Roditelji koji imaju malu bebu znaju da tek što prođu problemi sa grčevima, počinju muke sa izbijanjem prvih zubića. Nemoguće je tačno odrediti kada počinju da se pojavljuju simptomi koji nagoveštavaju nicanje zuba.

Individualno je vreme kada će jednoj bebi početi da izbijaju zubi. Neke bebe se i rode sa prvim zubima, to jeste retko ali postoje i takvi slučajevi. Uglavnom prvi zubići počinju sa četiri –pet meseci, gde izbijaju prva dva donja zubića nakon čega izbijaju gornje dve jedinice.

Nema mesta za brigu ako detetu u tom periodu ne izađu zubići. Vreme kada će oni izaći je individualno. Bebe se različito ponašaju dok im izbijaju zubi, neke kroz tu fazu prođu sasvim neprimetno dok neke loše spavaju, razdražljive su ali i jedne i druge pojačano balave. Već sa tri meseca desni počinju da otiču to je vreme kada zubići počinju da izbijaju iz desni i tada se mogu javiti tegobe, odnosno bolovi, uznemirenost bebe, pojačno lučenje pljuvačke, počinje i salivacija iz nosa, kašalj, temperature, proliv.

Kako bebi može da se olakša ova faza?

Gelovima se može ublažiti nadržaj i bol desni. Takođe tu su i ogrlice za bebe napravljene od ćilibra koje mogu ublažiti ova neželjena dejstva i bebi olakšati ovaj period života. Ogrlice od ćilibra su prirodne, jer su napravljene od ćilibra koji prirodan materijal. Jako je bitno da se ove ogrlice posle izvesnog nošenja isperu pod mlazom mlake tekuće vode i ostave na suncu kako bi se kamenje dodatno napunilo sunčevom energijom. Sve o ogrlicama za bebe kao i o njihovoj upotrebi i o održavanju, možete pročitati više. Ove ogrlice ne treba prenositi sa deteta na dete, jer svako dete ima posebnu i jedinstvenu energiju koja nije ista.

Nakit od sedefa

Koji može odgovarati decetnijim damama, koje vole nešto lepo i nežno.

Nakit od ćilibra

Može biti u žutoj, braon, narandžastoj boji i svim veličinama i oblicima. Najmanji komad nakita od ćilibara može otkloniti sva ona neželjena dejstva koja se dese organizmu. Ćilibar je veoma delotvoran za male bebe. Tako postoje ogrlice za bebe od ćilibra koje su jako delotvorne za bebe umanjuju i ublažavaju  i neželjena dejstva koja se dešavaju prilikom rasta zubića. Preporuka je da se ove ogrlice za bebe nose od drugog meseca, pre nego što krenu da rastu sami zubići i omogućavaju izbijanje zuba bez ikakvih simptoma. Posle druge godine ove ogrlice jačaju odbrambeni mehanizam organizma i tada dete može prestati sa nošenjem ove ogrlice.

Rozenkvarc kamen

Ovom kamenu prepisuju se ljubavna svojstva. Postoji verovanje da nošenje ovog kamena može prizvati ljubav u Vaš život. U medicinske svrhe se koristi za sprečavanje infarkta.

Nakit od crvenog korala

Prija trudinicama i koristan je za novorođenu decu.

Pored dobrih i korisnih dejstava koji može proizvesti svaki od ovih kamena, ne treba zaboraviti i to da je koralno kamenje lepo i na izgled.

Kristaloterapija – lečenje dragim i poludragim kamenjem

Kristaloterapija vodi poreklo iz Indije, preko Egipta i Stare Grčke dospela je u sve delove sveta. Bazira se na konceptu promene ljudske aure, do stvaranja određene hemijske supstance u organizmu koje su delotvorne u ispoljavanju svog dejstva. Pre korišćenja bilo kog dragog, poludragog kamena u medicnske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim lekarom.