Proleće je uvek idealno vreme da promenimo malo ambijent u kom živimo, i oživimo naše domove infuzijom novih boja i detalja. Trik koji će promeniti atmosferu u vašem domu jeste da unesete svetle boje u vaše prostorije.

Nudimo vam odabrane ideje i trendove za prolećno uređenje enterijera koji će vas inspirisati na renoviranje ili novo dekorisanje doma detaljima u neočekivanim i zanimljivim bojama proleća i nadolazećeg leta.

Romantični pastelni svet

Priznajemo, oduševljeni smo ovim trendom u domenu enterijera, koji je godinama najpopularniji. Ukoliko želite da u svoj dom unesete prolećnu svežinu i prozračnost, to možete da učinite i sa samo nekoliko detalja u pastelnim bojama: ukrasnim jastucima, prekrivačima, stočićima i slično.

Dizajneri enterijera predlažu da napustite ideju belih zidova ili barem jedan zid u dnevnoj, spavaćoj, sobi ili nekoj drugoj prostoriji obojite u nežnu pastelnu nijansu zelene, plave, sive ili čak ljubičaste – u nijansi otmene lavande. Oslikavanje zidova detaljima u pastelnoj ružičastoj takođe će domu dati svežinu, ženstvenost i prolećni duh! Oni će vaš stan učiniti posebno ugodnim za život.

Upečatljive boje su hit u svetu

Tirkizna, ljubičasta, plava, svetlo žuta i boja korala su moderne ovog proleća. Neka vaš dom liči na paletu boja iz prirode. Osmelite se. Ne birajte samo detalje u ovim bojama, već i komade nameštaja. Sakupite gomilu jastuka, miksujte geometrijske otiske sa cvetovima, velike otiske sa malim, itd.

Obratite pažnju da otisci budu u skladu sa velikim komadima u vašoj sobi, poput komoda ili ormara. Uskladite sve sa abažurima na lampama, tepihom ili drugim dekorom u vašoj sobi. I zidovi mogu da budu šareni (naravno ne svi).

Kombinujte boje. Ako je soba okrečena u jaku boju, neka detalji budu neutralnijih nijansi. Zanimljiv predlog je i da kombinujete nijanse iste boje. Na primer, okrečite zidove sobe u svetlo plavu, a prekrivači neka budu teget boje.

Samolepljive tapete za instant osveženje sobe

Samolepljive tapete su odličan način da promenite izgled prostora. Koristite svetle, zabavne obrasce na samo jednom zidu koji će dodati karakter enterijeru i povezati ga sa ostatkom prostora i naglašenim dekorom u sobi. Tapete sa vodootpornim premazom su pogodne za kupatilo i kuhinjska područja.

Neka vaši zidovi govore

Izađite iz vaše zone udobnosti i otvorite svoj um za nešto drugo i novo. Koristite zanimljivu umetnost, motivacione poruke, stare postere, stare kalendarske slike ili lične fotografije koje ste želeli da smestite negde toliko dugo. Ako nemate nikakva umetnička dela, potražite neke jedinstvene dekore za zid na buvljacima ili u specijalizovanim prodavnicama.

Ne postoje pravila za aranžiranje. Možete kačiti sve vrste zidne umetnosti. Ramovi različitih boja i veličina će dodati dimenziju i ritam vašem prostoru.

Pustite prirodu natrag u vaš dom

Pored klasičnih biljčica koje svaki dom treba da ima, poput: kaktusa, puzavica, drveta života ili svepopularnog, fikusa Bendžamina, proleće nam daruje i sveže, šareno cveće koje će automatski osvežiti svaki prostor i pružiti našim prostorijama botanički kontrast. Vintage komadi u sklopu sa svežim cvećem i modnim detaljima predstavljaju stan pun života i kreativnog haosa.

Uokvirite veze sa spoljnim svetom

Posebne draperije i zavese u svetlim bojama udahnuće vašem domu bajkovit izgled koji će svakog gosta ostaviti bez reči. Pazite da jarko farbane okvire prozora ukombinujete sa zavesama i, na primer, jastucima ili prekrivačem, u sličnoj nijansi, ili nijansi nežne mint ili lavande. Ove nijanse će se odlično slagati čak i uz narandžasta okna.

Enterijer ispunjen nameštajem čistih i jasnih linija koje nameću najnoviji trendovi, ugodan je za stanovanje i jednostavan za održavanje. U modernim uslovima stanovanja, gde ograničenja u kvadraturi i raspored prostorija često nalažu da one budu višenamenske, neophodna su i specifična rešenja. Minimalizam elemenata upotpunjen nizom detalja u jarkim bojama uneće dinamiku u vaš topli dom.