Odlučili ste da coaching bude vaša profesija, profesija koja se sve više razvija i raste i koja će vam pomoći da unapredite svoju karijeru. 

Veoma važna odluka je gde ćete da steknete znanja i veštine za coaching, kao i da steknete sertifikat za priznatog profesionalnog kouča.

ICF je globalna organizacija za unapređenje profesije coachinga. Ova organizacija je lider u oblasti coachinga sa postavljenim visokim standardima coaching profesije koja obezbeđuje nezavisnu sertifikaciju i stvaranje svetske mreže profesionalaca u oblasti koučinga.

 ICF pruža nezavisan akredicioni program za koučeve koji je globalno priznat. ICF sertifikate dobijaju profesionalni koučevi koji su prethodno ispunili stroge zahteve edukacije i iskustva. Za dobijanje sertifikata je potrebno da je profesionalni kouč pokazao neophodno razumevanje koučing sposobnosti koje postavljaju standarde u struci. 

Od marta 2010. godine ICF je prisutan u Srbiji posredstvom ICF akreditovanih programa Erickson Coaching International-a.

Koji su benefiti ICF sertifikata za coaching?

Dobijanje ICF sertifikata je lična i profesionalna investicija. Sticanje međunarodnog certifikata je pokazatelj potencijalnim klijentima da je kouč kredibilan i da je posvećen svojoj profesiji. 

Prema ICF istraživanjima iz 2014 godine, 84% klijenat smatra da je važno da kouč poseduje sertifikat. Klijenti koji koriste usluge sertifikovanih koučeva su zadovoljniji uslugom i u većem broju slučajeva će preporučiti drugima kouča sa kojim su radili. Sertifikovani koučevi takođe imaju i dva puta veći prihod od onih koji se bave tom profesijom, a nisu sertifikovani.   

Kako se postaje ICF sertifikovani kouč?

Za ICF sertifikat mogu da se prijave institucije koje žele da akredituju svoj program, kao i pojedinci koji imaju nameru da postanu profesionalni koučevi. Sama procedura sertifikacije se razlikuje u ova dva slučaja. 

Ako se radi o instituciji koja želi da akredituje svoj program od strane ICF potrebno je da ispuni određena pravila i postavljene standarde. Postoje tri nivoa akreditacije od strane IFC-a:  CCE (Continuing Coach Education), ACSTH (Approved Coaching Specific Training Hours), ACTP (Accredited Coaching Training Program). 

Da bi se sertifikaovali za kouča pojedinacima su dostupna tri nivoa akreditacije: The Associate Certified Coach (ACC), The Professional Certified Coach (PCC), The Master Certified Coach (MCC).

Sertifikat koji se dobije od strane IFC ima važnost tri godine i nakon ovog perioda je potrebno da se obnavi.

Program obuke za coaching u Srbiji

Erickson Coaching International je najveća koučing zajednica u svetu koja broji preko 45 000 koučeva širom sveta. Ova organizacija je prisutna u preko 85 svetskih zemalja i ima trenere na svim kontinentima. Ogrank Erickson Coaching International je prisutan i u Srbiji.  

Ova organizacija ima 39 godina tradicije i koučevi u njoj uče tehnike i metode koje se razvijaju još od 1980. godine. Akreditovani koučevi u Erickson Coaching International dobijaju vrhunski sertifikat od strane međunarodne federacije  koučinga ICF.

Erickson Coaching International svim zainteresovanim polaznicima u Srbiji pruža program pod nazivom  „Umetnost i nauka koučinga“. Ovaj program je akreditovan od strane ICF-a , što znači da je usklađen sa ICF standardima i  jedan je od najznačajnijih koučing trening programa na svetu. Pošto ispune sve uslova za dobijanje sertifikata, učesnicima se izdaje sertifikat  od strane Erickson Coaching International iz Vankuvera.