Migracijama stanovništva gradovi postaju prenaseljeni. To je jednostavna činjenica koje smo svi svesni. Pronaći kvalitetnu nekretninu u gradu je teže nego što se misli. Usled navedene činjenice, postoji šansa za veću zaradu kroz pružanje pomoći putem agencija kojima je primarna usluga posredovanje, tj. prodaja stanova.

Prodaja stanova – proširenje usluga u cilju privlačenja klijenata

Davno je prošlo vrme kada su agencije samo putem agenata davale informacije i kada im je telefonska i lična metoda kada je u pitanju prodaja stanova bila dovoljna za zaradu. 

Sada je paleta usluga široka i obuhvata pored konsultantskih usluga i pravnu pomoć pri zaključenju posla, on-line podršku na svojim sajtovima, brze odgovore na pitanja, mogućnost da bez provizije pogledate ponudu i ostavite podatke kakvu nekretninu želite. Agencije poseduju i ceo marketing tim za vrhunsko predstavljanje nekretnina za prodaju i izdavanje. To uključuje profesionalno fotografisanje i snimanje stanova, potpuni opis potrebnih elemenata da se što bolje stan predstavi i savete za brže izdavanje.

Ipak, ni ovo nije dovoljno da se agencija izdvoji već se ide i korak dalje – stvaraju se internet agencije za iznajmljivanje, gde se sve radi elektronski i telefonski. Ovakve agencije imaju do detalja sva potrebna dokumenta za izdavanje, a on-line agenti sve odgovore na pitanja. Tako imaju niže troškove pa nude nižu proviziju.

Iako je pravno još u začetku, agencije za izdavanje su prepoznale rast posebnog tržišta – izdavanje stanova na dan. Reč je o potpuno opremljenim stanovima koji se izdaju na samo nekoliko dana. To je dobra alternativa hotelu gde zakupci imaju više privatnosti uz biranje lokacije.

 

Da li je lakše iznajmiti stan tamo gde nema velike konkurencije među agencijama za izdavanje, ali ni tražnje za nekretninama?

Ako u pretraživaču ukucate frazu „izdavanje stanova Novi Sad“ videćete ponudu velikog broja agencija.

Vrlo je bitno da se odlučite za onu koja proviziju traži samo pri zakaljučenju posla, a nikako pre. Možete i samostalno oglašavati izdavanje stanova, ali će agencija to izvesti profesionalnije. Kod nje mogu da se oglase samo one nekretnine koje imaju sve papire, potrebne dozvole i koje se lako mogu izdati.  Kod velikog broja ponuđenih opcija, osluškujte i mišljenje prethodnih klijenata pa će vam i oni pomoći pri odabiru. Zato je i ovo stavka o kojoj agencije moraju da vode računa.

Sa druge strane kada ispitujete opcije „izdavanje stanova Niš“, agencija je znatno manje. Do sada se najviše izdavalo studentima kojima je najbitnija lokacija i osnovno opremanje po nižoj ceni i porodicama kojima je veličina iznajmljenog stan bitna i da takođe cena bude niža.

Sada, sa industrijskim razvojem i završetkom Koridora 10 raste i grupa onih, stalno zaposlenih koji traže luksuzno opremljene stanove za izdavanje u centru. Agencija za izdavanje će sve to dobro prezentovati i pomoći da stanove razgledaju samo ozbiljni zakupci koji neće gubiti vaše vreme. Iako je konkurencija manja, agencijama je teško jer se bore protiv i dalje aktuelnih besplatnih oglašavanja kao jeftinijeg vida oglašavanja iako oni sami ne donose i pravno obezbeđenje.

 

Maraton, a ne trka

Nismo ni svesni tržišne utakmice koja je prethodila našem obraćanju agenciji za pomoć. Veća ponuda nekretnina čini i da je potrebno bolje predstaviti svaki činilac i time klijente privući. Tamo gde nema puno tražnje, borba je još i veća da ljudi prepoznaju značaj uštede vremena i novca kroz angažovnje agencije za izdavanje.