Jedan od glavnih problema današnjice, izazivač brojnih, smrtonosnih bolesti, kako konstantno ističu stručnjaci, jeste povišen krvni pritisak. Česte glavobolje, zamori, krv koja teče iz nosa, vrtoglavice, te brojni drugi simptomi, dovoljan su pokazatelj da je potrebno da posetite svog lekara i ustanovite da li imate problem sa visokim krvnim pritiskom ili se radi o nekom drugom zdravstvenom problemu.

Lekarski pregled, svi uputi koje dobijete od svog lekara, te prepisana terapija, ne sme ni sa čim da se menja, budući da to jeste danas najsigurniji put da se osigurate i rešite ovaj problem, te da u potpunosti izlečite svoj organizam. Ali tu ne staje sve, jer i sami, svojim ponašanjem i postupcima prema sebi samima možete učiniti da problem sa visokim krvnim pritiskom nestane pre, te da se ne vraća. O posledicama visokog krvnog pritiska možete pročitati više na sajtu Baltikjunior. Postoje brojni prirodni načini, lekovi, koji vam u svemu tome mogu pomoći, a ovo su neki od njih.

Fizička aktivnost

Ne samo zbog visokog krvnog pritiska, već i zbog zdravlja celokupnog organizma, potrebno je da budete svakodnevno fizički aktivni. Posebno je to bitno ukoliko ste u većini vremena vezani za stolicu i radni sto, kada telo dugo vremena bude u neprirodnom položaju, zbog čega i nastaju brojni problemi. Fizička aktivnost ne podrazumeva u ovom slučaju posete teretana, fitnes centrima, već je sasvim dovoljno i da tokom svakog dana šetate od 30 minuta do sat vremena kako biste svom srcu i krvnim sudovima učinili uslugu i učinili ih zdravim. Lagano trčanje, jutarnje vežbe, vožnja bicikla, takođe su veoma bitne i korisne aktivnosti koje će učiniti da rešite brže problem sa visokim pritiskom.

Zdrava ishrana

Način života podrazumeva i način na koji se hranite. Usled konzumiranja nezdrave, brze hrane i masne hrane koja je bogata začinima, slatkiša i sokova sa visokim sadržajem šećera, krvni sudovi propadaju, stvaraju se masne naslage u organizmu, a to dovodi do pojave visokog krvnog pritiska. Zato i jeste potrebno da korigujete način svoje ishrane, te da svaki obrok obogatite određenom količinom potrebnog mesa, povrća u što većim količinama, kao i voća, te da povećate unos vode u svoj organizam. Kada je ishrana u pitanju, od velikog značaja kada imate visok krvi pritisak jeste da umanjite korišćenje začina u hrani, a posebno soli koja zadržava vodu u organizmu, a onda utiče i na povišen krvni pritisak.

Stres

Kako ishrana, način života, tako u velikoj meri na pojavu visokog krvnog pritiska utiče i stres, te svakodnevne napete situacije koje se događaju u životu. Na stresne situacije je nekada moguće uticati, ali često i nije, zbog čega je potrebno da što više vremena provedete u okruženju koje vam je prijatno, da budete okruženi osobama koje su pozitivne i koje ne utiču na pojavu stresa kod vas, jer ćete na taj način sve ono šta čini da se pojavi visok pritisak u stvari poništiti.

Uvek je dobro znati i šta se to koristi kao prirodan lek kod visokog krvnog pritiska. Najhvaljeniji u tom slučaju jeste beli luk, koji dokazano snižava visok pritisak i to u jako kratkom vremenskom periodu, ali osim njega tu su i crveni luk, smokve, tamna čokolada, jabukovo sirće, krastavac, crveno bobičasto voće, maslinovo i laneno ulje, te brojne vrste čajeva, kao što su valerijana, crni i zeleni čaj, glog, lavanda, đumbir, muskantni oraščić i drugi.