Lekovi na biljnoj osnovi imaju dugu istoriju primene u terapijske svrhe. Među pionirima ove prakse izdvajaju se narodi drevnih civilizacija Egipćani i Kinezi o čemu svedoče i mnogi zapisi koji datiraju još iz tih dana. Lečenje prirodnim putem bilo je poznato i afričkim plemenima i Indijancima na prostoru Amerike. Kod nekih plemena postojao je čitav ritual lečenja koji je obuhvatao terapiju na bazi biljaka. Prema istraživanjima koje je sprovela Svetska zdravstvena organizacija, čak 80% ljudske populacije danas, kao prvi obik zdravstvene prevencije koristi lekove koji su na bazi biljaka.

Da li ste znali da je u Nemačkoj dostupno negde između 600 i 700 lekova na biljnoj osnovi?

Mogu se koristiti za poboljšanje imunog sistema, za zaštitu zdravlja urinarnih kanala, za ublažavanje simptoma kašlja ili povišenje temperature.

1 Prirodni antibiotici bezbedni i sigurni za javno zdravlje

Provereno iskustvo i pozitivni efekti prirodnih lekova dokaz su da su bezbedni i sigurni za javno zdravlje.  Osim toga, pokazalo se da ovi prirodni antibiotici imaju manje nepoželjnih efekata u odnosu na antibiotike. Uspon naučnog razvoja doprineće da se biljke sa sastojcima  koji blagotvorno deluju svrstaju u kategoriju leka. Da bi jedan biljni proizvod dobio status leka mora da postoji dokaz o njegovoj efikasnosti, bezbednosti po zdravlje i njegovog kvaliteta.

Pored toga, u našoj zemlji nalazi se  i određeni broj dijeteskih suplementa na bazi biljaka. To su pre svega oni proizvodi koji su dodatak ishrani i koji pomažu kod određenih zdravstvenih tegoba.

2 Do prirodnog leka bez lekarskog recepta

U poslednjih nekoliko godina povećana je upotreba prirodnih lekova i u svakoj dobro opremljenoj apoteci može se naći veliki broj lekova  na biljnoj osnovi. Sve informacije u vezi sa njegovom upotrebom možete naći u uputstvu za lek, ali je uvek dobro i posavetovati se sa stručnim licima. Da biste kupili prirodni biljni lek nije potrebno da imate lekarski recept.

3 Prirodni antibiotik ne stvara rezistenciju

Koliko god nam antibiotici pomažu u borbi protiv određenih virusa ili bakterija, može doći do kontraefekta usled njihovog učestalog konzumiranja. Pored „loših“ oni ubijaju i  dobre bakterije  i time narušavaju imuni sistem. Mikroorganizmi vremenom postaju otporni na antibiotike i nastavljaju da se šire. U rešavanju ovog problema, prirodni lekovi i te kako mogu biti od pomoći. Njihovim konzumiranjem se štite ćelije od virusnog napada. Prirodni antibiotik sadrži konkretne i jasne terapisjke instrukcije i primenjuju se za konkretne tegobe koje su obuhvaćene definisanim instrukcijama. Kada je reč o biljnim dijetetskim proizvodima, mogu se konzumirati duži vremenski period ako ne postoji neka druga oznaka na deklaraciji.

Napravljen je i veliki pomak u domenu njihovog registrovanja, što je i te kako važno. Pozitivne strane tog procesa se već mogu videti u njihovoj sve racionalnijoj upotrebi, ali i sve većoj poziciji koju prirodni lekovi zauzimaju u savremenom lečenju. A spisak tegoba kod kojih se koriste svakodnevno se povećava.

Prirodni lekovi na bazi biljaka i njihovu primena

Ginkgo biloa se dugo primenjuje u tradicionalnoj medicini za poboljšanje memorije i cirkulacije. Istraživanja pokazuju da ovaj prirodni lek ima i pozitivno dejstvo i kod demencije.

Kava ili stručan naziv Piper methysticum ima relaksirajuće dejstvo. Pokazalo se da upotreba lekova koja je bazirana na kavi ima blagotvorno dejstvo kod oboljenja poput oštećenja jetre.

Južnoafrička muškatla je biljka koja potiče sa prostora Južne Afrike. Bila je poznata među plemenima i smatrala se izuzetnim lekom za lečenje simptoma kašlja, curenja nosa ili povišene temperature. Nakon perioda kada je bila potpuno zaboravljena, evropski istraživači ponovo otkrivaju njen lekoviti potencijal.  Kod nas se ekstrakt korena ove biljke može naći u formi leka Resistol koji se pokazao jednako učinkovitim u lečenju prehlada i sličnih zdravstvenih tegoba, ali i generalno u jačanju imuniteta.

Serenoa repens ili Saw palmetto predstavlja vrstu palminog stabla koja raste u jugoistočnom delu Amerike. Lekovi na bazi ove biljke pokazali su se delotvorni u lečenju kod mokraćnih tegoba.

Blagotvorna dejstva biljke divlji origano postala su poznata u poslednjih nekoliko godina. Biljka uspeva u južnom Mediteranu i potpuno se razlikuje od origana koji koristimo kao začin. Sadrži antioksidante tako da se primenjuje kod mnogih zdravstvenih tegoba. Divlji origano se najčešće može naći u formi eteričnog ulja. A pored toga može se naći u olbiku hidrolata, čaja ili pak kapsula.

Echinacea purpurea stručni naziv za biljku koja pripada porodici glavočoka. Biljka vodi poreklo iz Severne Amerike, a u poslednjih nekoliko godina i kod nas je započet proces plantežnog uzgoja ove biljke. Na osnovu mnogobrojnih istraživanja utvrđeno je da lekovi koji sadrže u sebi ovu biljku pomažu kod prehlade.

NAPOMENA: Ovaj tekst je strogo informativnog karaktera i ne može biti zamena za mišljenje lekara ili farmaceuta.