Prelazna godišnja doba su pravo izvorište mnogih bakterija i virusa, a prehlada i grip su  najčešći oblici oboljenja respiratornog dela, koje su i naučestalije u ovom periodu.

Lako se prenosi i napada pre svega gorni deo respiratornog sistema, odnosno nos. Glavni simptomi su:

  • curenje nosa;
  • bol u grlu;
  • kašalj;
  • povišena telesna temepratura.

Procenjuje se da postoji preko 200 vrsta virusa koji mogu da izazovu prehladu, ali su najčešći uzrok rinovirusi.

Pored toga, prehlade se javljaju kao reakcija na pad imuniteta, jer su naši imuni sistemi u tom periodu najranjiviji. I to nije bolest savremenog doba, već postoji od drevnih vremena. Najbolji lek jeste prevencija.

Prehlada se ne može eliminisati trajno, ali se može kontrolisati. Ukoliko se reaguje već u početnoj fazi, mogu se izbeći ozbiljnije zdravstvene tegobe kao što su astma, bronhitis, angina pektoris i dr.

Zamenite antibiotike prirodnim lekovima

U poslednjih nekoliko godina na tržištu su se pojavili mnogi preventivni lekovi poput fervex-a i coldrex-a koji se uzimaju kao početno lekovito sredstvo za eliminaciju simptoma prehlade. Usled njihove preterane upotrebe, mikroorganizmi u telu mogu da postanu otporni i da nastave da se šire i razvijaju po telu.

I ne treba da odlazite kod lekara svaki čas kada vas zaboli grlo ili počne da vam curi nos. Postoji široka paleta prirodnih lekova za prehladu koji se pokazuju kao odlična prevencija za grip. I izgleda da se vraćamo prirodnim lekovima i alternativnoj medicini koju su koristile naše bake i prabake, a koja je davala odlične rezultate.

Vitamin c i limun prirodni antibiotici

Limun i vitamin C su opšte poznati kao prirodni lek za prehladu koji se preporučuju ukoliko se naziru simptomi prehlade. Limun se preporučuje u svim oblicima. Sok od limuna, kora limuna sve može da pomogne u sprečavanju širenja virusne infekcije.

limun

Potrebno je povećati i svakodnevni unos vitamina C. Prema rečima stručnjaka jedan gram ovog vitamina, tri puta dnevno. Poželjno je i da se inhalirate nad zagrejanom vodom u koju ćete iscediti svež limun. Ujutru će se već videti rezultati i smanjiće se začepljenost nosnih kanala.

Topli napici umiruju telo

Prirodni čajevi svakako Vam neće škoditi i prijaće vašem telu. Čaj od nane ili čaj od zove se posebno izdvajaju kao blagotvorni napici koji umiruju telo i vraćaju snagu.  Još ako se zova kombinuje sa nanom  i hajdučkom travom dobija se odlična lekovita mešavina koja je svojevrsni prirodni lek za prelhadu. Zova kao prirodni lek poznata je vekovima. Ovom spisku treba dodati i čaj od lipe sa medom i čaj od cimeta.

Učinkovit med

med

Med je još jedan prirodni antibiotik koji će pomoći u početnoj fazi gripa i virusnih infekcija. Kašičica meda i tople vode svako jutro doprineće jačanju imuniteta. U kombinaciji sa medom se preporučuje i propolis. On je mešavina minerala i vitamina B. To ga čini odličnim prirodnim lekom koji smanjuje napade kašlja i umanjuje bol u grlu.

Južnoafrička muškatla kao prirodni lek za prehladu

Još jedno bogatstvo koje nam dolazi iz prirode, a ima lekovita dejstva u lečenju prehlade je i biljka Južnoafrička muškatla, koja je provereni prirodni lek za prehladu. Ime je dobila po teritoriji gde se razvija i ima dugu istoriju postojanja.

juznoafricka-muskatla-4

Stara plemena Zulu koristila su Južnoafričku muškatlu za lečenje simptoma gripa i ostalih virusnih infekcija. Do pre nekoliko godina, biljka je bila zaboravljena. Njeno lekoviti dejstvo ponovo dolazi do izražaja, pa se sve više primenjuje kao prirodni lek za prehladu i za jačanje imuniteta.

Lekovita kupka sa senfom

Ukoliko osetite simptome gripa, utopljavajte se kako biste se što pre oznojili jer će se tako ubiti sve štetne klice. Da li ste znali da senf ima lekovita dejstva?

U lavor tople vode stavite senf i potopite stopala. Doda se i malo sode bikarbone. Ova delotvorna kupka će vam opustiti mišiće.

Esencijalna ulja za otčepljenje nosa

Esencijalna ulja majčine dušice, limuna i lavande su dobra sredstva za inhalaciju . Ulja pročišćuju nosne kanale. I akupunktura se pokazala kao odlična preventivna mera u lečenju prehlade i virusnih infekcija.

Prirodni lek za prehadu – napitak od rena

Ruski napitak od rena je još jedan prirodni lek za prehladu koji možete konzumirati ukoliko osetite prve simptome. Napitak se lako pravi. Sve što vam je potrebno je med, izrendan ren i karanfilčići. Ovaj prirodni napitak bi trebalo da se uzima nekoliko puta u toku dana, a već nakon prvog dana ćete se osećati bolje.

Pored uzimanja prirodnih lekova, treba voditi računa i o ishrani. Balansirani i raznovrsni obroci, više sna, više svakodnevnog kretanja, utopljavanja kao dobra prevencija prehlade, gripa i drugih virusnih infekcija.