Ukoliko ste nekad putovali autobusom koji ima toalet u zadnjem delu, takvim vozom, brodom ili avionom, sigurno vam je palo na pamet pitanje: kako toaleti ovde funkcionišu?

Ako ste na put krenuli sa radoznalom decom, a oni traže od vas da im objasnite kako i ovde mogu da postoje toaleti, možete se naći u problemu prilikom odgovaranja ako ne znate da postoje prenosivi toaleti.

Šta su prenosivi toaleti?

Prenosivi toaleti (a često ih nazivaju i mobilnim toaletima, više detalja na sajtu Tip Top) odlično su rešenje za gradilišta, festivale, kampovanje, prevozna sredstva, pa čak i brodove. Ima nekoliko vrsta prenosivih toaleta, a najčešće korišćeni su takozvani hemijski toaleti koji imaju poseban deo za skladištenje i koji koriste hemijska sredstva za neutralisanje neprijatnih mirisa i sterilizaciju.

Upravo su hemijski toaleti najkorišćeniji u avionima, vozovima i autobusima. Prenosivi toaleti nisu povezani sa kanalizacijom niti sa rupom u zemlji, odnosno septičkom jamom. Oni se mogu lako pomerati sa jednog mesta na drugo, u zavisnosti od potrebe. Doduše, ukoliko su teži biće potrebno više od jedne osobe za premeštanje ovih toaleta.

 

Kako su nastali prenosivi toaleti?

 

Mnogo puta se u istoriji čovečanstva pokazalo da čovek ume da dođe do najpraktičnijih i najkreativnijih rešenja problema kada mora nekako da se snađe u nezgodnoj situaciji.

Prenosivi toaleti su se prvenstveno koristili u vojsci. Zna se da su ih koristili vojnici u Drugom svetskom ratu. U žargonu su ove toalete, dosta duhovito, nazivali „thunder-box“. Kako reč „thunder“ znači grom, odnosno grmljavina, jasno je odakle dolazi komični efekat ovog naziva.

Prenosivi toaleti su bili popularni i u Britanskoj Indiji, odnosno u vreme kad je Indija bila britanska kolonija.

 

Još neke vrste prenosivih WCa – kamperski i ledeni toaleti

 

Pored hemijskih prenosivih toaleta, koriste se i druge vrste. Kamperski toaleti, kako ih zovu, vrlo su jednostavna vrsta prenosivih toaleta, a glavna prednost im je to što su dosta manjih dimenzija od uobičajenih. Veliki primerci prenosivih toaleta su oni koji se nalaze unutar plastičnih kabina, a mogu se videti na gradilištima ili na velikim koncertima i muzičkim festivalima.

Možda su najzanimljivija vrsta prenosivih toaleta ledeni toaleti, popularni u skandinavskim zemljama. Naime, oni su nastali tokom sedamdesetih godina prošlog veka u Švedskoj, a sada se proizvode u Finskoj. To je vrsta toaleta koja se bazira na struji. Oni su uključeni u struju, nisu im potrebne cevi, voda, kanalizacija, ventilacija ili hemijska sredstva da bi radili svoj posao.

Sav otpad se u ledenim toaletima vrlo brzo zamrzava i tako se zaustavlja razvoj bakterija i širenje neprijatnih mirisa. Kako im je potrebna samo utičnica, mogu se lako prenositi. Ova „mašina“ troši oko 40 vati struje i svakako predstavlja zanimljivo rešenje.