Holesterol je neophodan za rad naših ćelija u celom organizmu, ali je važno da ga bude u dozvoljenim količinama. Povećani unos holesterola preko prekomerene količine hrane dovodi do toga da koncentracija ovog sterola raste.

Faktori nastanka povišenog nivoa holesterola, osim preko unosa velike količine hrane, bili bi genetske predispozicije i endokrini faktori.

Ukoliko sumnjate da imate visok nivo holesterola u krvi morate otići u laboratoriju i dati krv, jer se simptomi ne ispoljavaju.

Faktori rizika koji prete povećanju lošeg holesterola u krvi jesu loša ishrana, gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, starost i dijabetes.

Vrste holesterola

Razlikuju se dve vrste holesterola:

LDL, odnosno lipoprotein niske gustine, ili “loš holesterol“ – nakuplja se u zidovima arterija i čini ih tvrdim.

HDL, odnosno lipoprotein visoke gustine,  ili “dobar holesterol“ – podiže taj višak lošeg holesterola i vraća ga u jetru.

Preventiva od pojave lošeg holesterola u krvi

Ukoliko postoji genetska predispozicija za ovu pojavu vi možete sebi uvesti dijetu, gde će so biti zastupljena u ograničenim količinama, a akcenat u hrani biti stavljen na svežem voću i povrću. Takođe, poželjno bi bilo i uvesti i integralne žitarice. Ukoliko ste i ljubitelj mesa, takođe biste morali ograničiti unos istog.

Bilo bi poželjno da se i više krećete i uvedete sebi trening, ne biste li izgubili višak kilograma ili održavali umerenu telesnu težinu. Preporučljivo je unositi i dosta tečnosti.

Ukoliko konzumirate cigarete, pokušajte da za početak smanjite količinu ispušenih cigareta dnevno a da potom i pokušate da potpuno prestanete. Ne zaboravite šta sve piše u donjem delu vaše paklice koju svakodnevno kupujete.

Ukoliko konzumirate alkohol, takođe smanjite unos istog  a potom dajte sve da prestanete, jer alkoholizam je taj koji vodi u mnogobrojna oboljenja, ne samo da stvara rizik od povišenog nivoa holesterola.

I ono što je možda i najvažnije, potrudite se da kontrolišete svoj stres… Sklonite se od negativnih ljudi, izbegavajte svađe i neprijatne situacije. Boravite što više u prirodi, slušajte svoju omiljenu muziku, putujte i divite se svakodnevnim radostima u životu…Jer stres je saveznik mnogim bolestima. Pobedite stres na samo sebi svojstven i poznat način! Ne dozvolite da on pobedi vas!

Ukoliko želite da snizite nivo holesterola u krvi bilo bi poželjno da znate da postoji zamena nekih zasićenih masnih kiselina u hrani polinezasićenim masnim kiselinama. Od prirodnih ulja koja vam mogu sniziti nivo holesterola u krvnoj plazmi su: ulje kukuruzne klice, suncokreta, soje i kikirikija. Dok kokosovo ulje i mlečne masti podižu nivo ovog sterola u krvi.

Sadržaj holesterola u hrani

S obzirom na to da je holesterol tipični produkt životinjskog organizma, on se javlja u hrani koja je prvobitno životinjskog porekla, dok ga u biljnoj ni nema. Ako se pitate koja je to hrana u kojoj se može naći obilje ovog sterola jeste žumance, zatim iznutrice, riblja ikra, punomasno mleko, meso i ostale mesne prerađevine. U samom mesu sadržaj holesterola nije baš posebno visok, međutim ukoliko je svakodnevni deo ishrane u vašoj porodici onda ipak predstavlja bitan faktor rizika.