Način postavljanja mozaik pločica sličan je postavljanju klasičnih pločica. Znatno lakše se prilagođavaju neravnim i zaobljenim površinama. Cena im nije mnogo viša od standardnih pločica ali je vizuelni efekat koji stvaraju daleko bolji.

Kako napraviti dobar izbor mozaik pločica

Na tržištu se mogu pronaći mozaik pločice sa najrazličitijim bojama i motivima. Izrađuju se od različitih materijala, keramike, srebra, zlata, aluminijuma i drugih metala. Moguće je i kombinovati različite materijale. Možete kupiti i staklene mozaik pločice, ali i mozaik od kamena. Vaš je lični izbor koji materijal, boju, odnosno motiv ćete odabrati. Mozaik pločice su najčešće dimenzija 1-2 centimetra. U većini slučajeva su pomoću mrežice uklopljene u veću celinu, dimenzija standardnih pločica.

Postavljanje mozaik pločica ulepšava kako enterijer tako i eksterijer

Mozaik pločice su vrlo dekorativne. Daju potpuno novi i lepši izgled svakom prostoru u koji se postave. Primenjuju se kako u enterijerima tako i u eksterijerima. Kuhinje i kupatilo su prostorije u stanu u kojima mozaik pločice najčešće pronalaze svoje mesto, mada nije retkost da se postave u hodniku ili dnevnom boravku. Ne preporučuju se za površine koje su podložne prljanju zbog velike površine koju zauzimaju fugne. Postavljanje pločica od mozaika se vrši i na terasama i fasadama. Naročito su pogodne za pokrivanje bazena zbog svoje savitljivosti i mogućnosti prilagođavabnja svim površinama.

Slaganje, odnosno postavljanje mozaik pločica

Sam način postavljanja odnosno slaganja mozaik pločica je vrlo interesantan. Mozaik pločicama mogu biti prikazani najrazličitiji motivi. Standardni šabloni mozaik pločica se najčešće izrađuju serijski u industrijskim uslovima. Kod komplikovanih i zahtevnih motiva jedini mogući način proizvodnje je ručna izrada. Slaganje ovakvih mozaika može potrajati i nekoliko dana. Shodno tome i cena koštanja ovakvih mozaika je znatno viša. Sve što ljudski um može zamisliti moguće je na mozaik preslikati. Sitni delovi mozaika se slažu u pločice većih formata koje se dopremaju na mesto postavljanja. Način postavljanja mozaik pločica dalje je isti kao i postavljanje standardnih keramičkih pločica, s tim što se fugovanje vrši ne samo između većih formata, nego i između svih delića mozaika. Na taj način se obezbeđuje skrivanje spojeva.

foto:pixabay.com