Razmišljate o tome kako bi to izgledalo da sami sednete za volan i budete samostalni u vožnji. Pitate se kako? To je barem danas lako i za samo par desetine hiljade dinara i malo volje možete položiti za auto i dobiti vozačku dozvalu. Za početak dovoljno je da na internet pretraživaču ukucate “polaganje za auto” i on će Vam otvoriti spisak auto škola, i pogodnosti koje nude za svoje polaznike. Cene auto škola polaganja za auto, odnosno B2 kategoriju, se kreću u proseku oko 60.000 dinara. U ovu cenu uključena je teorijska i praktična obuka kandidata.

Polaganje za auto ima dve faze. Prva faza polaganaja za automobil je teorijska. U ovoj fazi kandidat je dužan da u auto školi odsluša četrdeset teorijskih časova, a nakon toga radi test znanja. Da bi kandidat uspšeno položio ovaj test potrebno je da ima 85% tačnih odgovora. Bez položenog testa nije moguće da se nastavi dalje sa procesom polaganja za automobil.

Ukoliko ste uspešno položili svoj test, nastavljate dalje. Sledeća faza je praktična obuka. Sedate za volan i krećete prvo sa polgonskom vožnjom a nakon toga i gradskom. Ovde ukupno imate četredeset časova praktične nastave. Koliko ćete časova imati za poligonsku vožnju a koliko u gradskoj vožnji zavisi samo od Vas i Vašeg savladavanja radnji koje Vam zadaje instruktor vožnje.

Trajanje polaganja za auto

Koliko će dugo trajate Vaše obuka za polaganje auta zavisi od tempa Vaše teorijske i praktične obuke, u proseku za samo par meseci možete završiti sve što se tiče obuke, položiti i dobiti svoju vozačku dozvolu. U prvih godinu dana nakon položenog vozačkog ispita imate probnu vozačku dozvolu. U tih prvih godnu dana imate obavezu da na kolima koje vozite, imate oznaku da ste vozač sa probnom dozvolom.

Takođe, u tih prvih godinu dana probne vozačke dozvole nemate pravo da vozite automobil u periodu od 23h do 05h. Nakon isteka godinu dana od izdavanja probne dozvole, u dužnosti da kod ovlašćenog državnog organa izvadite pravu vozačku dozvolu. Nakon vađenja vozačke dozvole skidate oznaku probne vozačke dozvole sa automobia, i u mogućnosti ste da neometano vozite.

Uloga intstruktora vožnje tokom obuke kandidata

Instruktur vožnje ja jako bitna figura svakog ko se odluči za polaganje auta. Dok vozite on sedi na mesto suvozača, daje Vam savete i instrukcije kako da što bolje i uspešnije savladate vožnju i budete što bolji i spretniji. Takođe, instruktor ima i psihološku ulogu. On je zadužen i za to da tokom polaganja za automobil budete opušteni i relaksirani, jer se često kod polaznika javlja i strah od nepoznatog.

Većina kandidata nije imala priliku da vozi automobil i bilo šta zna o automobile, pre same odluke da se upiše u auto školu. Važno je napomenuti da se u početku unapred razmišljate o svakoj radnji koju obavite dok vozite, ali nakon određenog vremena to se pretvara u rutinu i više ne razmišljate unapred o tome šta je to što bi trebalo naredno da uradite. Posle izvesnog vremena vožnja se pretvara u rutinu. U počektu ste stegnuti, ali posle izvesnog vremena opušteniji ste i sigurniji ste u sebe.

Pročitajte još korisnih saveta na našem sajtu u kategoriji auto-moto i saznajte sve što vas zanima iz sveta automobilizma.