Želite da uvedete video nadzor i optimizujete kablove po stanu, poslovnom prostoru, proizvodnji?

PoE (Power over Ethernet) je jednostavno rešenje za problem kod mnogih mrežnih uređaja – kako bez komplikovanja dovesti napajanje do uređaja, a da izbegnete milion žica i kablova.

Vrlo često je to pitanje estetike (povezivanje računara sa kamerom za video nadzor u stanu na primer), a često i pitanje bezbednosti (mrežni napon 220V za priključak naponskog adaptera nije dobro rešenje ako je uređaj na vrhu krova).

U ovom tekstu donosimo osobine jednog novog uređaja: H40-084-30-250 Industrijski neupravljivi switch sa 8 portova 30W PoE + 4-Port SFP PoE

Važne performanse uređaja – kratak pregled

H40-084-30-250

H40-084-30-250

H40-084-30-250 je Gigabit PoE rešenje za otvorene prostore koje se nadziru i koje nudi 8 priključaka 10/100 / 1000BASE-T od 30 vati 802.3at.

Uređaji su pojačani i sa 4 dodatna Gigabitna SFP kabla za uplinkove. Ukupna snaga PoE može ići i do 250 W, tako da H40-084-30-250 zadovoljava svaki prohtev PoE snage za sve HD aplikacije za nadzor.

PoE (Power over Ethernet) adapter je uređaj iz dva dela preko kog se neki uređaj napaja kroz UTB kabal, a koji inače povezuje AP sa lokalnom mrežom (LAN). On omogućava povezivanje spoljašnjeg priključka PoE napajnih uređaja (PDS) na samu mrežu, uključujući tu i IP kamere na otvorenom, PoE bežične pristupne tačke (APs) i druge industrijske aplikacije.

Serija H40 industrijskih „neupravljivih“ PoE svičeva podržava IP67, 6KV prenaponsku zaštitu za svaki Ethernet priključak, 40KV prenaponsku zaštitu u AC napajanju i jaku konstrukciju kako bi se osigurao rad u otežanim vremenskim uslovima (na temperaturi od -40° C do 60 °).

Digresija: „neupravljivi“ svičevi se prave do 16 portova i u njih se uključuju uređaji za koje operator kasnije nema nikakvog uticaja na tok podataka.

Za razliku od njih „upravljivi svičevi“ imaju veće performanse: kontrola opterećanja i protoka, podešavanje bezbednosnih parametara, međusobno povezivanje.

Serija H40 ima tri podmodela, svaki klasifikovan na takav način da se veoma lako može instalirati kompletna oprema za napajanje (PSE) i može da podrži snagu napona do 30W ili 60W po priključku.

Glavne performanse

– fleksibilni SFP primopredajnik za uplink
– IP67 standard
– IK10 kućište od aluminijuma
– radna temperatura od -40 °C do 60 °C
– 30W IEEE802.3at kompatibilnosti na svakom portu
– 250W ukupne proračunate energije (proračunata energija sistema)
– podržava brzinu prenosa podataka od 10/100 / 1000Mbps
– ugrađena 6KV prenaponska zaštita za svaki PoE priključak
– ugrađena 40KV prenaponska zaštita za naizmeničnu struju (AC)
– poseduje IEEE 802.3az energetski Ethernet standard, „zelena energija“

Serija H40 „Harden-Graded“ Industrijskih neupravljivih Gigabit Ethernet PoE svičera su dizajnirani tako da u svojoj strukturi imaju IP67, 6KV PoE Ethernet prenaponsku zaštitu, 40KV zaštitu od strujnog udara po naizmeničnoj struji i radnu temperaturu između -40 °C i 60 °C pod otežanim vremenskim uslovima.

PoE PDs je njime od spolja povezan na mrežu – tu se misli na spoljašne IP kamere, bežični APs i druge industrijske aplikacije. Serija H40 pruža višenamenski port Gigabit PoE (10M/100M/1G) koji daje podatke i napajanje PoE PD-u preko samo jednog mrežnog kabla, kao i dodatne SFP ulaz za primopredajnik za fleksibilne uplinkove.

Svi uređaji za kompletan networking u instalacijama video nadozora mogu se pronaći u Aftek networking programu za video instalacije. Podsetimo se da po zakonskoj regulativi morate imati sertifikat za bavljenje video nadzorom. 

Evo liste uređaja:

– Indoor svičevi (C10 Serie; C50 Serie; C70 Serie)
– „Harden-Graded“ Industrijski svičevi (H20 Serie; H40 Serie; H80 Serie;)
– Kućišta za kamere (sa pratećim programom za industrijsku primenu poput montažnih elemenata, brisača, kontejnera sa pumpama za dopremanje vode na do 10m visine..)
– IR iluminatori sa prilagodljivim uglovima IR dioda
– Razvodne kutije / Outdoor Power
– PoE ekstenderi
– PoE ubrizgači
– SFP moduli

Aftek networking program za video instalacije posebno je pogodan za delove i komplete video nadzora.

– Auto discovery ONVIF kamera.

Da razjasnimo šta je to ONVIF kamera?

Open Network Video Interface Forum (ONVIF) za cilj ima: standardizaciju komunikacije između mrežnih video uređaja, interoperabilnost između mrežnih video proizvoda bez obzira na proizvođača, otvorenost prema svim sličnim organizacijama i kompanijama.

ONVIF specifikacija definiše zajednički protokol za razmenu informacija između mrežnih video uređaja, uključujući automatsko otkrivanje uređaja, streaming videa i metapodatke.

– Grafički menadžment (Topology View; Floor/Area View; Google Map View;)
– Topologija se generiše automatski prilikom konektovanja ONVIF IP kamera i drugih uređaja
– Dijagnostika kablova i daljinsko rebutovanje kamera
– PoE menadžment;

Daljinska konfiguracija ONVIF kamera. ONVIF kompatibilni uređaji različitih proizvođača moći će međusobno komunicirati pretragom i slanjem videosnimaka u realnom vremenu. Specifikacija će takođe osigurati da se kompatibilni uređaji automatski otkrivaju i povezuju s mrežnim aplikacijama kao što su sistemi za upravljanje video zapisima.

Područja obuhvaćena protokolom su: IP konfiguracija, otkrivanje uređaja, upravljanje uređajima, konfiguracija medija, gledanje videa u stvarnom vremenu, upravljanje događajima, kontrola PTZ-a, video analitika, bezbednost.

– Svičevi poseduju EX PoE portove koji proširuju domet signala i napona do kamera sa 100m na 200 m
– Ring struktura rada; DHCP server; ONVIF
– Industrijski svičevi su „neupravljivu“ i „upravljivu“ ; IP67 i IK10; 6KV zaštitu od kratkog spoja za svaki port, kao i 40KV zaštitu od kratkog spoja za napajanje sviča; -40° do +65° C temp. opseg
– Industrijski svičevi imaju i integrisano napajanje, nema dodatnih elemenata niti dodatnih troškova; – Budžet od 30W PoE i 60W PoE po portu; 2x ili 4x GbE SFP portovovima
– O kvalitetu i pouzdanosti AETEK rešenja govore realizovani infrastrukturni projekti sa više hiljada kamera po sistemu, u partnerstvu sa Avigilon-om, Axis-om, Bosch-om…
Dvogodišnja garancija, sa mogućnošću proširenja za još tri godine garancije
– Uz partnerske i projektne rabate, AETEK predstavlja kompletno rešenje za video nadzor.