Prsten predstavlja odanost i ljubav, pa se još u starom veku darivao kao simbol vernosti. Potraga za savršenim prstenom danas povlači sa sobom čitav niz pitanja na koja treba znati odgovor pre same kupovine, kako se ona ne bi pretvorila u pravu noćnu moru. Jedan od najvećih problema sa kojim se bori svaki muškarac kod svake veridbe jeste pronalazak adekvatne veličine vereničkog prstena za svoju bolju polovinu.

Dešavalo se da pronađu savršen prsten, ali da pogreše veličinu istog. Naravno, prsten se uvek može zameniti, ali da bi se izbegla takva situacija, budući mladoženja koji je odlučio da veri svoju dragu može da iskoristi već postojeće instrumente ili da napravi sam merač pomoću kog može utvrditi ili bar približno odrediti veličinu vereničkog prstenja.

Nekoliko instrumenata za određivanje veličine prstena

Kada je reč o instrumentima koji su namenjeni za utvrđivanje veličine prstena, oni se mahom mogu naći u svakoj zlatari. Najbolji i najlakši način je da imate prsten koji može poslužiti kao model za uzimanje mera i u tom slučaju se koristi kalibar sa određenom skalom pomoću koje možete utvrditi pravi obim prstena koji vam je potreban. Skala je nekoliko. U našoj državi se koristi azijska, ali se pored nje u svetu koriste i italijanska, američka i engleska. U zlatarama se može naći još jedan specijalizovan merač koji već ima ugrađeno prstenje, tako da svaki pojedinačni primerak odgovara jednoj veličini.

Napravite svoj merač od papira

Još jedna mogućnost koja može poslužiti u ovom procesu jeste merač od papira koji se brzo i lako može napraviti. Sve što vam je potrebno jeste papir i olovka, jednostavno i lako. U prilogu možete videti kako on treba da izgleda

verenicko-prstenje

Jednom kada nacrtate ovaj merač, verovatno se pitate pa šta onda? Prvi korak je da se po ivicama seče, a na obeležnom mestu bi trebalo i da se zaseče. Kao što se može videti na fotografiji, merač ima iscrtane dimenzije. Od njega se pravi prsten koji se postavlja na željeni prst. Kada završite sa ovim korakom, merač se stavlja na željeni prst i zateže se, tako da stoji knap. Strelica će pokazivati na određeni broj, a to je zapravo potrebna veličina prstena.

Naravno, papirni merač nije uvek pouzdan, ali može pružiti okvirnu orijentaciju o tome koja veličina se traži.

Svaka devojka mašta o svom vereničkom prstenu. Zato je na momcima da nađu baš onaj koji će na najbolji način oslikavati njihovu buduću suprugu. A uz pomoć ovih trikova, sada i lako mogu utvrditi veličinu vereničkog prstena.