Možete li zamisliti da kokos krije tajnu o nesrećnoj ljubavi? Jeste li znali da je jedan kokosov orah prodat za više od milion evra? Koje sve bolesti ova biljka može izlečiti? Kako sa kokosovom korom ukrasiti akvarijum? Kakve veze imaju otirači za vrata i kokos?

1 – Lice kokosovog oraha!

Nekada davno, na tlu Polinezije, postojalo je neko pleme koje je imalo svog poglavicu. Ćerka tog poglavice, lepa i mlada Hina, bila je zaljubljena u siromašnog mladića Aala. Međutim, njihova ljubav nije bila moguća, i nesrećni Aal tragično okončava svoj život. Hina je njegov grob natapala svojim suzama. Vremenom je iz tog groba izniklo jako visoko i neobično drvo za koje se veruje da je simbolizovalo veličinu i jačinu njihove ljubavi. To je drvo bilo veće i lepše od ostalog drveća. Reč je o kokosovoj palmi, čiji su plodovi – kokosovi orasi, imali Aalov lik. Na taj način ga je njegova voljena Hina mogla videti opet. Kada okrenete kokosov orah, uočićete tri rupice, a ako se malo bolje zagledate, stvarno podseća na neko lice.

2 – Vredi milione!

Aukcijska kuća Christie’s iz Londona, pre par godina je prodala kokosov orah koji je bio na brodu Bounty i koji je preživeo poznatu pobunu koja se odigrala na tom brodu. Njegova cena je porasla do neverovatnih 1.14 miliona evra, i taj kokosov orah svakako spada u vrednije eksponate ove ugledne aukcijske kuće.

kokos-2

3 – Prava mala apoteka!

Kokos je biljka koja ima neverovatne moći u lečenju, prevenciji i suzbijanju različitih bolesti. Ovaj antioksidant snižava šećer, čuva jetru i poboljšava imunitet. Utiče na regulaciju telesne mase, kao i na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Kokosov orah je takođe bogat vlaknima koji su neophodni za održavanje kvalitetne krvne slike. Magnezijum, kalijum, gvožđe, fosfor, cink i bakar, samo su neki od elemenata koji se nalaze u mesu kokosovog oraha. Međutim, meso kokosa nije jednino koje je hranljivo. Kokosovo ulje koje se dobija iz mesa kokosa, takođe ima jako bitnog uticaja u zdravlju. Dovoljno konzumiranje kokosovog ulja može da spreči pojavu Alchajmerove bolesti, osipa, gripa, herpesa, hepatitisa, kao i raznih bakterija i infekcija. Neki naučnici tvrde da ovo ulje utiče na smanjenje osetljivosti ljudskog organizma na HIV i kancer.

4 – Njegovo stanište u akvarijumu!

Ako želite da sami ukrasite svoj akvarijum, to ćete najlakše uraditi sa kokosovim orahom. Uzmite kokos, presecite ga na pola. Odvojte meso kokosa od njegove kore. Meso možete dalje koristiti u ishrani. Kore koje ste očistili već imaju oblik pećine. Testericom polako izrežite male otvore kroz koje će ribe prolaziti. Po želji, pećinu možete ukrasiti mahovinom ili nečim sličnim. Kokos se lako potapa, tako da nećete imati problema sa fiksiranjem pećine za tlo akvarijuma.

5 – Kokos otirači za ulazna vrata!

Jeste li znali da se od dlačica koje se nalaze na kokosovom orahu prave otirači za ulazna vrata? Kada iskoristite kokosovu vodu i kokosovo meso, verovatno pomislite da braon dlakavu koru morate baciti, ukoliko ne želite da napravite neki dekorativni predmet. Međutim, industrija ne misli tako – sitne dlačice sa braon ljuske se koriste u izradi otirača. Kokos otirači se sastoje od 60-80 % kokosa, a ostali postotak čine različite vrste guma. Kokosov orah je plod koji je svakako iskoristiv u potpunosti!

Kakva je ovo neverovatna biljka, zar ne?