Ako ne jedete meso i mlečne proizvode koji sadrže najviše proteina od svih namirnica, onda su mahunarke i orašasti plodovi pravi izbor za vas. Iako nije poreklom iz Evrope, ubrzo po svom dolasku iz Amerike, pasulj je postao jedno od glavnih jela u evropskim domaćinstvima. To govori koliko je bio i ostao do danas hranjiva namirnica.

Savršen je izvor biljnih proteina, siromašan je mastima, kalorijama i natrijumom. Pasulj je odličan u prehrani, jer sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana. Dijetalna vlakna su zaslužna za održavanje dobrog varenja i samim tim regulišu zdravu crevnu floru, koja sprečava pojavu i širenje nepoželjnih mikroorganizama i predstavlja preduslov za snažan imunitet. Dobar je u zaštiti od pojave kardiovaskularnih bolesti i smanjuje nivo lošeg holesterola. Nivo šećera koji poseduje i koji se sporo razgrađuje je ono zbog čega se pojavljuje osećaj sitosti posle konzumiranja  pasulja. Visok sadržaj fosfora i mangana su tu kako bi štitile mitohondrije iz ćelija a prisutnost magnezijuma donosi boljem radu mišića i nervnog sistema. Još jedna nezaostavna prednost pasulja je ta što poboljšava varenje i sprečava zatvor. U mahunarke pored pasulja spadaju grašak, boranija, sočivo, soja i mnoge druge, i može se reći da su to najjeftiniji izvor proteina. Proteini, u imenu ovih jedinjenja nalazi se koren latinske reči (proteos-prvi, najvažniji) što nam govori da su najvažniji nutrijenti koji su nam potrebni za svakodnevno delovanje i život. Opširnijie o proteinima i o tome u kojim prozvodima ih najviše možemo naći saznajte klikom na ovaj link.

Krcko Oraščić

Orašasti plodovi ili koštunjavo voće su u stvari jezgra određenih plodova biljaka sa tvrdom ljuskom unutar koje se nalazi semenka, koje su uglavnom jestive. Najpoznatije koštunjavo voće su: lešnik, orah, badem, indijski orah, kikiriki i drugi. Oni su jedna od najboljih grickalica koje možete priuštiti sebi i bogati su vlaknima koji se ne razgrađuju u potpunosti. Kada se misli na orašaste plodove, misli se na njihov prirodni, organski sastav. I sve pozitivne karakteristike tih proizvoda se vezuju za njihovu neprerađenu verziju. Mnogi orašasti plodovi u procesu proizvodnje za masovno tržište prolaze kroz određene kozmetičke modifikacije, te im se dodaju ulja, so, pojačivači ukusa i konzervansi. Iako sitni orašasti plodovi su bogati proteinima i mineralima koji se teško dobijaju iz drugih izvora. Neke od tih minerala su pozitivne omega 3 i omega 6 kiseline, koje sem u ovim vrstama hrane, obiluju i u ribama. Neki minerali iz raznih voćki jačaju kosu i nokte, kao i memoriju i koncentraciju. Vitamin E je prisutan kao najzastupljeniji vitamin u orašastom voću, kao i visok sadržaj magnezijuma.

Takođe brojne studije su svoje rezultate podelile sa javnošću i otkrile da postoje brojni pozitivni učinci za zdravlje čoveka, što se ogleda u smanjenju rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti pa čak i nekih tumorskih bolesti. Ali ponovo, različiti proteini i minerali se nalaze u plodu pre i posle njegove obrade. Orašasti plodovi mogu se konzumirati kao ispečeni, isprženi ili u sirovom obliku. Još jedan od pozitivnih stvari sa ovom vrstom hrane je to što se može prebaciti u tečno stanje, pa se može koristit kao namaz ili mleko (od kikirikija, badema). Konzumiranje orašastih plodova utiče na apetit, jer sadrže visok sadržaj belančevina pa nam to daje osećaj sitosti u želucu. I još nešto, sitne su, pa ih tako možete poneti sa sobom bilo da ste krenuli, na put do faksa ili kod tetke u Nemačku.