Dekupaž je tehnika koja u sebi spaja reciklažu i kreativnost, te ne čudi što je veoma brzo postala veoma popularna, a sa sobom je povukla i interesovanje za salvete kao neophodan element za rad. I dok su salvete ono što smo skupljali kao deca, sada se salvete sa raznim motivima najpre koriste kao važan deo ove tehnike. Stoga, četkice u ruke, nađite salvete koje odgovaraju Vašem estetskom senzibilitetu i krenite u jeftin redizajn sopstvenog doma koji će sve oduševiti!

Salvete sa voćem i cvećem za kuhinju

Kuhinja je prostorija čijem se enterijeru retko posvećujemo, a koji se opet može veoma lako osvežiti ako na scenu stupe dekupaž salvete. Tako možete birati salvete sa mafinima, kapkejovima ili makaronsima, u pastelnim bojama, kao motiv ove prostorije, odnosno salvete sa raznim voćem, poput nežno-zelenih jabuka, žutog limuna ili drečavo-narandžastih pomorandži za ovaj ambijent. Tako stara daska za seckanje za tren oka može postati slika na zidu, stari poslužavnik unikatni detalj, dok podjednako dobro možete osvežiti i stari kredenac.

Sa druge strane, salvete sa cvećem ovoj prostoriji mogu pružiti dozu romantike, te ukoliko je to Vaš cilj uvek možete birati salvete sa buketom ruža u pastelnim ili jarkim bojama ili pak neko drugo cveće koje ćete u ovom ambijentu staviti u prvi plan. To posebno važi ako želite da osvežite kuhinjske elemente, jer salvete sa krupnim motivima upravo su kao stvorene za ovakvu namenu.

Nežni motivi za spavaću sobu

Nežnost je ono što bi trebalo da karakteriše sobu za spavanje, koju će bez sumnje lako osvežiti predmeti rađeni dekupažom. Tako pored garderobera – ili u njemu – možete postaviti ofingere na čijoj se površini nalaze salvete sa sitnijim cvećem u nekoj pastelnoj nijansi. Istovremeno, na noćnom stočiću može se naći lampa čiji je abažur rađen uz salvete sa krupnim ružama, dok će bez sumnje svaka dama uživati u kutijama za nakit rađenim uz salvete sa motivom starih pisama, cveća ili balerina. Da ni zidovi ove prostorije ne bi ostali goli, uvek možete dodati ramove kao bazu za salvete sa mesecom i zvezdama.

Retro i moderne salvete  za predmete dnevnog boravka

Dnevna soba uvek je odlična za razne promene u enterijeru, koji se veoma lako može redizajnirati uz salvete sa raznim crno-belim motivima. Retro šare u ovim bojama, poput anđelčića, dece, starih pisama, portreta devojaka sa retro frizurama i slično, odlične su kada birate salvete koje će se sigurno uklopiti u enterijer. Kutije rađene uz ovakve salvete postavite na neko vidno mesto i u njih složite sve sitnice koje inače prave nered.

Takođe, komoda rađena uz pojedine salvete može postati pravo osveženje ove prostorije. Na primer, možete koristiti retro salvete sa motivom starih slova ili pisama, odnosno moderne salvete sa jarkim bojama ili modernim i postmodernim apstraktnim šarama. Uz bilo koje salvete ovog tipa možete osvežiti čak i radni deo dnevne sobe, za šta će odlično poslužiti neki stari pisaći sto. Ostale sitnice koje se mogu naći kao baza za ovakve salvete jesu činije za razne sitnice ili voće, vaze za cveće, kao i ramovi za slike.