Stres se smatra najvećim neprijateljem savremenog čoveka. Dolazi kao posledica brzog načina života i velikog broja obaveza koje nam se nameću. Naš organizam je svakodnevno izložen i fizičkom i umnom naporu, što može biti vrlo opasno po zdravlje. Većina ljudi koristi izgovor da nema vremena za odmor ili za bilo šta što bi donelo opuštanje. Međutim, kada dođe do ozbiljnih zdravstvenih problema, tada svi „povlače ručnu“ i razmišljaju kako da se oporave, postanu ponovo zdravi i ne vrate se u stanje bolesti. Zato ne čekajte da se nešto dogodi, nego predupredite nemile događaje. Načina je puno, a vi odaberite šta vam odgovara. Za nekog je to sport ili čitanje knjiga, putovanja… A ono što svi imamo u sebi i što možemo da pokrenemo je naša kreativnost.

Ručni radovi

Naše bake nisu ni znale šta je to stres, što zbog tadašnjeg sporijeg načina života, što zbog raznih zanimacija koje su im bile potreba, a i zadovoljstvo i odmor. I one su imale puno obaveza, ali su uvek nalazile vremena za ručni rad. Tada se nije mnogo kupovala ni garderoba, ni razni ukrasni predmeti za kuću, nego se sve ručno izrađivalo. Znale su satima mirno da sede štrikaju ili heklaju, a da im to ne dosadi. Stvaranje nečega što će služiti donosi osećaj zadovoljstva i sreće, pa zato probajte svakog dana da ispletete bar  po neki red i jednom će to biti šal ili nešto što ćete sa zadovoljstvom nositi ili nekom pokloniti. Dok nižete žice oslobodite se negativnih misli, opustite se i uživajte.

Slikanje

Ne morate biti umetnik da biste nešto slikali. Dovoljno je da nabavite papir, tempere ili neke druge boje, par četkica i da pustite to što imate u sebi. Ne opterećujte se da li je vaš rad vredan nečije pažnje, bitno je da vi uživate dok to radite. Ono što naslikate za vas će imati najveću vrednost. Dajte svojoj mašti priliku da vam pokaže šta to krijete u sebi.

Pisanje

Jedna od najboljih terapija protiv stresa je pisanje, bar tako kažu stručnjaci. Zapišite svakoga dana nešto što vam leži na srcu, pustite svoje misli da se izliju na papir. Nemojte pisati i misliti da li je to dobro, gramatički ispravno ili se optrećivati sadržajem. Jednostavno, izbacite svoje emocije, začudićete se koliko će vam biti lakše, a ko zna, možda u vama leži i budući pisac bestselera.

Kuvanje

Kuvanje daje poseban prostor za imrovizaciju i ispoljavanje kreativosti. Jedno jelo možete spremati na više načina, dodavati različite ukuse, lepo ga servirati, aranžirati. I što je najbitnije, možete ga pojesti. Tako od dosadnog kuvanja napravite hobi i uživajte u pripremi hrane. Zadovoljni i vi, a i vaša porodica. Jedna oblast spremanja hrane, koja je veoma popularna poslednjih godina, a to je ketering, zahteva naročitu preciznost i maštu. Spremanje svakog zalogaja posebno zahteva strpljenje, a mnoštvo ukusa i boja treba uskladiti da sve izgleda savršeno. Od ovog hobija možete razviti i biznis, koji će vam doneti i ozbiljan profit. Za bolje upoznavanje sa radom ketering agencija preporučujemo vam da pogledate internet stranicu agencije BNB ketering. Zato, zasucite rukave i svoje stresne trenutke pretočite u šarene zalogajčiće.

Ostalo

Postoji još mnogo toga kroz šta možete ispoljiti svoju kreativnost, kao što je izrada nakita, dekupaž, oslikavanje predmeta, pravljenje torti i kolača, ukrasa za torte i još mnogo toga. Mogućnosti su brojne, tako da ne čekajte, već danas krenite u borbu protiv stresa.