Kada pogledamo u neku dalju, ali i bližu prošlost, zakoni koji su u vezi sa motornim vozilima, zakoni koji se moraju poštovati u saobraćaju, veoma često se menjaju ili donose neke sitne izmene, dodatke i članove koji nešto bolje i bliže pojašnjavaju određene situacije.

Tako su se zakoni okrenuli ka brojnim pravilima koja treba poštovati, u određenom periodu dana, godine, dok postoje i ona pravila koje se poštuju i na snazi su konstantno, bez izuzetka. Jedna od takvih, jesu i pravila nošenja opreme, one koja se mora u svakom trenutku nalaziti u vašem motornom vozilu, bez obzira da li ste parkirani, u gradskoj ili bilo kojoj drugoj vožnji, u bilo kom periodu dana ili godine. Ovo je spisak najneophodnije opreme koju morate imati uvek sa sobom.

Prsluk i trougao

Nešto što se sigurno vodi kao obavezna oprema za auto je svetloodbojni prsluk, te isto takav trougao, koji se koriste u situacijama kada izlazite iz automobila koji je parkiran negde po sred ili pokraj puta. Ukoliko dođe do nekog kvara, ukoliko zbog nečega jeste primorani da stanete pokraj ili na sred puta, potrebno je da osim sva četiri žmigavca obučete i prsluk, te iza vozila postavite trougao, kako biste sve ostale učesnike u saobraćaju upozorili da se nalazite tu i da niste u pokretu, što vas obezbeđuje od nekih nesreća i saobraćajki.

Prva pomoć

Ono šta svi znamo, bar skoro svi, bez obzira na to da li je neko vozač ili ne, jeste da je u svakom motornom vozilu potrebno imati paket prve pomoći, koji je u roku trajanja, budući da sva oprema koja se nalazi u ovoj mini apoteci posle nekoliko godina postaje nesterilna, pa samim tim i neupotrebljiva.

Paket prve pomoći poseduje sve one osnovne stvari koje su potrebne ukoliko dođe do neke nezgode, bar da pomogne do dolaska stručnih lica i hitne pomoći, te uvek treba voditi računa da joj rok trajanja bude dobar, kao i da vam uvek bude pri ruci, što zbog vaše bezbednosti, tako i zbog nekih mogućih slučajeva kada ćete pružiti nekome pomoć.

Auto delovi

Nikada, ali nikada ne smete krenuti svojim automobilom bilo gde, a da određene auto delove nemate, ukoliko dođe do nekih nezgoda ili kvarova. Na prvom mestu, osim auto delova, treba imati i nešto alata, kao što je francuski ključ, neka klešta i ostalo, a kada su u pitanju sami auto delovi, na prvom mestu je potrebno da imate rezervnu gumu, koju možete promeniti bilo kada i u bilo kom trenu, ukoliko dođe do pucanja gume koju već imate montiranu.

Osim toga, među auto delove spada i dizalica, bez koje se ne može promeniti guma.Pored toga, bitno je imati i lance za sneg, sajlu za vuču, jer iako nisu uvek obavezni, nije nikada loše imati ih u automobilu.

Naravno, postoje i još brojna pravila koja govore o tome šta bi trebalo i šta morate imati u svom motornom vozilu, ali su svakako neki rezervni auto delovi, sigurnosni prsluk i trougao, te paket prve pomoći, ono što je najvažnije.