Lice je prvo što primetimo na čoveku prilikom upoznavanja. Ukoliko osoba ima karakterističan (kvrgav ili asimetričan) nos, to je verovatno ono po čemu ćemo je zapamtiti. Neretko osobe sa deformitetom nosa imaju kompleks još od detinjstva i jedva čekaju da dođu do punoletstva kako bi se oslobodile te mane. Skladne crte, sa srazmernim pojedinačnim delovima lica, su uvek privlačnije. U novije vreme, operacije nosa su veoma tehnički usavršene i svima dostupne, tako da je nezadovoljsto izgledom nosa lako rešivo.

Kozmetička i medicinska korekcija nosa

Operacija nosa je jedna od najzahtevnijih i najpreciznijih intervencija estetske hirurgije, za koju je potreban veoma spretan i iskusan hirurg. Pored estetike, operacijom nosa se može rešiti i medicinski problem iskrivljene nosne pregrade, koji se ogleda u smetnjama pri disanju. Pomenuti deformitet može biti urođen, ali i posledica povreda nosa. Uzrok urođenih devijacija septuma (nosne pregrade) nije do kraja razjašnjen.

operacija nosa

Šta sve obuhvata operacija nosa?

Korekcijom nosa može da se ispravi suviše veliki, grbav, kao i asimetričan, širok ili predugačak nos. Može da se desi da je širok sam vrh nosa ili da je preširoka alarna baza. Hirurzi na  pregledu često uvide da bi trebalo popraviti ugao između nosa i gornje usne, što značajno utiče na sklad lica. Pre odlaska kod lekara poželjno je imati jasnu predstavu kakvu promenu izgleda želite da postignete operacijom. Prioritet nije „novo lice“, već da se naprave korekcije nosa, koje se savršeno uklapaju u fizionomiju lica. Ne postoji jedna metoda kojom će se popraviti izgled svakog nosa. Dobar hirurg poznaje različite metode i zna kako da ih iskoristi kada se susreće sa specifičnim problemima svakog pacijenta.

Priprema za operaciju

Na prvom pregledu hirurg će zatražite informacije vezane za istoriju bolesti, prethodne operacije i povrede nosa, alergije na lekove i hronične bolesti. Pregled i analiza unutrašnjih nazalnih struktura, kostiju i kože nosa daće hirurgu mogućnost da utvrdi načine za korigovanje i usklađivanje nosa sa drugim delovima lica. Pored fizičke, potrebna je i psihološka priprema zbog očekivane promene izgleda, kao i strpljenje tokom oporavka.

Kada se dođe do dogovora oko termina, potrebno je pridržavati se lekarskih saveta za efikasnu pripremu za operaciju. To se odnosi na prestanak pušenja dve nedelje ranije, izbegavanje lekova koji mogu da utiču na koagulaciju, kao što je Aspirin. Postoji ograničenje koje se odnosi na unos hormoskih lekova i vitamina A i E. Nije preporučljivo raditi operaciju za vreme menstrualnog ciklusa. Osam sati pre operacije ne treba unosti hranu i vodu.

Tok operacije

Operacija nosa ili rinoplastika se izvodi u opštoj anesteziji i traje od jednog do dva sata. Najčešće se operacije nosa izvode otvorenom ili zatvorenom metodom. Otvorena metoda podrazumeva rez ispod nosa i podizanje kože nakon čega se oblikuju kostni i hrskavičavi delovi. Zatvorena metoda je više zastupljena kod čisto estetskih korekcja vrha nosa i kod nje je oporavak znatno kraći. Komplikacije su veoma retke i lako se rešavaju. Radi se o pojavama hematoma, prolaznoj utrnulosti kože, infekcijama ili krvarenju iz nosa. Rezultati rinoplastike su trajni.

Oporavak

Kada se završi intervencija, postavljaju se tamponi u nosnice, zavoji i gipsana maska koja treba da sačuva dobijeni oblik nosa. Pacijent nekoliko dana diše samo na usta. Tamponi se nose oko pet dana, a maska oko sedam, nakon čega se treba strogo pridržavati saveta za oporavak. U prvim nedeljama potrebno je izbegavati podizanje tereta i saginjanje. Tokom sna uzglavlje treba da bude nešto više nego inače. Izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti treba ograničiti i upotrebljavati kreme za visokim zaštitnim faktorom. Otok se uglavnom povlači za oko nedelju dana, ali manji otok na nosu, koji se jedva primećuje, ostaje nešto duže.

Posavetujte se sa stručnjakom

Atlas Estetika nudi mogućnost konsultacija na kojima lekaru možete izneti svoje probleme i nedoumice u vezi korekcije nosa. Razumevanje i stručan savet će vam pomoći u donošenju prave odluke, koja može značajno da menja vaš trenutni izgled. Poverenje koje se uspostavi između lekara i pacijenta omogućava da budete spokojni kada je vaš izbor u pitanju.

Atlas Estetika funkcioniše u okviru Atlas opšte bolnice od 2006. godine i pruža širok dijapazon usluga iz estetske hirurgije. Bolnica se nalazi u centru Beograda, opremljena je najsavremenijom tehnikom.  Zapošljava vrhunske specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije i druge medicinske stručnjake.