Kosa opada i muškarcima i ženama. Niko nije pošteđen. Razloga za to je mnogo neki od njih su zdravstvene prirode, stres, dijete, genetika… Kolika god da je dužina vaše kose bitno je da ona bude zdrava, a to se postiže tako što će te češće šišati. Iskrzani krajevi na dugoj kosi mogu da izgledaju jako ružno. Od ishrane najviše zavisi to kakva će vam biti kosa, koža ili nokti.
Ne opada kosa isto svima. Kod muškaraca ona upada najviše iznad čeone oblasti, a uzrok tome je genetika. Zato se danas sve više kao rešenje koristi metoda presađivanje kose. Ovakav vid lečenja izvodi se u specijalizovanim klinikama, koje brzo i efkasno rešavaju ovaj problem. Pitate se kako se to tačno radi?

 

Pre samog zahvata radi se ispitivanje i pregled temena i korena kose, nakon toga prelazi se na zahvat. Kosa se presađuje iz potiljačnog dela jer je taj deo genetski ne opada. Kad se uradi transplatacija kose predostoji adekvatna nega i zaštita pa se tako kod nekih pacijenata kod kojih je to neophodno koristi laserska kaciga, koja se koristi tri puta nedeljno u trajanju od šest meseci. Nakon korišćenja se pravi pauza, što najviše zavisi od pacijenta.

Priprema za presađivanje kose

Pre veštačkog presađivanja kose obeležava se regija gde će se presaditi kosa, na potiljku se ubrzgava anestezija gde se polako uzima fulikula dlake koja se presađuje na delove koji su obleženi. Ovako se postiže prirodniji izgled i ravnomerniji rast kose. Nakon samo par dana nemoguće je primetiti razliku. Ne nose se zavoji niti se stavljaju konci. Rupice sa kojih je vršeno veštačko presađivanje kosa spontano i prirdono zarastaju.

Proces presađivanja kose

Ako je kosa duga, ona mora da se ošiša pre presađivanja. Dlaka mora biti ošišana na jedinicu. Dlaka treba da bude što kraća kako ne bi smetala prilikom presađivanja. Pre zahvata ne treba piti alkohol, kafu ili bilo šta što širi krvne sudove i što bi moglo da dovede do krvarenja. Doktor će vam dati uvek bolje informacije, zato je dobre da se pre same odluke dobro raspitate i porazgovarate sa doktorom, kako bi ste znali koliko vam dlaka treba, koliko bi trajala ta cela procedura. Operacija može da traje i po nekoliko dana. Zbog ranica kojima je potrebno vremena da zarastu nije poželjno da se u danima nakaon zahvata ne izlažete nekim većim fizičkim naporima. Veštačko presađivanje je potpuno bezbolno jer se izvodi uz lokalnu anesteziju. Kada se operacija završi na svakih pola sata morate da prskate fiziološki rastvor kako se ne bi stvarale ranice.

Oporavaka nakon transplantacije kose

Dan ili dva je dovoljno da prođu svi neželjeni efekti koji se mogu javiti, kao što je blagi otok i crvenilo. Dlaka koja raste u novoj regiji je apsolutno zdrava dlaka. Već nakon samo par dana ništa se neće primećivati i možete da koristite šampon i nežno prati kosu. Nekim muškarcima ćelavost može dobro da stoji, dok kod nekih to može da stvori nesigurnos i pad samopozudanja. Estetski je možda nekima lepše da imaju kose, zato i estetksa hirurgija danas pruža širok spektar mogućnosti. Zašto to onda ne iskoristiti.