Kada se o uređenju stana razmišlja, teško je zamisliti dom bez tepiha. Iako se na zna kada su i gde tepisi nastali, imali su brojne funkcije u društvu. Najvažnija uloga svakako je estetska koja se kroz vreme nije promenila i važi u svim kulturama i zemljama sveta, ali u nekim zemljama tepisi su se koristili da ljude zaštite od prašine. Otkako su otkriveni do današnjeg dana koriste se kao nezamenjivi ukrasni detalj doma. U ponudi ima različitih materijala, dezena, boja, ali i kombinacije boja i materijala, jer je tržište ogomno, a asortiman širok.

Treba napomenuti da su se tepisi najpre koristili kako bi se nomadi vizuelno izrazili, a nekada su bili upotrebljavani u komunikaciji, jer su služili i kao zamena za slova. Iako deluje da je ovakav način komunikacije postojao u praistoriji ili u prvim godinama nove ere, treba znati da se i danas u nekim zemljama orijentalnog sveta koriste ovakvi načini za komuniciranje.

Osim što su služili kao dekoracija i imali estetsku ulogu, tepisi su predstavljali i status, jer se uz pomoć njih oslikavao prestiž i moć, ali i samo bogatstvo ljudi. Nažalost, sve je manje unikatnih primera, jer su moderna tehnologija, jeftini tekstil i brzi način izrade doprineo da unikati ostanu da sećaju na neka prošla vremena. Zbog malobrojnih primera iz prošlih vremena, ne može se tačno ći kada su se prvi tepisi pojavili, kako su se izrađivali, od kojih materijala su sačinjeni i kada su zapravo nastali.

Tradicija izrade tepiha duga hiljadama godina

Najpoznatiji i po tradiciji najstariji svakako su orijentalni tepisi. Kao što im ime i kaže, oni potiču sa Istoka, a predstavljaju tepihe koji su prema tradiciji nastajali u Persiji, Turskoj, Avganistanu, ali i na području Kine i Indije. O prošlom vremenu svedoče i tepisi koji su nastajali i u susednoj Rumuniji, a sa  naših prostora svakako da se najviše dičimo pirotskim ćilimom.

Najpoznatiji, ali i verovatno najtraženiji na tržištu svakako su persijski tepisi. Sinonim za unikat, prestiž i bogatstvo svakako je ovaj tepih koji datira još iz perioda pre nove ere, a pretpostavlja se da su se pojavili dva i po milenijuma pre rođenja Isusa Hrista. Da li zbog njegove tradicije, vekovima starog porekla ili lepote, ne zna se zbog čega ovi tepisi privlače ogromnu pažnju i predstavljaju posebn izraz samog umetnika. Pripadaju orijentalnim tepisima, a zbog svog izgleda, načina izrade, materijala, kao i kvaiteta, izdvajaju se u svim krajevima sveta.

Njihovo poreklo se ne zna tačno, a o umetnosti njihove izrade i ukrašavanja svedoče spisi koje su sačuvali kineski putopisci iz sedmog veka. Nakon dugogodišnjih ratova i osvajanja, Turska osvaja Persiju u prvim godinama 11. veka i tada preuzima nadmoć ne samo kada je sila u pitanju, već i kada govorimo o umetnosti. Time su Turci preuzeli i primat nad proizvodnjom tepiha, a o tome svedoči i čuveni turski čvor. Takođe, treba dodati da se turski narod toliko usavršio u izradi tepiha da su pravu umetnost od toga napravili Turci koji su živeli na prostoru današnje Anadolije.