Svako od nas ima stari zlatni ili srebrni nakit i satove koje retko, ili nikad ne nosi. I koje samo premeštamo sa mesta na mesto… A pritom znamo da ga nikad nećemo nositi, ali zbog sentimentalnih razloga ne želimo da ga se odreknemo.

Međutim, ako ove godine niste u prilici da letujete zbog nedostatka novca, možda vam upravo nakit može pomoći! Naime, srebrni i zlatni nakit i satovi imaju određenu vrednost, pa njihovom prodajom možete dobiti finu svotu novca. Ali na neke stvari treba da obratite pažnju…

Otkup satova od srebra i zlata

Ukoliko imate satove od srebra ili zlata koji su oštećeni, pokvareni, ili prosto ne želite da ih nosite, otkup satova je rešenje za vas! Naime, brojne zalagaonice vrše otkup satova po veoma povoljnim cenama.

Naravno, otkup satova od zlata može doneti više novca od prodaje srebrih satova. Naime, zlatni satovi su oduvek bili na ceni, jer su postojani, dugovečni i često se nasleđuju kroz generecije. Pa tako ukoliko se odlučite za otkup satova od zlata, možete dobiti priličnu sumu novca.

Za razliku od zlatnih, srebrni satovi imaju manju cenu, posebno kada je reč o otkupu satova. Međutim, ukoliko imate srebrni sat za koji znate da ga sigurno nećete nositi zašto da stoji i skuplja prašinu. Umesto toga, za otkup satova od srebra možete dobiti u najmanju ruku džeparac.

Ono što treba obratiti pažnju to je ko vam otkupljuje sat! Naime, pre prodaje dobro se raspitajte o zalagaonici i obavezno proverite na više mesta otkupnu cenu. Jer, verovali ili ne, cena se u mnogome može razlikovati od zalagaonice do zalagaonice. Ako se već opraštate od svog sata, neka barem bude za pristojnu cenu!

Otkup srebrnog i zlatnog nakita

Otkup zlata i srebra je oduvek bio popularan, jer su ovi plemeniti materijali uvek bili i biće cenjeni! Ako imate stari srebrni ili zlatni nakit koji ne planirate da nosite, možete se odlučiti da ga prodate! Mnoge zalagaonice i zlatare vrše otkup srebra i zlata, a vaše je samo da pronađete mesto koje će za vaš nakit dati najbolju cenu!

Pre same prodaje nakita, važno je da se uverite u profesionalnost otkupljivača. Poželjno je da posetite više otkupljivača kako biste znali da ste napravili pravi izbor. Osim toga, važno je da se uverite u tačnu gramažu vašeg nakita. Naime, iako nam uglavnom pola grama ili gram ništa ne znači, kada je reč o srebru i zlatu ova masa je i te kako važna.

Zato zatražite od otkupljivača da sami vidite koja je masa vašeg nakita. Pored toga, raspitajte se i o ceni srebra i zlata kod otkupljivača. Tako ćete na osnovu gramaže i otkupne cene moći sami da izračunate koliko biste novca mogli dobiti na prodaji svog nakita.

Naravno, na cenu srebrnog i zlatnog nakita utiče procenat ovih metala u samom nakitu. Zato zahtevajte da vam otkupljivač saopšti procenat zastupljenosti zlata i srebra. I obavezno proverite na barem još jednom mestu da li je dobro urađena procena. Ne dozvolite da budete predmet manipulacije!