Koža lica je izuzetno osetljiva. U svakom dobu koža ima svoje potrebe i o njima moramo da brinemo temeljno, kako bi odložili znake starenja. Evo nekoliko saveta kako odabrati prave proizvode za negu kože prema godinama.

Dvadesete

Već u dvadesetim godinama je potrebno započeti sa negom kože. U toj životnoj dobi, koža je bogata kolagenom, elastična je i ima mladalački sjaj, pa kako bi je održali negovanom i mladom, u toku dana koristite kreme sa UV zaštitom.

Uveče obavezno skinite šminku, a za čišćenje lica koristite nežna sredstva koja kožu neće isušiti. Kao deo večernje rutine, koristite i tonik za lice, a nakon toga nanesite običnu hidratantnu kremu za lice.

Pored svakodnevne rutine nege lica, radite i piling kože dva puta nedeljno. On će ukloniti mrtve ćelije kože i održati lice glatkim i sjajnim.

U drugoj polovini dvadesetih godina počinju da se pojavljuju fine bore na licu, pa već tada u vašu rutinu nege možete uvrstiti i kreme za bore oko očiju.

Tridesete

Tokom tridesetih godina, nivo hormona počinje da opada i smanjuje se proizvodnja kolagena i elastina, što će se izraziti opuštanjem kože. Verovatno ćete takođe primetiti da bore na licu koje nastaju od različitih izraza neće tako lako nestati.

Koristite serum sa hijaluronskom kiselinom na području oko usana i umasirajte ga, kako bi pojačali cirkulaciju krvi, povećali hidrataciju i sprečili nove bore.

Pre seruma, nanesite tonik za lice, jer on može da ojača pore, eliminiše toksine i uspostavi balans kože, a odlična je priprema kože za serum, jer pomaže da on efikasnije prodre u dublje slojeve kože.

Najbolje kreme za lice u ovoj dobi su one sa UV zaštitom, jer se u tridesetim uglavnom pojavljuju tamne fleke od sunca. Ove kreme nanosite i na vrat i dekolte. Ukoliko već niste, u svakodnevnu negu uvedite kreme za bore oko očiju.

Čišćenje lica preporučuje se dva puta dnevno – ujutro, i uveče, kad skinete šminku.

Četrdesete

Svakodnevno korišćenje kreme sa UV zaštitom je najvažnija stvar koju možete učiniti za kožu u ovim godinama. Iako to neće poništiti oštećenja od sunca koja vaša koža već ima, to je najbolji način da sprečite nove bore na licu, tamne fleke i diskoloraciju kože.

Lice čistite nežnim sredstvom za čišćenje lica ujutru i uveče, ili samo uveče ako imate jako suvu kožu. Tonik za lice koji ne isušuje kožu može vam pomoći da zatvorite pore i održite vlažnoste kože lica, čineći da ona izgleda nežnije i zategnutije. Piling kože radite jednom nedeljno ukoliko imate suvu kožu, a dva puta ukoliko je ona masna, i jednom nedeljno se preporučuje korišćenje maske za lice.

Pedesete i više

Većina žena preko pedeset godina ima suvlju kožu nego u mlađim godinama, pa je potrebno koristiti nežno i kremasto sredstvo za čišćenje lica.

Bore na licu, hiperpigmentacija, gubitak elastičnosti su karakteristike kože u pedesetim godinama. Za efikasno rešavanje ovih problema, potreban je snažniji proizvod za negu kože od obične kreme. Ukoliko već niste, koristite serume namenjene za pojedinačne probleme kože. Uključivanje seruma u ​​vaš režim nege tokom dana i noći omogućava koncentrisanje na probleme kože koji vas najviše pogađaju.

Najbolje kreme za lice za dan su one sa vitaminima C i E kao i antioksidansima, a noću koristite kreme sa retinoidima (vitaminom A).