Možda ste vi jedna od onih osoba koja žali što nije živela u vreme Woodstocka i dece cveća? Možda vam je krivo što niste mogli da pratite stil poznatih i da se oblačite kao poznate svetske glumice poput Odri Hepbern ili Sofije Loren ?

Da ste mogli da živite u šezdesetim godinama, sigurno bi oblačili i mini suknje, koje su bile izum ovog vremena. Za razliku od mini suknje, koja je ostala i dan danas moderna i nosi se i veoma je popularna, frizure su se dosta menjale.

Možda želite da nosite neku od frizura koje su bile popularne šezdesetih godina prošlog veka i da bar na trenutak doživite duh prošlih dana.

Vaša kosa može da izgleda mnogo bolje kada joj dodate vintage look. Kosi možete da dodate volumen, kovrdže i lokne. Ukoliko želite da izgledate lepo, a da u isto vreme promenite malo izgled onda su frizure pravo rešenje za vas.

Izdvojili smo za vas retro fizure koje možete lako da napravite, i da zasijate u vintage stilu na nekom važnom događaju.

Klasična frizura

Ovo je divna, klasična fizura ovog vremena koja se može lako napraviti.  Volumen će biti na prednjem delu kose, dok ćete lokne pustiti da padaju ispod ramena.

Ova frizura izgleda neverovatno, čak i posebno čarobno ukoliko je vasa kosa crvena. To je vintage / retro stil, baš  kao stil pin-up devojke od pre nekoliko decenija. Ono što će vam biti potrebno za ovu frizuru jeste širok zupčasti češalj, četka, presa za kosu i vikleri.

Dobro raščešljajte vašu kosu, odvojite oko 5cm šiške koje ćete fiksirati na stranu, najbolje ukosnicama i stavite viklere na ostatak kose (kosa mora biti vlažna). Kada se kosa osuši skinite viklere. Ukoliko želite da dobijete još lepše talase u kosi, upotrebite figaro ili presu za kosu.

Ovu sjajnu frizuru možete nositi i na posao, obzirom da je klasična i ima najviše sličnosti sa današnjim modernim frizurama, a takođe jednako je prilagodljiva i odgovara večernjim dešavanjima i zabavama.

Talasasti bob sa niskim razdeljkom

Ovo je veomo romantična i sjajna frizura koja lepo uokviruje vaše lice i ističe vaše oči i usne. Ovu prelepu frizuru možete da nosite uz veoma popularne plisirane midi suknje i širu svilenu bluzu. Ova frizura odgovara i za poslovni, tako i za drugi večernji izlazak u krugu prijatelja.

Za ovu frizuru biće vam potrebni vikleri srednje veličine. Odvojite kosu u pramenove, koji će biti srednje debljine. Svaki pramen poprskajte sprejom za kosu i svaki pramen uvijte na vikler.

Ukoliko je potrebno brzo da se spremite onda kosu prosušite fenom, ali ukoliko imate vremena ostavite kosu da se prirodno osuši.

Kada skinete viklere sa cele kose, počešljajte kosu češljom sa širokim zupcima i oblikujte prstima vašu frizuru.

 Sjajna Gatsby frizura

Ako govorimo o retro stilu, možemo da pričamo o sjajnom stilu kultnog filma Veliki Gatsby snimljenog po knjizi F.S.Ficžeralda, koji je ostao popularan i dugo godina posle.

Dobro operite kosu, a nakon toga možete da krenete da pravite ovu sjajnu frizuru.

Za ovu frizuru biće vam potrebna i svilena traka za glavu. Ako ne možete da nađete pravu svilu, možete koristiti neki materijal koji može dobro da imitira svilu ili neki lažni nakit ili veći ukras za kosu zajedno sa malo perja. To vam je najbolja ideja za večernji izlazak.

Podelite kosu tako da donji deo kose bude podeljen na dva dela, za dve male pletenice koje ćete napraviti. Ostavite pletenice u kosi barem pola dana, a kada raspletete pletenice dobićete blage talase u kosi, koje možete da definišete penom za kosu. Postavićete traku za glavu, tako da vam talasi budu ispod trake, dok gornji deo kose ostaje ravan.

Osim večernjog izlaska ovu frizuru možete nostiti na specijalnim prilikama, kao što je neka svadba ili neka poslovna proslava. Uz ovu frizuru idu klasične duge haljine ispod kolena sa potpeticama do 5cm.

Lokne

Napravite lokne u kosi uz pomoć figara ili ukoliko vam je lakše uz pomoć samolepljivih viklera. Lokne ćete napraviti samo od polovine kose, do krajeva. Kada napravite kovrdže i skinete viklere, lepo ih definišite prstima, a možete dodati i malo pene za kosu, za još lepši izgled lokni.

Prebacićete lokne na jednu stranu, dakle, pustite da kosa pada sa strane jednog ramena. Iznad uveta, gde je presek ravne kose i lokne stavite jednu veliku ukrasnu šnalu, baš kao što su nosile dame u šezdesetim godinama.

Sa ovom frizurom možete da se pojavite bilo gde. Možete otići i na posao, na večernji izlazak ili u grad na kafu sa prijateljicama.

Retro punđa

Postoji zaista mnogo frizura iz šezdesetih godina koje možete napraviti, čak da uopšte ne liče jedna na drugu. Ova frizura je jednostavno lepa i neodoljiva, koju ćete lako  i brzo napraviti.

Napravite punđu, ali nisku punđu, i postavite je na stranu. Pokupite svu kosu i lepo je oblikujte. Što je vaša kosa duža, to će i punđa izgledati lepše.

Napred ćete postaviti traku. Kao što ste primetili stil šezdesetih godina je poznat po ukrasima u kosi, koji daju poseban čar i šmek bilo kojoj frizuri. Najlepše ukrase možete pronaći u specijalizovanim radnjama, gde se prodaju ukrasi za kosu, pa možete naći veliki broj šnala prepoznatljivih za ovo vreme.

Ova frizura zahteva traku koja je bogata sitnim kamenčićima ili biserima. Izvucite jedan pramen kose ispod trake ili rajfa. Na vaj način dobićete neobavezan izgled i ne tako formalan.

 

Sa ovom frizurom možete se pojaviti i na svečanim prilikama i manje formalnim druženjima.

Volumen

Većina frizura iz 60-ih godina zahteva da kosa ima volumen i izgleda gusto. Ukoliko imate problem sa opadanjem kose i vaša kosa je retka, trebaće vam i preparati koji zaustavljaju da kosa opada.

Da dobijete na volumenu, uradite sledeće:

Stavite dva najveća viklera napred u kosu. Ostavite ih da stoje što duže, naravno kosa mora biti vlažna. Kada skinete viklere sa glave, natapirajte ovaj deo, kako bi dobili dve male punđe. Od ostatka kose, napravićete punđu vezanu na stranu. Iznad uveta stavite cvetni ukras, šnalu za kosu.

Ova frizura ima više mogućnosti. Umesto dva viklera, možete da napravite tri ili četiri, ali je neophodno da ih lepo definišete i da izgledaju prirodno.

Sa ovom frizurom izgledaćete kao najpoznatije glumice s polovine prošlog veka. Pojavite se na nekoj večernjoj zabavi i vaš izgled neće ostati neprimećene. Svi će se diviti vašem novom stilu.

Retro rolnice u kosi

Napravite razdeljak na  sredini, formirajući dva dela kose. Od svakog dela kose, formiraćete dve punđe, ali da ne budu fiksirane, već da budu malo labave, ostavljajući prostor po sredini, kao rolnice u kosi. Da bi lakše stajale na glavi, fiksirajte ih uz pomoć ukosnica za kosu.

Po sredini glave, dodajte traku za kosu, neki lep šal, manji i specijalno pravljen za kosu, i na taj način obogatite i ukrasite vašu frizuru.

Ova frizura je sama po sebi veoma intersantna i privlači pažnju. Ukoliko želite da osvojite nekog dečka možete za prvi sastanak izabrati ovu frizuru, jer će svakako ovaj stil privući njegovu pažnju. Budite malo drugačije, a ako znate to da iznesete i budete sigurne u sebe, onda ćete uspeti da osvojite i tog muškarca.

Retro konjski rep

Prednji deo kose dobro natapirajte kako bi dobili volumen i bujnost kose prepoznatljiv za stil šezdesetih godina. Donji deo kose vezaćete u konjski rep. Počeščljajte dobro konjski rep.

Donji deo kose, zapravo kosa koja je vezana u konjski rep, uvijte u lokne uz pomoć prese za kosu.

Kada završite frizuru dodajte malo laka za kosu, kako bi fiksirali ovu prelepu frizuru koju možete da nosite u toku celog dana za svaku priliku.

Ukoliko imate debelu kosu, odvojite manje i tanje pramenove, kako bi dobili lepše definisane lokne i kovrdže.

Takođe, ukoliko imate šiške, možete ih počešljati napred na čelo. Ova frizura, kao što ste primetili brzo se pravi, tako da na nju možete da računate i u trenucima kada žurite.

Retro talasi

Ovi retro talasi mogu se nositi bez obzira imate li kratku, dugu ili srednju dužinu kose. Prvo operite kosu vašim omiljenim šamponom bez sulfata i parabena. Kosa mora da bude mokra, više vlažna  za oblikovanje retro-kovrdža. Stavite penu za kosu na mokru kosu kako bi dobili lepši izgled. Koristite češalj za tapiranje  kako bi lokne bile što postojanije. Napravite razdeljak sa jedne strane kose. Uz razdeljak koji je iznad čela odvojite širok pramen kose, neka bude do 5cm. Taj pramen kose ćete oblikovati u retro lokne.

Češljem za tapiranje povucite pramen kose koji ste odvojili prema licu i oblikujte talas uz razdjeljak. Gurnite kosu gore prema razdeljku kako biste oblikovali prvi red lokni u kosi. Učvrstite svaku loknu šnalama.

Nastavite da gurate kosu prema gore ili dole kako bi dobili talase u kosi. Svaki red lokna dobro pričvrstite ukosnicom pre oblikovanja lokne u drugom smeru. Kad završite sa oblikovanjem, pustite da se kosa prirodno osuši na vazduhu. Na kraju skinite ukosnice i možete staviti lak za kosu kako bi ih učvrstili.

Moda šeszdesetih godina prošlog veka je zaista bila šarolika i mnogo toga se može preneti u sadašnje vreme. Kako god bilo, najbitnije od svega je da imate svoj prepoznatljiv stil, koji neće biti kopija neke druge devojke ili slepo praćenje trendova. Budite autentične, a koju god frizuru iz prošlog veka da odaberete sigurni smo da će pogledi biti usmereni u vas i  da će mnogi poželeti da budu baš kao vi.