Kraj 20. i početak 21. veka sa sobom su doneli brojne zahteve na mnogim poljima koji su od životne važnosti za čoveka.

Svemu tome doprinelo je širenje svesti o tome koliko je čovek poslednjih vekova zagadio svoju planetu, te koliko je naškodio svojim postupcima kako njoj, tako i svemu što je okružuje, što je zapravo na kraju samo umanjilo kvalitet života i njegovo trajanje. Najpre, razvila se ekološka svest kod čoveka o tome kako bi trebalo i kako mora da se ponaša svakodnevno, kako bi zaštito prirodu koja je ostala i kako bi je unapredio, a sve zarad svog boljeg i lepšeg boravka na Zemlji.

Ta ekološka svest ukazala je na potrebe što većeg broja zelenih površina, prirodnog nađubravanja zemljišta, pravilnog odlaganja i recikliranja otpadaka, te mnogo čega drugog, pa čak i samih sistema pomoći kojih se grejemo ili hladimo, u zavisnosti od godišnjeg doba.

Vremenom se došlo na jedno prilično jednostavno, a opet najviše ekološki ispravno rešenje, koje se ujedno ispostavlja kao najekonomičnije od svih postojećih, a to je sistem grejanja pomoću toplotnih pumpi. Dobar izbor bi bile toplotne pumpe toshiba estia.

 

Toplotne pumpe

 

Toplotne pumpe su uređaji koji koriste potpuno besplatnu toplotu iz okoline koju prenose u drugu sredinu, odnosno koriste za zagrevanje stambenih ili velikih poslovnih objekata. I inače, ovo su uređaji koji se uglavnom koriste za zagrevanje velikih objekata, čije bi grejanje nekim drugačijim sistemom bilo nekoliko puta skuplje.

Tako na ekonomičan, ali i ekološki najprihvatljiviji način, toplotne pumpe pripremaju toplu vodu i grejanje za potrošnju. Postoje tri načina na koja toplotne pumpe rade, zapravo, to nisu tri načina, već tri izvora toplotne energije.

Može je izvući iz zemlje, podzemnih voda, odnosno vode i iz vazduha, pa na osnovu toga se i razlikuju tipovi toplotnih pumpi. Koristeći tako toplotu koju proizvodi sama priroda, toplotne pumpe znatno umanjuju troškove grejanja koji su posebno u zimskim danima pojačani, dok svojim efikasnim radom, koristeći prirodne elemente, ne zagađuju okolinu, kao što to rade brojni drugi sistemi grejanja.

Ukoliko uporedimo bilo koji način grejanja, koji da bi zagrejao određeni prostor koristi sto posto struju, drva ili neke druge drivate, toplotne pumpe čak osamdeset procenata energije izvlače iz svoje okoline, što znači da je svih 80 procenata besplatno, dok je utrošak električne energije u njihovom radu tek 20 procenata, te se tako odmah uviđa na koji način se vrši ogromna ušteda njihovom instalacijom i upotrebom.

Korišćenje prirodnih izvora toplote koji su neiscrpni, neemitovanje bilo kakvih štetnih materija i njihovog ispuštanja u okolinu, te ogromna ušteda električne energije, najvažnije su prednosti toplotnih pumpi, iako nisu to jedine prednosti i vrline ovakvog sistema za grejanje.

Toplotne pumpe ne moraju da služe samo za zagrevanje određenog prostora, već i za njegovo hlađenje, što automatski uklanja upotrebe ogromnog broja klima uređaja i troškova koje one prave, a njihov radni vek, efikasan rad i jednostavno rukovanje, apsolutno su prilagođeni za svakoga, što ih čini najboljom odlukom kada razmišljate o tome kojim sistemom zagrejati veće zatvorene površine, bez obzira na njihovu namenu i planiranu upotrebu.