Boli vas zub, primetili ste crnu mrlju na zubu i time što ne činite ništa povodom toga samo ubrzavate proces propadanja vaših zuba, ne jednog zuba već cele vilice.

Svaki kvar počinje na jednom zubu, ali se vrlo lako i brzo širi ukoliko se ne radi odgovarajuća terapija. Neprijatan zadah je najmanji problem u odnosu na to što tako dopuštate da se oboljenje širi i da vremenom, ne brzo, ali polako ostanete bez zuba.

Dakle, pored toga što morate da obraćate više pažnje na zube, da primećujete ukoliko je došlo do nekih promena koje su vidljive, jer one nekada budu vidljive samo preko RTG snimka, morate voditi računa o ličnoj higijeni zuba. Ovo je nešto što većina nas zaobilazi i smatra da je jednom do dva puta dovoljno pa ostatak nadomešćujemo žvakama, bombona i slično, ali žvake i bombone samo trenutno neutrališu zadah, a ne čine ništa dobro za higijenu zuba, zato nemojte toliko da se oslanjate na žvake, već uvedite rutinu češćeg pranja zuba. Hrana koja se nakupi, a ne opere četkicom i pastom, ostaje sa strane i truli, na taj način vama daje neprijatan zadah, čini da vaši zubi vremenom postanu više žuti no beli, a i pomaže stvaranju bakterija, tj. kvara na zubu u vidu crnih mrlja. A za žvake i bombone možemo savetovati da makar tražite one bez šećera. Konac za zube i vodica za ispiranje jesu proizvodi koji zaista pomažu kod čišćenja i dobre higijene. Vodicu za ispiranje možette korisiti i kada vas boli grlo, višestruko su korisne.

A zašto toliko pričamo o higijeni, kada svi mi to znamo, a opet sve radimo po starom kako smo navikli jer nas mrzi ili prosto tako neke navike se teško menjaju – pa upravo pričamo zato što nepravilna higijena zuba može dovesti do većih oboljenja i oštećenja zuba. A u nastavku teksta nabrojaćemo i koje su to neke od najčešćih bolesti zuba.

Karijes

Karijes je najučestalije oboljenje zuba koje najradije zanemarujemo i stvorimo sebi mnogo veći i bolniji problem. To je bakterijsko oboljenje tvrdih zubnih tkiva. Ono napada polako, ali sve agresivnije i agresivnije kako vreme tolerisanja bola i problema prolazi. Nastaje kao tačkica na zubu jedva vidljiva, a onda se širi, razara gleđ, dentin i cement što dovodi do toga da u zubu nastane rupa. A nekada je apsolutno bez simptoma, što znači da je potrebno ići barem jednom godišnje kod stomatologa na pregled u zavisnosti od sklonosti pacijenata prema karijesu. Ukoliko se karijes nalazi između zuba ili unutar zuba taško ga je uočiti golim okom, u tom slučaju radi se RTG pregled. Spomenuli da jedan zahvaćen zub može oštetiti i druge zube, to je svakako slučaj i sa ovim oboljenjem ukoliko se terapija ne započne na vreme. Karijes je zapravo ta početna faza u procesu oštećenja i oboljenja zuba, zato treba što pre reagovati, jer će uslediti ono što svakako ne želite. Postoje mnogi koji se plaše da odu na pregled ili zbog tog istog straha odlažu posetu stomatologu pa odu onda kada je već neizdrživo, kada je bol neizdrživ kada je nemoguće žvakati hranu, zato nemojte da čekate to, već odite tamo čak i sa jedva vidljivom tačkicom i verujte nam, neće vas ništa boleti. Prvi simptom za prepoznavanje karijesa jeste bol, kao i osetljivost prilikom žvakanja ili osetljivost na toplo, hladno i slatko. Ukoliko karijes nije previše zahvatio zub bol se neće osećati konstantno, već s vremena na vreme. Problem se rešava odstranjivanjem razmekšalog dentina i popunjava istog plombom.

Parodontopatija

Parodontopatija je posle karijesa najučestalije zubno oboljenje, često bezbolno ukoliko se ne radi o sekundarnoj infekciji. Parodontopatija predstavlja oboljenje potpornog aparata zuba u koji spadaju vilična kost, desni i parodontalna vlakna. Najčešće se prepoznaje kada dođe do otoka desni i krvarenja desni tokom pranja zuba ili tokom jela. A drugi simptomi su osećaj stranog tela među zubima kao i osećaj trnjenja. Ukoliko se ne prepoznaju simptomi i to traje sve previše dugo može doći do koštane razgradnje vilične kosti u kojoj je usađen zub, tada se desni povlače, a zubi postaju izduženiji. Zatim dolazi do stvaranja parodontalnih džepova, odnosno prostora između zuba i desni, koji je veći od tri milimetara. Tada dolazi i do klaćenja zuba, jer se vilica razgrađuje. Samo neki od uzroka parodontopatije jesu nepravilna higijena zuba i konzumacija meke kašaste hrane što dovodi do stvaranja mekih naslaga koje sadrže brojne mikroorganizme i ostatke hrane, što opet dovodi do pojave kamenca. A terapija podrazumeva uklanjanje tih mekih naslaga sa zuba i parodontalnih džepova putem hirurške intervencije u krajnjem slučaju zubi se moraju povaditi.

Pulpitis

Pulpitis je upala zubnog živca i do pulpitisa dolazi usled zanemarivanja i nelečenja karijesa – na taj način što karijes zahvati, a onda demineralizuje sloj dentina koji štiti unutrašnjost zuba, te zubni živac više nema dobru potporu, odnosno biva izložen nadražajima iz usne duplje, bakterije iz usta i pljuvačke prodiru u unutrašnjost zuba i toksinima oštećuju zubni živac. Simptomi su mnogo jasniji u odnosu na oboljenje karijes, jer je bol intenzivan i toliko jak da se može preneti na čitav obraz, odnosno lice, pa se češto ne zna koji zub pravi problem, jer boli cela strana, pa se bol prosto ne može tačno locirati. Upala zubnog živca leči se njegovim odstranjivanjem. Proces odstranjivanja zubnog živca je bolan i neprijatan, ali naravno da ne morate prolaziti kroz te neprijanosti, jer se radi pod anestezijom. Proces lečenja podrazumeva mehaničko ispiranje unutrašnjosti zuba i izbacivanje bakterija i toksina; nakon ovog ispiranja, zub se mora hermetički zatvoriti posebnom smesom. Na ovaj način se zub može spasiti, ali pokušajmo da ipak ne dođe do toga.

Gangrena

Svako oboljenje i njegovo zanemarivanje vodi do ozbiljnijih komplikacija. Ukoliko se istoleriše i pulpitis dolazi do gangrene. Kako se zubni živac ne leči dolazi do njegovog odumiranja i oboljenja korena zuba, odnosno gangrene. Što bi značilo da toksini i bakterije iz zuba nisu tretirani. Usled dejstva tih bakterija i toksina dolazi do razlaganja tkiva pulpe što se manifestuje neprijatnim mirisom kada se zub otvori. Simptomi gangrene su: zapaljenje desni, bol prilikom konzumacije hrane i pića, kao i osetljivost na hladno, toplo i slatko, neprijatan zadah i promena boje zuba. Ukoliko dođe do ovih simptoma i ukoliko se ne dejstvuje na vreme može se proširiti do vrha korena zuba i praviti nove probleme. Gangrena zuba se uspešno leči čišćenjem kanala korena zuba.