Za ljubitelje špijunskih filmova, i akcije, napetosti, obrta i inovativne špijunske opreme u njima, prošla godina bila je san snova. Od nepretenciozne komedije Špijun,  stilizovanog  Čoveka iz U.N.C.L.E., blokbastera i novog filma iz franšize Nemoguća misija, do subverzivnog Kingsmana, istorijske drame Most špijuna i klasika žanra, novog filma o Džejmsu Bondu, Spektra, imalo se šta pogledati.

Kako to obično biva sa onim što volimo – stalno hoćemo još. Ako su vas super tajne misije, neverovatna špijunska oprema Itana Hanta, Bonda i nekih novih heroja razdrmali, evo najboljih ostvarenja iz žanra, sa početka veka u kojem živimo.

Više o špijunskoj opremi možete pogledati na sajtu Spytech-a, na linku.

Bred Pit i ostali

Špijunska igra, film iz 2001.godine, iako kao vodeću zvezdu ima Bred Pita, u stvari je predstavljala povratnički film u žanru za Roberta Redforda, zvezde filma Tri Kondorova dana. Špijunska igra je film ispričan kroz seriju flešbekova, ta i definiše odnos imeđu dva vrhunska špijuna, koji su u odnosu mentora i učenika. Dešavanja koja pratimo smeštena su u samo 24 sata, učitelj pokušava da spase svog štićenika, i to radi pred nosem kompletne agencije za koju je nekada radio. Toni Skot kao reditelj ne izneverava u akcionim scenama, a montaža karakteristična za njegove filmove i ovde je prisutna.

Bilo koji spisak modernih špijunskih filmova bio bi nepotpun i netačan, ukoliko na njemu nema spomena Bornove trilogije. Filmovi o Džejsonu Bornu, tajnom agentu koji pati od amnezije, redefinisali su žanr za  ova moderna vremena, u tolikoj meri da su uzdmali i Bond franšizu. Iako su Bond filmovi pokušali da zadrže stil i domišljatu špijunsku opremu, u njima više nema naivnosti i tek poneke scene borbe. Filmovi iz ove trilogije donose tačan balans između brutalne borbe, paranoičnih teorija o zaverama i interesovanja za sudbinu glavnog junaka, kojeg glumi vazda potcenjeni Met Dejmon.

Od svih filmova o Džejms Bondu iz naše moderne ere, a i kao jedan od najboljih špijunskih filmova svih vremena, izdvaja se Skyfall. U Kazinu Rojal, prvom filmu u kojem igra Danijel Krejg, Bond postaje robusniji, grublji i oštriji, a sve kicoško i dendijevsko biva odbačeno. Neki elementi su ipak zadržani i u ovo novo vreme – on i dalje može da bude elegantan, kada je za to trenutak, i dalje ima najjaču špijunsku opremu u gradu, i dalje ga najlepše žene opsedaju. U filmu Skyfall Bond se vraća iz mrtvih, totalno je van forme i kao nikada do tada nervozan je i emotivno investiran. Uspehu filma u mnogome je doprineo i izbor reditelja, jer Sem Mendes, nije neko ko je bio potrošen u žanru, već je pre Bond filmova radio neke sasvim druge stvari.

I na koncu da pomenemo i neko ostvarenje izvan Holivuda. Nemački film Život drugih, donosi nam priču o životu iza gvozdene zavese, u Istočnom Berlinu, za vreme sovjetske okupacije. Za razliku od svojih američkih pandana, ovde jedina špijunska oprema su bubice za prisluškivanje, a borba i tortura nisu tako površni i fizički, kao u Nemogućoj misiji, ili već u tekstu pomenutim filmovima. Štazi, nemačka tajna policija, počinje da prati i prisluškuje popularnog dramskog pisca, koji je napisao tekst protiv sistema u kom živi, nakon što mu se prijatelj ubio. Neopterećen holivudskim oreolom o srećnom kraju, i jasnoj podeli na dobre i loše momke, Život drugih pruža uvid u ono između crnog i belog, u ljude koji imaju svoju i dobru i lošu stranu, dajući kao usputno, a zapravo vrlo smišljeno, portret društva u kom se živelo osamdesetih godina u Istočnom Berlinu.