Poznato je da se u jesen i proleće čekaonice zdravstvenih objekata neprestano pune. Javlja se velika ekspanizija virusa i bakterija, pada imuniteta i prehlade postaju sve učestalije. Prehlada nije isto što i grip. Prehlada napada sluznicu u grlu i nosu. I najčešći uzročnici su virusi i to rinovirusi. Osnovni simptomi su bol u grlu, s tim može da se javi i povišena temperatura, kijanje i blagi kašalj, bol u zglobovima, što sve može da pređe u ozbiljnije tegobe i da se stanje znatno pogorša, ukoliko se ne reaguje na vreme i ne spreči dalje širenje virusa.

Prevencijom protiv prehlade

Kako ne bi došlo do dodatnih komplikacija treba ojačati organizam raznim preventivnim prirodnim sredstvima. Među delotvornim lekovima protiv prehlade izdvojili su se propolis, ehinacea i žalfija. Poznato je da žalfija može da se koristi kod mnogih oboljenja. Bol u grlu se može umanjiti ukoliko se svakodnevno ispira čajem od žalfije. Ehinacea jača organizam ukoliko se redovno uzima u periodu do 8 nedelja.

imunitet

U tom vremenskom intervalu se stimuliše imuni sistem i stvaraju se odbrambene ćelije. Nakon toga treba napraviti malu pauzu. Ukoliko se javi potreba za ponovnim uzimanjem ovog preventivnog leka za prehladu, terapija se slobodno može ponoviti, jer se neće pojaviti neželjeni efekti.

Povedite računa o kvalitetu sna i o ishrani. Raznovrsne namernice bogate vitaminina su takođe jedan od načina da ojačate imuni sistem.

Druga stvar jednako važna tiče se svakodnevnog unosa tečnosti. Rečenica koju su i ptice na okolnim granama zapamtile: Što više tečnosti! Kako bi se što pre izgubila snaga, potrebno je uzimati što više tečnosti. Topli napici poput čajeva i kuvanih čorbica osvežiće telo i vratiće mu izgubljenu energiju. Važno je da telo ne dehidrira. Kako kažu lekari svakodnevni unos količine vode bi trebalo da bude između osam ili deset čaša. A to se ne odnosi samo na period kada smo prehlađeni. To bi trebalo da postane navika. Voda je jako važna za funkcionisanje celog organizma.

Najpoznatiji antioksidans je vitamin C

Antioksidansi sprečavaju dalje širenje virusa i štite strukture ćelija. Najpoznatiji među njima svakako je vitamin C. Sveže isceđen limun je odličan način da se unese potrebna količina vitamina C. Ovaj vitamin sprečava dalje širenje virusne infekcije. Ukoliko se uzima u formi kapsula efekat će biti delotvorniji u odnosu na obične tablete.

Da li ste znali da kora vrbe sadrži ista jedinjenja kao i aspirin? U pitanju su salicilati. Dokazano je da zbog toga kora vrbe pomaže kod smanjenja telesne temperature. Još jedno lekovito sredstvo koje nam donosi priroda, a koje se učestalo koristi kod prehlade i gripa jeste cvet zove. Spisku prirodnih lekova za prehladu dodajemo i čajnu mešavinu, čiji su glavni sastojci nana, hajdučka trava i zova.

U borbi protiv prehlade kedrovim uljem

Ako se ne smanjuje sekret iz sinusa, onda treba uključiti i svakodnevnu inhalaciju uz pomoć eteričnih ulja i čajeva od eukaliptusa, timijana i kedra.

Ulje na bazi kedre pokazalo se kao odličan prirodni lek za prehladu, a pored toga svoju primenu našlo je i u aromaterapiji. Dokazano je da ne izaziva nuspojave, a ono šo ga izdvaja i čini jedinstvenim u odnosu na ostale jeste  bogat sastav. Naime, kedrovo ulje je bogato vitaminima A, B, E i D što dodatno govori o njegovom lekovitom delovanju. Odličan zaštitnik u borbi protiv prehlade. Savetuje se jedna kašičica, dva do tri puta dnevno i to pre obroka.

Rešite se prehlade prirodnim  lekovima

U borbu protiv prehlade uključuju se i domaći ceđeni sokovi, kuvane supe ili pak napici od đumbira. Đumbir se odavno posmatra kao jedan od boljih preventivnih narodnih sredstava u lečenju mnogih zdravstvenih tegoba. Vaš organizam od rinovirusa i drugiš štetnih mikoorganizama može zaštiti i cink. Imajte to na umu.

Među najbolje lekove za prehladu spada beli luk. Ovaj prirodni lek može da pomogne kod mnogih bolesti. Kako bi njegov potencijal došao do izražaja, u periodima prehlada i gripa trebalo bi da se jede sirov. Kuvanjem se gubi veći deo njegove snage. U borbi protiv mikroorganizama pomaže i kokosovo ulje. Može se konzumirati uz jelo ili topli napitak.

Da li ste znali da i jabukovo sirće eliminiše simptome prehlade i to umanjuje glavobolju i bolove u grlu? Jedna kašičica ovog sirćeta u čaši tople vode i brzo ćete se osetiti bolje.

Bakterije i virusi se znatno brže šire ukoliko je povišena količina kiselosti u organizmu. Kako bi se regulisala kiselost organizma, a samim tim i smanjila adekvatna podloga za toksine i ostale mikrobe, valjalo bi uzimati jednu kašičicu tečnog hlorofila na dnevnom nivou.

Najbolji lek za prehladu

Možda jedan od najefikasnijih lekova za prehladu dolazi nam sa teritorije Južne Afrike. Stara nekoliko godina bila je poznata među starosedeocima ovog kontinenta, koji su u njoj prepoznali lekovita dejstva i uvrstili je u najefektivnije lekove protiv prehlade.

Potisnuta u jednom periodu, vraća se kao jedan od najboljih lekova za prehladu. Ono što je čini posebnom i drugačijom jeste što ne stvara otpornost organizma, kao što je slučaj sa antibioticima. Čudotvorna biljka deluje i na viruse i na bakterije i zaustavlja njihovo dalje razmnožavanje. Umanjuje lučenje sekreta i ubrzava njegovo izbacivanje iz organizme. A njen dodatni plus je da smanjuje trajanje prehlade. Poznata je pod nazivom južnoafrička muškatla.

Lek nastaje ekstraktom korena ove biljke, a u Srbiji se pojavio relativno skoro. Može se naći u obliku kapi. U pitanju je lek Resistol.

Naoružajte se na vreme najboljim lekom za prehladu i ojačajte svoj organizam.