Kada planirate neko kraće putovanje, od dva do tri dana, ili možda neki jednodnevni izlet, eventualno uz jedno noćenje na destinaciji koju biste posetili, zapitajte se koliko dobro poznajete svoju zemlju i koliko ste do sada uspeli da njome proputujete.

Naravno, većina voli da poseti što udaljenija mesta, gradove, države i to treba uvek organizovati i otići, ali uz to, veoma je dobro i posetiti mesta i u okviru svoje države. Srbija i te kako ima šta da ponudi, ima mnogo sadržaja i mesta koje bi trebalo svako od nas da vidi, kako gradove, tako i delove zemlje koji su i dalje predstavnici netaknute prirode.

Evo samo nekih mesta koja bi trebalo da što pre vidite i posetite, ali pre same odluke gde ćete se zaputiti, konsultujte se sa vremenskom prognozom.

Vremenska prognoza

Posetite sajtove koji sadrže informacije o vremenskoj prognozi, medije kojima verujete, vesti poslušajte i čujte šta to ima da kaže vremenska prognoza. Uvek je od velike važnosti da vreme bude suvo i lepo, da se ne opteretite garderobom, strahom od kiše ili nevremena, a jedino vremenska prognoza može tu da vam pomogne. O svim vrstama vremenske prognoze više možete da pročitate na sledećem linku.

Zato, prvo vidite kakvo će biti vreme na dan ili dane kada planirate putovanje, a onda pravac neko od ovih mesta.

Vinča – arheološki lokalitet Belo brdo

Na samo 15 kilometara od Beograda, na desnoj obali Dunava nalazi se ovo mesto koje je i te kako zanimljivo za posetiti. Ovaj prostor je savremenom svetu otkrio ostatke neolitskog naselja koje potiče iz perioda  od oko 5.000 godina pre nove ere, pa je ovaj dokaz istorije, dokaz vremena o kojem samo maštamo i razmišljamo kao o fantazijama, veoma zanimljiv za videti, a posebno je zanimljivo videti šta je to sve do sada iskopano i pronađeno, te kako se tadašnji čovek snalazio i kako je živeo.

Uvac

Ovakva mesta često gledamo na stranim TV kanalima, te se predstavljaju kao čuda koja se nigde ne mogu naći. Međutim, jugozapadna Srbija, na teritoriji Sjenice i Nove Varoši ima da se pohvali takvom prirodom kakve nema nigde niti u okolini, niti mnogo dalje od nje.

Meandri reke Uvac su upravo ono šta zadivljuje svakoga pri samom pogledu, a uz sve to, ovo je prirodno stanište beloglavih supova, za koje ljudi u stranim državama daju ogroman novac kako bi ih videli, budući da se radi o vrsti koja više nije tako mnogo rasprostranjena. A nisu samo menadri reke i beloglavi supovi glavni razlozi da se poseti ovo mesto, tu je još mnogo prirode koju treba otkriti i u njoj uživati.

Semeteško jezero

Svi su čuli i posetili Kopaonik i jedno je od omiljenih turističkih mesta u Srbiji. Međutim, Kopaonik krije i jedan prirodni fenomen, a to je Semeteško jezero koje je po mnogo čemu specifično. Na prvom mestu, njegova dubina se ne zna. Zbog velike širine i dubine izvora koji su pod vodom, a koji na središnjemm delu jezera prave neku vrstu levka, nemoguće je izmeriti njegovu dubinu. Drugi veliki fenomen, jesu ostrva manja i veća na jezeru, koja se pomeraju kada duva jači vetar, a neka čak i posetioci mogu „voziti“.

Krupajsko vrelo

Ovo je definitivno mesto za koje većina kada ga vidi na slici pomisli da se nalazi u nekim veoma udaljenim mestima na svetu, u nekim dalekim tropskim šumama, gde se ne može baš lako otići. Zapravo, radi se o manjem jezeru neverovatno plave boje, koje se stvara od vrela u podnožju Beljanice, na Homolju, a osim neverovatne, skoro bajkovite lepote, pruža osećaj prave, netaknute prirode koja predstavlja ekološku oazu.