Na našem tržištu se pre nekoliko godina pojavilo novo jelo u restoranima brze hrane. Iako su poznatije domaće pljeskavice, burgeri polako osvajaju tržište. Ako niste znali šta su tačno burgeri, objasnićemo vam.

Reč je o sendviču američkih farmera koji se puni izroštiljanom mlevenom junetinom sa buta. U meku zemičku doda se sirni namaz, zelena salata (ili druga sezonska salata) i preliv od kečapa i senfa. Omiljeni dodatak koji sadrže burgeri jeste pohovani crni luk, uvaljan u prezle i pržen u dubokom ulju. To je, ujedno, jedan od najkaloričnijih priloga u svim postojećim sendvičima slične vrste.

Domaća pljeskavica je spravljena od više vrsta mesa. Sadrži juneći but, svinjski vrat i ovčiju potrbušinu koje samlevene daju specifičan ukus i spoj koji mami domaće mesoljupce. Mlevenom mesu se dodaje biber, tucana paprika ili sitno seckani crni luk i tada se razlikuju verzije domaćeg roštilja. Jedina sličnost koju imaju burgeri jeste mogućnost ubacivanja mlevenog crnog luka u meso umesto u prilog.

burger

Domaće pljeskavice su pljosnatog oblika, što tanje to bolje i prave se reš, a burgeri su okrugli, debeli i sočni. Pljeskavice možemo jesti u lepinji, somunu, zemičkama, čak i tortilji. Burgeri su poznati po svojoj zemički koja je toliko meka da podseća na ukusnu hlebnu vatu. Prilozi takođe čine razliku između pljeskavice i burgera. Burgeri ne postoje sa urnebes salatom, kupus salatom, pavlakom, tucanom paprikom. Jedini prilozi koji se stavljaju mogu biti neki od onih koje smo već naveli, a burgeri samo razlikuju vrstu sira koja može da se koristi. Pljeskavici nije potreban dodatak u vidu pomfrita, a burgeri se serviraju uz neizostavnu porciju prženih krompira. Pljeskavica je staro tradicionalno jelo domaćih roštiljara, a burgeri su jelo američkih farmera dvadesetog veka. Najteža pripremljena pljeskavica zabeležena u Ginisovoj knjizi rekorda teška je 55 kilograma, a najteži burgeri napravljeni su sa 60,78 kilograma.

Isto, ali različito

Da sumiramo: burgeri se prave isključivo od junetine, stavljaju se u meku zemičku sa zelenom salatom, kečapom i senfom i serviraju se uz pomfrit. Šnicla burgera je debela i okrugla. U pljeskavicu ide mešano mleveno meso, tj. junetina, svinjetina i ovčetina, a šnicla pljeskavice je pljosnata i tanka, oblikovana prvobitno u krug, ali nije neophodno da zadrži taj pravilan oblik. Prilozi koje trpe burgeri jesu kečap i senf, pohovani crni luk, salata, uz dodatak pomfrita koji čini obrok. Prilozi koje stavljate u pljeskavicu pretpostavljamo da su vam poznati, ali osim sezonske salate, zelene salate, tu je i kupus salata, sos od belog luka, čuvena tucana papričica, urnebes salata, pavlaka… Sve to ne bi moglo da se stavi na američki sendvič i da to nastavi da se zove burgeri. Ako ste ikada pozavideli američkim tinejdžerima iz holivudskih filmova i serija na tome kako halapljivo proždiru burger i sjajno se provode, probajte i vi. Ako ste ljubitelj pljeskavice i znate da nema ničeg boljeg, ipak probajte burger da biste imali na osnovu čega to da tvrdite. Ako volite da isprobavate nove stvari, burgeri su najnovija moda. Ako ste probali burgere, uvideli ste da nisu isti kao pljeskavice i odlučili ste se kojoj strani ove podele pripadate.

foto:freeimages.com