U ženskom telu se konstantno odvija serija promena koju prate plodni dani i priprema ženu za potencijalnu trudnoću. Ta serija se naziva menstrualni ciklus i on traje d 1. dana menstruacije do 1. dana sledeće menstruacije. Menstruacija može da nastupi svakih 21 do 35 dana i da traje 2 do 7 dana, dakle dužina ciklusa nije ista za sve žene.

U doba puberteta, normalno je da ciklus bude duži. Kasnije menstrualni ciklusi se skraćuju i postaju redovni. Kada se žena približi menopauzi, ciklusi će opet verovatno postati neredovni.

Ciklusi nisu isti kod svih žena. Oni mogu biti redovni i da traju uvek isti broj dana ili da budu nepredvidivi i neredovni. Mogu biti kratki ili dugi, krvarenje može biti oskudno ili obilno, sa ili bez bolova. 

 

Faze menstrualnog ciklusa

 U prvim danima ciklusa je period menstruacije, odnosno vaginalnog krvarenja. Tokom njega se na unutrašnjem zidu materice (endometrijumu) odvaja staro tkivo i ističe putem menstruacije – vaginalnog krvarenja. Ova faza traje nekoliko dana. Usled kontrahovanja (grčenja) materice, koje se dešava  kako bi se stari sloj tkiva na endometrijumu odvojio od zida materice i izbacio kroz krvarenje, možete osećati bol u maloj karlici, nogama i leđima. Bolovi mogu biti slabi ili jaki. U ovom periodu nivoi hormona estrogena i progestrerona su niski. 

 

Folikularna faza počinje sa prvim danom menstruacije i traje do ovulacije.

Tokom nekoliko dana hipofiza luči hormon koji stimuliše jajnike da proizvedu 5 do 20 malih cista – folikula. U svakom folikulu se nalazi jedna nezrela jajna ćelija. 

 

Posle osmog dana folikuli sazrevaju, a količina hormona estrogena se povećava. Tokom narednih dana samo će  jedan folikul postati dominantan. On poseduje zrelu jajnu ćeliju. Na unutrašnjem zidu materice (endometrijumu)  stvara se novo tkivo. Ono se postepeno zadebljava i postaje sve više prokrvljeno kako bi pripremilo idealne uslove za usađivanje (implementaciju) oplođene jajne ćelije – embriona. Cervikalna sluz postaje vlažna, beličasta i lepljiva. 

 

U periodu od 12. do 13. dana ciklusa cervikalna sluz postaje providna, klizava i rastegljiva (liči na belance od jajeta). Plodni dani su blizu. Već u ovom periodu možete da zatrudnite jer sperma može da preživi i do 5 dana u reproduktivnom traktu žene.  

 

Kada nastupaju plodni dani?

Ovulacija, odnosno plodni dani ciklusa su oko 14. dana. U ovom periodu dominantni folikul puca i izbacuje zrelu jajnu ćeliju, u procesu koji se zove ovulacija. 

Plodne dane možete prepoznati po tome što vam raste bazalna temperatura tela (BTT). Naime, 12 sati od ovulacije BTT naglo skače za nekoliko decimala i ostaje povišena do kraja ciklusa. 

Dan pre narednog ciklusa BTT beleži nagli pad što je izvestan znak da se bliži menstruacija. Ali ako je došlo do trudnoće BTT ostaje povišena i predstavlja jedan od prvih znakova  trudnoće.   

Lutealna faza počinje od 15. dana ciklusa i na njenom početku se dominanti folikul pretvara u strukturu koja se naziva žuto telo. Ono počinje da proizvodi progesteron i male količine estrogena. Cervikalna sluz postaje beličasta i gusta. Progesteron je na najvišem nivou. 

Ukoliko ne dođe do trudnoće, oko 25. dana žuto telo nestaje i dolazi do pada progesterona. U slučaju da je ipak došlo do trudnoće, nivo progesterona ostaje povišen.

Oko 28. dana, ukoliko niste trudni možete očekivati menstruaciju.