Knjiga koja je prodata u čak preko 65 miliona primeraka, kultno deli Džeroma Dejvida Selindžera aktuelno je i danas. Reč je o romanu „Lovac u žitu“.

Iako je objavljena davne 1951. godine ovo delo nosi svevremenu poruku koja se može primeniti i na doba u kojem živimo. Od prvog objavljivanja koje se desilo pre više od šest decenija do danas jedno je od najomiljenijih štiva za mlade. Može se s pravom reći i da je reč o kulturološkom fenomenu, jer se bavi uvek aktuelnim temama kao što su buntovništvo i tinejdžerska zbunjenost, otuđenje, bes i seksualnost. Šesnaestogodišnji dečak Holden Kolfild je izbačen iz škole u Pensilvaniji zbog slabih ocena.

 

Radnja romana „Lovac u žitu“

Kroz kolokvijalni govor i u prvom licu se u ovom delu opisuju uspomene dečaka tokom njegovog života u Njujorku i prikazuju se različiti društveni miljei koje je dečak upoznao za 48 sati, od prostitucije do časnih sestara.

Kritičari ipak za Selindžerovog junaka kažu da je zapravo gnevni mladić i tzv. literarni zabušant koji je zbog svog bunta i konstantnog otpora protiv odrastanja zapravo i postao glavno oličenje i ikona bunta tinejdžera. Svetski listovi Time i Le Monde su ovo delo svrstali u 100 najboljih romana u 20. veku, a mnogi čak navode i da je roman „Lovac u žitu“ jedno od tri najbolja američka literarna dela, pored Velikog Getsbija kojeg je napisao Skota Ficdžerald i dela Marka Tvena „Haklberi Fin“.

Roman „Lovac u žitu“ jedno je i od najzabranjenijih dela, jer su cenzori smatrali da je mnogi psovki i nedoličnog vokabulara u scenama uživanja u seksu i alkoholu, pa i prostituciji koja je u ovoj knjizi opisana. Pisac se deceniju i po od izlaska romana povukao iz javnosti i više ništa nije objavljivao, a uz to je odbijao sve ponude za filmske i pozorišne adaptacije crlog svog opusa koji ukupno sadrži četiri dela. Ipak, najviše uticaja roman Lovac u žitu ostavio je ne samo u pop kulturi, rok muzici i filmu, veći u književnosti, filmu i stripu.

 

Koje sve kontroverze prate roman „Lovac u žitu“?

Osim što je knjiga bila zabranjivana, često je među kritičarima izazivala brojne polemike, a uz to je bila povezana i sa pojedinim kontroverznim događajima. Naime, jedan od najkontroverznijih događaja svakako jeste atentat na poznatog muzičara Džona Lenona, jer se kod izvršioca atentata nalazila ova knjiga. U džepu počinioca ubistva legendarnog člana popularne grupe „Bitlsi“ nađen je primerak ovog romana. 

I kod čoveka koji je pokušao da izvrši atentat na predsednika Ronalda Regana pronađen je primerak romana „Lovac u žitu“, a to je isto bio slučaj i atentatorom američke glimice Rebeke Šifer. Ipak, koliko god da je ovaj roman kontroverzi izazvao, jedno je sigurno. Selindžerov „Lovac u žitu“ jedno je od najpopularnijih dela i danas, iako je objavljen pre više od šest decenija. Teme su aktuelne, priča svevremena, a ako je niste čitali, obavezno je stavite na listu knjiga koju makar jednog u životu treba pročitati. I sigurni smo da će vam se svideti i da nećete pogrešiti.