Liposukcija je deo estetske hirurgije. Izvodi se relativno vrlo često i postala je veoma tražena, ali i veoma bezbedna intervencija. Verovatno ste do sada i pogledali neki snimak kako se izvodi liposukcija i možda vam i nije bilo baš prijatno.

To je proces koji je sve samo ne lep, ali koji daje momentale rezultate i jedan je od najefikasnijih u oblasti estetske hirurgije. Jasan je odgovor na pitanje zbog čega se generalno pacijenti odlučuju da urade ovaj zahvat. Estetska hirurgija je značajno napredovala, te se pacijenti sve češće i bez preterano mnogo razmišljanja upuštaju u ovu priču. Ipak, kao i pri svakoj inervenciji, koliko god ona bila rutinska, treba razmisliti više puta i sagledati sve aspekte.

Šta je liposukcija?

Liposukcija je metoda, kojom se smanjuje količina masnog tkiva na svim delovima ljudskog tela gde ga ima u povišenim količinama. Znači, liposukcija je školski primer estetske hirurgije, gde se neki zahvat radi, da bi naše telo oblikovali na način na koji želimo i na koji nam prija. Samom tom korekcijom, postajemo zadovoljniji sobom, uviđamo rezultate odmah i naše samopouzdanje je veće.

Treba imati u vidu da samopouzdanje ne raste samo liposukcijom ili bilo kojim drugim zahvatom iz domena estetske hirurgije. Na građenju samopouzdanja treba sami da radite. Elem, liposukcija je tu da vam pomogne.

Kako se izvodi liposukcija?

Liposukcija može da se uradi na gotovo svakom delu tela. Na bilo kom delu da je radite, postupak je generalno isti. Prvo se na određenom delu tela naprave mali rezovi i oni su zaista minimalni, to je do nekoliko milimetara, a najčešće do 2 milimetra. Zatim se koristi instrument pod nazivom kanila, koji ulazi kroz te otvore i isisava masno tkivo. Postoje i malo drugačiji načini, gde se pre ovog procesa sa kanilom, primenjuju različiti rastvori kako bi se omekšalo masno tkivo, a samim tim intervencija protekla što brže i lakše.

Opšta ili lokalna anestezija?

Da li ćete biti pod opštom ili lokalnom anestezijom zavisi od toga koji deo tela želite da smanjite. Ukoliko je reč o malim površinama, onda ćete biti pod lokalnom anestezijom. Međutim, ukoliko želite da liposukcijom skinete masne naslage sa više delova tela, onda ćete biti pod opštom anestezijom.

Koliko se zadržavate u bolnici?

Kao što je već rečeno estetska hirurgija je značajno napredovala i usavršila se, tako da ova intervencija ne spada u visokorizične intervencije. Samim tim znači da nema mnogo dugog zadržavanja u bolnici. Kada se rade samo manji delovi tela i kada se radi pod lokalnom anestezijom, moći ćete istog dana da izađete iz bolnici. Kada se pak radi više delova tela i kada ste pod opštom anestezijom, onda ćete se najdruže zadržati do nekoliko dana.

Posle koliko se vide rezultati?

U principu rezultati se vide odmah nakon intervencije. Ovo je jedna od onih stvari iz domena estetske hirurgije, gde su rezultati vidljivi odmah. S obzirom da se liposukcijom skida do pet kilograma, apsolutno je jasno zašto se tako brzo vide rezultati. Ipak, biće potrebno da po izlasku iz bolnice nositi steznik, kako ne bi počele da vam se javljaju modrice ili otoci.