Kod postavljanja podnih obloga, određeni faktori će uticati na izbor podne obloge koju želimo u našem prostoru. Bilo da je reč o životnom ili radnom prostoru, faktori koje svakako treba uzeti u razmatranje su cena, vek trajanja, način postavljanja, a na kraju i način održavanja.

Ali, prvi savet ili ono od čega treba krenuti je kako ćete znati šta kupujete. Zato neka pitanja možete da postavite kupcu već na samom mestu prodaje. Prvo je ocena kvaliteta. Laminantni podovi su gradirani na skali od jedan do tri, odnosno prva, druga i treća klasa. Klasa laminata, zapravo je debljina laminata i stepen njegove otpornosti. Oni iz prve klase su prirodno najotporniji, ali i najskuplji. Uz ove laminate dolazi i garancija, nekad i na čak 50 godina. Iako nema obavezujućih pravila, ali prva klasa je neophodna ukoliko je reč o visoko frekvetnim prostorijama koje su izložene i naročitom pritisku teškog nameštaja, kotrljajućih stolica i slično.

laminat-moderan-domTakođe, na licu mesta možete da pogledate izloženi laminat.Ukoliko su šare laminata različite, tako da izgledaju prirodno, umesto onih koje deluju mašinski napravljene, reč je o laminatu dobrog kvaliteta. Pored toga, na licu mesta možete da saznate i to da li je reč o laminatu koji je u procesu proizvodnje dobijen direktnim ili visokim pritiskom. Obično su laminati dobijeni HPL metodom (High pressure laminate), kvalitetniji, jer je reč o novijoj metodi.Pored toga, laminati dobrog kvaliteta imaju na sebi oznaki ISO 9001.

Sve ovo su stvari koje možete da proverite na licu mesta.

Kod kupovine laminata, važi isto pravilo kao i kod drugih obloga, uvek treba kupiti malo više od onog što je procenjena količina. Ukoliko se desi neko oštećenje ili drugi problem, prilikom ugradnje, a i kasnije, značiće nam da imamo isti laminat pri ruci, umesto da otkrijemo da ga na tržištu nema, u datom trenutku.

Jedna od važnih karakteristika laminata je i to da je reč o podnoj oblozi koja je vrlo izdržljiva i ima dug vek trajanja. Većina laminata može da se postavi preko širokog spektra podloga i materijala, betona, cementa, drveta, gipsa, starog brodskog poda, parketa, pločica i slično. Ono o čemu treba voditi računa kod postavljanja laminata jeste da se on mora postaviti na ravnoj podlozi.

Nije manje značajno pomenuti i to da s obzirom na činjenicu da je postavljanje laminata izuzetno jednostavno, kupci se neretko odlučuju na varijantu da to učine sami i tako naprave određenu uštedu u svom budžetu. Uz malu pomoć saveta sa interneta, koji obiluje uputstvom za postavku, u vidu video materijala, ovaj posao svako može da obavi.

Što se tiče debljine laminata tu su stvari jasne, što je laminat deblji to je dugotrajniji, manje se krivi,
lepši je osećaj dok se hoda. Laminat se radi u sledećim dimenzijama:

Takođe, treba napomenuti i to da kada dođe do zamene laminata, i ovaj postupak je jednostavan, kao i sama ugradnja. Ukoliko je postavljen od manjih komada, kada dođe vreme ili ukoliko je potrebno, moguće je zameniti samo oštećeni deo. U ovom slučaju, zamena laminata je izuzetno jednostavna i ne iziskuje ni značajan napor, ni značajno vreme.  Savete oko izbora laminata i na šta treba obratiti pažnju dao nam je vlasnik exkluzivnog salona laminata Breza Enterijeri