Za svako dete vrlo je važno da ima određene aktivnosti u toku dana, bilo da su to fizičke, kreativne, umetničke i sl. Onda kada je dete uključeno u vanškolski rad, postiže se kreativnost i usmerava određeno interesovanje. Na taj način, dete se odvlači od dosade, a samim tim i od neadekvatnih aktivnosti koje se dešavaju na različitim uzrastima.

U sledećem tekstu možete pronaći ideje kako da zainteresujete dete za kreativni rad i rasvetu, tj. predstavićemo vam uradi sam ideje za lampe za dečiju sobu.

Lampe od ukrasnog papira

Za ovu vrstu lampe, potrebno je da nabavite ukrasni papir u knjižari, ili običan papir koji ćete ukrasiti po vašoj želji. Papir treba da bude onih dimenzija koje će odgovarati sobi odnosno kutku u kome će lampa stajati. Kako biste izbegli greške, internet vam može poslužiti u potrazi za šablona za lampe. Kada pronađete šablon, možete ga odštampati i iseći. Nakon toga, potrebno je da ukrasni ili iscrtani papir zalepite na šablon. Na kraju ostaje da samo postavite sijalicu i osvetlite dečiju sobu šarenim bojama, koje će uvek doneti osmeh vašim mališanima.

Put galaksije

Za sledeći projekat potrebno vam je malo materijala. Naime, prvo je potrebno da pribavite kartonske kutije, koje ćete međusobno spajati. Potrudite se da kutije budu srednje veličine tako da se vi i vaši mališani mogu provlačiti kroz njih kao kroz tunel. Napravite između spojenih kutija prolaz baš kao u tunelu. Nakon toga, u unutrašnjosti tunela sporvedite lampice za jelku i na taj način osvetlite put galaksije. Galaksiju ukrasite različitim oblicima koji će podsećati vašu decu na zvedzde, planete i sunce, a nakon toga se uvucite u vaš tunel i zajedno razmatrajte koje nove planete možete napraviti svakog narednog vikenda.

Superheroj

Poznato je da svi imamo omiljenog heroja iz detinjstva. Pa zašto ga onda ne bismo doveli u naš dom? Način je jednostavan. Pronađite logo vašeg super junaka na internetu. Nakon toga odštampajte njegov logo i isecite ga na krajevima. Kada to završite, iscrtani papir možete zalepiti na karton koji ćete takođe izrezati. Sada vam je potrebna jedna lampa za radni sto. Svoj šablon sa motivom vašeg super junaka, npr. znak Betmena, zalepite na lampu i uključite je. Vaše dete biće presrećno, pošto se sada baš u njegovoj sobi pojavio omiljeni heroj koji će ga štititi u noćnim časovima.

Lampa od voća

Savršen način da vašu decu zokupite krativnim radom ali ih u isto vreme i zabavite. Pored toga, lampa od voća kreirana na ovaj način pomoćiće vašoj deci da shvate ulogu električne energije. Za ovaj projetak potrebno vam je voće, po mogućstvu citrusno kao što su limun, limeta, pomorandza i sl. Neka ih bude recimo 4. Onda nabavite 4 eksera, 4 bakarne žice, 5 klipova i led lampice. Na svaku voćku postavite po dva eksera na suprotne krajeve. Eksere zatim povežite sa bakarnim žicama. Na kraju, povežite voćke klipovima i postavite na njih led lampice. Dobićete savršeno voćno osvetljenje, pogodno za različite deokracije u raznim prilikama.

Kreranje lampi može postati vaš ili hobi vaše dece, pa se zato potrudite da im ove projekte predstavite na zanimljiv način. Čak i da konačni rad ne ispadne onako kako ste ga zamislili, pohvalite rad vaše dece, a lampu okačite na vidljivo mesto i označite je kao porodični trofej.