Jedan od najnovijih trendova u uređenju enterijera podrazumeva mejkover starih komada nameštaja. Pored toga što iziskuje zaista malo novca, on dozvoljava i da pustite mašti na volju: samo uz pomoć četke i boje za drvo možete učiniti čuda u svom okruženju.

Ako nemate ideje i niste sigurni od čega biste krenuli, mi smo tu da Vam pomognemo. Na Vama je samo da rešite koja će to stara komoda, sto ili ormar biti prva površina za Vaše novo umeće.

Boje za drvo u trendu

Za početak, krenite od izbora boje za drvo.

Već godinama je popularna bela boja nameštaja, koja se veoma lako slaže sa ostatkom enterijera i zaista je zahvalna za sve kombinacije. Aktuelni trendovi nalažu i da odustanete od klasičnih boja drveta za nameštaj, te da se okrenete onim nešto drugačijim i originalnijim.

Među prvima, tu su nijanse plave boje za drvo, pre svih one svetlije, od kojig se posebno izdvaja nordijsko plava. Kao lako uklopiva uz nameštaj svake vrste, ova boja posebno lako razbija jednobojne i dosadne enterijere i daje im polet. Sa samo jednom komodom u ovoj boji možete postići čuda i dodati dinamiku u prostor, a ako pritom postavite još neke detalje u istoj nijansi, uspeh je zagarantovan.

Pored plave, popularne boje za drvo su i mat svetla siva i sve metalik boje, od zlatne, preko srebrne do bakarne. Ova prva sve je traženije rešenje za kuhinje, dok se metalik boje preporučuju tek kao akcenat nameštaja.

Kako postići prefinjene šare na starim komadima

Kao što smo već rekli, slobodno pustite mašti na volju, te stolicu, stočić za kafu ili sto osvežite i šarama.

Za početak, uz pomoć tanje četkice i boje za drvo možete i sami izvlačiti razne šare, od cvetova, preko srca različitih oblika do apstraktnih dezena. Ukoliko želite da postignete cik-cak pruge, sve popularniji akcenat enterijera, koristite lepljivu traku za lakše snalaženje, postavljenu unakrst. Tu je i čuveni dekupaž, kao motiv jedne od fioka ili površine stočića, za sve one koji teže retro elementima.

Takođe, stari milje i boje za drvo mogu Vam efikasno pomoći. Ukoliko želite da, primera radi, dekorišete staru komodu u spavaćoj sobi ili okvir ogledala čipkanim elementima, slobodno farbajte preko starog miljea – rezultati će biti očaravajući. Isto važi i za ostale heklane predmete – dakako, pod uslovom da Vam nisu potrebni.

Pustite mašti na volju: iskoristite i daske, stara vrata…

Nemojte bacati ni stare i naizgled bespotrebne delove nameštaja, jer Vam i oni mogu biti od pomoći.

Stara vrata koja ste planirali da odložite u podrum ofarbajte uz pomoć boje za drvo u neku jarku boju i postavite na zid kao čiviluk. Izgrebana i stara klupa može poslužiti za sedenje na terasi, ako se prefarba i na nju stave jastučići.

Čak i stare daske mogu biti od pomoći. Primera radi, jednu možete osvežiti uz pomoć boje za drvo i na njoj ispisati neku motivacionu poruku, te je postaviti umesto slike na zid, dok na drugu možete zakačiti kukice za ključeve i kuku za povodac za psa, ili pak od nje napraviti mini-držač nakita.