Lepo vreme i sunčani dani su pred nama. Sezona godišnjih odmora, raspusta, uživanja i druženja sa porodicom, prijateljima i prirodom je počela. Možda negde putujete, a možda ćete slobodne dane ili bar neki važan trenutak provesti u svojoj bašti ili na terasi. Ništa ne može nadmašiti ili biti dragocenije od opuštanja u vašem letnjem kutku. Ako odavno niste obnovili namestaj za terasu, sad je pravo vreme. Novi bastenski stolovi ili neki stari stolovi i stolice za terase, koje ste ofarbali i osvežili, zanimljivi ukrasi za bastu i neuobičajena dekoracija za dvoriste učiniće vaš kutak pravim utočištem za umornu dušu.

Namestaj za terasu i baštu – vodič za kupovinu

U današnje vreme postoji zaista veliki izbor kad je namestaj za terasu u pitanju. Pre nego što se odlučite za kupovinu, pročitajte savete koji slede.

  • Razmislite kako ćete na najbolji način iskoristiti prostor kojim raspolažete. Ako ćete napolju uglavnom jesti i zabavljati se, biće vam potrebni stolovi i stolice za terase. Ako ćete se samo odmarati dok čitate knjigu, biće vam potrebne ležaljke. Ako imate veliku baštu, u njoj ima mesta za sve, pa i za mali zabavni park za decu. Zanimljiva dekoracija za dvoriste upotpuniće izgled koji želite da postignete.
  • Izmerite dobro terasu i baštu, ne želite da kupite preveliki ili premali nameštaj. Veliki bastenski stolovi će vizuelno smanjiti terasu, a mali stolovi i stolice za terase će biti neprimetni u velikoj bašti. Pored veličine, važan je i oblik. Odaberite namestaj za terasu pored koga možete neometano da se krećete, ali i koji možete da pomerate, premeštate i skladištite lako.
  • Niko ne želi da provede svoje slobodno vreme u neprestanom održavanju nameštaja. Zato odaberite onaj koji se lako može čistiti ili farbati i koji je izdržljiv i otporan na različite vremenske uslove. Zahvalni su bastenski stolovi od pruća, ratana, plastike, aluminijuma, kovanog gvožđa, drveta.
  • Vodite računa o jastučićima i drugim delovima nameštaja od tekstila. Pronađite nešto što ne bledi lako i što je vodootporno ako to već nije sastavni deo nameštaja koji ste kupili. Ako jastuke unosite u kuću preko noći, produžićete im vek trajanja.

Ukrasi za bastu i terasu – zašto ih ne smemo zaboraviti?

Kao što detalji čine unutrašnjost kuće potpunom, tako i dekoracija za dvoriste i baštu daje lični pečat spoljašnjem prostoru.

Važni ukrasi za bastu su, svakako, sijalice, lampioni i fenjeri. Ne može se zamisliti veče u potpunom mraku, a pored tolikog izbora, ne morate se ograničavati na jednu sijalicu. Lampioni u boji, viseći svećnjaci, klasični, vintage ili retro fenjeri samo su neka od rešenja.

Saksije i žardinjere u raznim bojama doneće pravo osveženje vašim očima i mestu za odmor. Raznovrsna zidna ogledala i ramovi za slike ulepšaće neki ne baš tako lep zid. Ako svemu tome dodate police i poneki stalak za cveće, biće to pun pogodak.

Pronađite sve što vas interesuje od nameštaja i dekoracije u online prodavnici HomeArt, a onda nas i posetite ako želite da se uverite u kvalitet, jer – kvalitet je prva stvar o kojoj morate voditi računa pri uređenju letnjeg kutka.