Uvođenje različitih promena u kupatilo nameće potrebu razmatranja dostupnih elemenata na našem i inostranom tržištu, uz povlačenje paralele sa finansijskim mogućnostima. Renoviranje prostora kupatila može da košta manje ili više, u zavisnosti od potreba i želja ljudi. Mnogo je detalja kojima se treba baviti i razmisliti kako na najbolji način iskoristiti raspoloživ prostor kupatila.


Troškovno posmatrano, sve za kupatilo od instalacija, do galanterije zahteva uglavnom izdvajanje većih suma novca. Ukoliko želite da sve funkcioniše više od decenije, da bude kvalitetno i funkcionalno, više će i da zahteva novca. U nastavku teksta dajemo osnovne elemente renoviranja stana, uz okvirne cene.

Rušenje starih keramičkih pločica i sanitarije

Prvo što treba uraditi kada se renovira kupatilo jeste proceniti koji je obim renoviranja: da li treba menjati postojeće keramičke pločice i sanitarije, ili ne. Za kompletne promene, prvo je potrebno rušiti staru keramiku i sanitarije. Obično se angažuju majstori, koji vrše rušenje, a zatim i uređenje podova i zidova. Oni mogu vršiti rušenje, iznošenje starih sanitarija i šuta, čak i prevoz. Cena za tu sveukupnu uslugu košta oko 150 evra. Niža je ukoliko vi sami iznosite stare elemente i odvozite na deponiju.

Malterisanje, gletovanje i krečenje zidova i plafona

Nakon rušenja stare keramike, potrebno je izvršiti poravnanje zidova i podova. Uglavnom se vrši malterisanje uz gletovanje, odnosno stvaranje ravnijih površina. Da bi pločice izgledale besprekorno, važno je da podloga bude potpuno jednaka svuda i ravna. Danas se u kupatila postavljaju zidne i podne pločice. Kada govorimo o plafonima, vrši se krečenje u željenu boju, a u najvećoj meri danas je to bela. Moguće je postavljati i ugaone lajsne od stiropora, radi estetskog doživljaja. Prosečno, obrada zidova uz materijal košta oko 170 evra i više.

Postaljanje vodovodnih i elektro instalacija

Kada su zidovi potpuno ravni, sledi postavljanje vodovodnih i elektro instalacija. Za to se angažuju vodoinstalateri i majstor za elektronske radove. Vodovodne cevi postavljaju se prema planu organizacije prostora u kupatilu, tako da omogućavaju dovoljan protok vode, i postojanje odvoda na mestima gde će se nalaziti kada ili tuš kabina, umivaonik i vc šolja. Od materijala su potrebne cevi, ventili, rešetke, držači i slično. Ove instalacije uz materijal koštaju oko 350 evra. Uz regulisan vodovod, elektro radovi koji obuhvataju izvođenje struje za plafonjere i osvetljenje generalno, prekidače, baze za bojler, su neophodni u kupatilu. Ovi radovi ukupno koštaju u proseku oko 100 evra, u zavisnosti od postojećih instalacija i obima potrebnih radova.

Lepljenje zidnih i podnih pločica i fugni

Kada su sve instalacije postavljene, sledi lepljenje pločica. Birate prema svojim željama boje, dimenzije, debljinu i dezene pločica. Usklađuju se zidne i podne pločice za kupatilo, sa fug masom koja ih odvaja. Danas su popularne keramičke pločice španskih i italijanskih proizvođača, ali i granit i mermet. Cena postavljanja pločica obuhvata samo lepljenje i fugovanje. Vi plaćate pločice po kvadratnom metru, koja zavisi od odabrane klase i proizvođača. Posmatrano u rasponu, za jedan kvadrat pločica možete izdvojiti od nekih 5 do 30 evra, a nekada i više. Cena lepljenja i postavljanja fug mase je između 6 i 10 evra po jednom kvadratnom metru. Ukupna cena zavisi od kvadrature vašeg kupatila.

Postavljanje polocica

Izbor i postavljanje sanitarija u kupatilo

Nakon što ste odabrali i postavili pločice za kupatilo, sledi izbor i unošenje sanitarija. Ovo obuhvata izbor tuš kabine ili kade, umivaonika i wc šolje. Cenovno, ovi elementi su vrlo raznoliki. Možete pronaći tuš kabinu osnovnih dimenzija i funkcija tuširanja od 150 evra, do specijalnih hidromasažnih, većih dimenzija, posebno dubine, sa cenom od oko 500 evra i više. Kade se kreću u proseku oko 200 evra. Cena umivaonika zavisi od toga da li je samostojeći ili uz njega ima i kupatilski nameštaj – vratanca i police. Okvirno, cene se kreću od 70 evra pa naviše, uz bateriju koja je po komadu 40 evra i više. Najmanje vam trebaju dve baterije, i to za lavabo i kadu, odnosno tuš kabinu. WC šolja uz vodokotlić kreće se u cenovnom rangu od 30, pa do 200 evra, u zavisnosti od dimenzija i karakteristika. Uz sve navedeno, plaća se odvojeno postavljanje sanitarija, što je još nekih 100 evra dodatno. Sve što vam je potrebno za renoviranje kupatila možete pronaći ovde.

postavljanje sanitarije

Izbor i postavljanje kupatilskog nameštaja

Kupatilski nameštaj predstavlja važan deo uređenja prostora kupatila. Obuhvata police, ormare, prostor za odlaganje i razvrstavanje veša, ogledala i slično. Koliko će vas galanterija koštati zavisi od raspoloživog prostora u kupatilu – možete staviti samo ogledalo sa policom, ili u nekim slučajevima većeg kupatila čitav niz ormara, zatvorenih i otvorenih elemenata, police ispod lavaboa, pored ogledala i neka rešenja za zid. Uglavnom, ukoliko kupujete kupatilski nameštaj, spremite se da izdvojite bar 400 evra. Postaviti možete i sami, ali ukoliko to očekujete od majstora, još 50 evra uračunajte u njegov trošak.
Renoviranje kupatila zahteva da izdvojite ozbiljne svote novca. Posmatrano kroz ovaj tekst, i generalno, to je minimun nekih 1.500 do 2.000 evra. Ova cena se uvećava ukoliko se odlučite za italijansku i špansku keramiku, izaberete spuštene plafone sa rasvetom umesto klasičnih, kao i unesete savremenije sanitarije u odnosu na tradicionalnije, koje su jeftinije. U svakom slučaju, renoviranjem će vaše kupatilo dobiti novi sjaj.