Iako je opadanje kose relativno čest problem lepšeg pola u proleće i jesen, kada se čak petina žena suočava sa gubitkom kose, ova estetska poteškoća može imati i mnogo dublje značenje. Različiti su razlozi zbog kojih se može javiti prekomerno opadanje kose kod žena, ali neki od njih su učestaliji od ostalih i mogu nam poručiti da je vreme za promenu životnog stila i određenih navika. Naravno, i posebni periodi u životu žene mogu biti odgovorni za ovaj problem.

Stres

U stresnim situacijama, luči se hormon kortizol, koji značajno utiče na celokupno stanje našeg organizma. U tom slučaju najčešće stradaju kosa i koža, pa tako opadanje kose, bubuljice i alergije mogu biti znak da je vreme da usporimo i opustimo se. To nije lako u današnje vreme kada smo svi puni obaveza, ali sebi uvek možemo priuštiti neka mala zadovoljstva. Nakon završetka izrazito stresnog perioda, opadanje kose bi trebalo da se zaustavi, a nova kosa da izraste do četvrtog meseca posle. Ukoliko, pak, do toga ne dođe, vreme je da se konsultuje dermatolog, koji će odrediti preparat koji sprečava dalje opadanje kose.

Trudnoća i menopauza

trudnoca

Oba ova stanja u životu svake žene dovode do hormonskog disbalansa, te je sasvim prirodno da, u sklopu toga, stradaju koža i kosa. Opadanje kose može se zaustaviti ili sprečiti u ovim periodima konzumiranjem vitaminskih kompleksa (uglavnom kombinacija vitamina B i E), koji značajno utiču na celokupno stanje organizma. U pitanju su obično periodi od nekoliko meseci kada se javi pojačano opadanje kose, koje ubrzo prestaje i raste nova kosa, ali ga je dobro preduprediti ishranom obogaćenom malopre spomenutim vitaminima, koji čine dobro i za Vašu kožu.

Variranje telesne težine

Žene se neuporedivo češće podvrgavaju različitim dijetama nego muškarci, te i njihova težina češće varira. Ovo predstqavlja stres za čitav organizam, pa tako i za kosu, jer se opadanje kose na taj način izaziva manjkom unetih hranljivih materija neophodnih za njen rast i stvaranje novih dlaka. Zato je veoma bitno uvesti u svoj životni stil izbalansiranu ishranu, sa što više svežeg voća i povrća i posnog mesa (ribe i pilećeg belog mesa), kako bi vitamini i proteini sprečili opadanje kose i pospešili rast nove. Ovu naviku možete postepeno uvoditi, za početak menjajući samo jedan nezdravi obrok onim zdravim, kako biste lagano usvojili nov režim ishrane i u njemu istrajali.

Nezdrave navike

Pušenje i konzumacija alkohola odgovorni su za mnoge zdravstvene probleme, pa tako i opadanje kose. Ove navike dovode, između ostalog, do gubitka vitamina C, odgovornog za rast nove kose, ali i sprečavaju dobru prokrvljenost vlasišta. Na taj način, opadanje kose se povećava, a kako se rast nove kose ne pospešuje potrebnim vitaminima i mineralima, to se ostaje u začaranom krugu. Trebalo bi da se potrudite da pobedite ove navike u potpunosti, jer će Vam čitav organizam, pa tako i Vaša kosa, biti zahvalni. Ukoliko to uspete, ipak, samo u određenoj meri, trebalo bi da koriste suplemente, odnosno dodatke ishrani, koji će makar donekle neutralisati sve štetne uticaje ovih navika i sprečiti opadanje kose.

foto:freeimages.com