Kada pomislite na ketering uglavnom pomislite na dobru i ukusnu hranu, pripremljenu na savršen način. Dobra stvar je što kod nas ketering zaista ima taj pozitivan prizvuk i ljudi generalno imaju poveranja u ketering službe koje kod nas posluju. Ipak, kada je reč o keteringu za vrtiće, zahtevi i očekivanja su dosta stroža. Tu su već kriterijumi značajno drugačiji, jer je u pitanju hrana za naše mališane. Deca su posebno osetljiva i zbog toga hrana mora da bude zaista specijalno pripremljena, a važno je i da sadrži sve što je deci potrebno za pravilan razvoj. Izdvojili smo neke kriterijume koje bi svaki ketering za vrtiće trebalo da ispunjava.

Kontrolisan od strane nadležnih institucija

Pre nego što krenemo da govorimo o pojedinostima u vezi sa keteringom za vrtiće treba da znate jednu vrlo važnu stvar. Hrana koja se doprema u vrtiće mora da bude kontrolisana i odobrena od strane nadležnih organa. Dakle, nadležni organi kontrolišu ispravnost i kvalitet hrane. Dobro je to znati, jer se možete opustiti, odnosno manje brinuti za bezbednost vaše dece. Zbog toga, ali i zbog odgovornosti i profesionalnosti, službe keteringa za vrtiće moraju da poštuju sva propisana pravila koja se tiču bezbednosti i ispravnosti hrane.

vrtici 2

Hrana mora da bude raznovrsna i izbalansirana

Nije samo važno da hrana bude zdrava, već je važno da bude i raznovrsna i dobro izbalansirana. Hrana mora da bude ukusna. Ketering za vrtiće treba da sadrži obroke koji pre svega sadrže zadovoljavajući procenat belančevina, vitamina, ali i ugljenih hidrata i masti. Sve to mora da bude u jednom balansu, u skladu sa preporučenim vrednostima za decu u tom uzrastu. Zdrava hrana je vrlo važna, jer ona između ostalog utiče na celokupno zdravlje dece, na jačanje njihovog imunog sistema, na pravilan rast i razvoj i napredovanje u svakom smislu.

Mleko, meso, povrće, žitarice, voće…

Ovim treba da se vode sve službe keteringa za vrtiće. Dakle, sve ove namirnice treba da budu zastupljene u obrocima koji se pripremaju za vrtiće. Dobar odnos mlečnih proizvoda, mesa, svežeg povrća i voća, ključan je za pravilan razvoj. Žitarice su, takođe, jako važan deo ishrane. Sve ovo treba da bude pripremljeno na zdrav način i prilagođeno dečijem ukusu.

Obroci treba da budu zanimljivo dekorisani

Vrlo je važno da obroci izgledaju lepo. Da, to možda zvuči čudno, ali obroci treba da budu lepo dekorisani, jer će se deci to dopasti. Naravno da deca vole slatkiše i da ne vole kuvanu hranu. I naravno da i slatkiši, kojih ne sme biti u prevelikoj količni, treba da budu lepo aranžirani, ali je jako važno da ona najzdravija hrana bude i te kako lepo dekorisana. Ključnu ulogu igraju službe za ketering za vrtiće, ali jako važnu ulogu imaju i vaspitače i vaspitači u vrtiću, koji će na neki način da utiču na decu da sa jednakom željom jedu i zdravu hranu.