Masna i mešovita koža su najproblematičnije kada je nega, a posebno čišćenje lica u pitanju. S toga je potrebno odabrati najkvalitetnije sredstvo za ciscenje koze prilagođeno vašem tipu (pena za ciscenje lica ili losion za ciscenje lica su najpogodniji preparati), da ne biste napravili još veće probleme nego što su već prisutni. Nemojte se voditi različitim zabludama koje prate negu masne i mešovite kože, već se informišite na vreme o tome kako negovati lice koje je sklono proširenim i zapušenim porama, pojavi akna, bubuljica i slično.

Jedna od čestih dilema jeste kako negovati lice ako imate masnu i mešovitu kožu. Ovim delamama doprinose zablude o nezi, a jedna od najčešćih jeste ta da masnu kožu ne treba hidrirati, te mnoge osobe izbegavaju upotrebu hidratantnih krema za lice. Znajte da je svakoj koži potrebna hidratacija i spolja i iznutra, ali bi trebalo koristiti proizvode namenjene upravo vašem tipu kože!

Druga velika zabluda jeste ona koja je u vezi sa uklanjanjem masnoća sa lica, iz koje proizilazi greška da osobe koje imaju masnu i mešovitu kožu čišćenje lica rade previse često ili agresivno. Preterano čišćenje lica može dati samo trenutne i prividne efekte, ali zapravo ovakvo čišćenje lica ima veću štetu nego korist. A zašto je to tako? Uklanjanjem masnoća i sebuma uz pomoć agresivnog sredsta za ciscenje lica šaljete poruku ćelijama kože da proizvode još veću količinu lipida kao odbrambeni sistem zaštite!

Za sve one koji se pitaju kako negovati lice čija je koža masna i mešovita, evo nekoliko saveta i preporuka kada su u pitanju odgovarajuća sredstva za ciscenje lica.

Zašto je bitno koje sredstvo za čišćenje kože koristite?

Naša koža je prekrivena sitnim porama u čijim se ćelijama proizvodi masnoća neophodna za održavanje vlažnosti i zaštitu kože. Ova proizvodnja može biti uvećana usled različitih faktora kao što su genetika, starenje, stres, neadekvatna nega i slično, a sve ovo dovodi do stvaranja preteranog sjaja na licu, proširenih i začepljenih pora, akni, bubuljica, miteresa i drugih problema sa kožom. Na neke faktore ne možemo uticati, ali je zato važno pronaći adekvatno sredstvo za ciscenje koze koje će uticati na regulaciju proizvodnje sebuma. 

U ovu svrhu mogu vam poslužiti blagi losion za ciscenje lica ili nežna pena za ciscenje lica koje su namenjene za masnu ili mešovitu kožu, a tu su i druga sredstva za ciscenje lica kao što je tonik za lice, koji mnoge osobe izbegavaju takođe usled neznanja o blagodetima ovog preparata.

Saveti i koraci za čišćenje lica mešovite i masne kože

Ukoliko ste zabrinuti za to kako negovati lice i sprečiti pogoršanje već problematične kože, kao što smo već pomenuli – pravilno i svakodnevno čišćenje lica adekvatnim proizvodima namenjenim za vaš tip kože možete uticati na to da se stanje vaše kože poboljša. Zato je čišćenje lica i generalno kože najbitniji korak prilikom nege, ali osim na tip kože – obavezno obratite pažnju i na sastojke sredstva za ciscenje lica!

Bilo bi najbolje da odabrano sredstvo za ciscenje koze vašeg tipa bude na prirodnoj bazi i bez agresivnih supstanci kao što su sapun, parfemi, alkohol i slične materije koje će isušiti kožu. Gledajte da to bude pena za ciscenje lica ili losion za ciscenje lica koji sadrže neku od prirodnih kiselina kao što su limunska, laktobionska, salicilna, glikolna i druge. Neke od ovakvih proizvoda možete pronaći u Neostrata liniji proizvoda za normalnu i mešovitu kožu, ili pak liniji prilagođenoj za masnu i aknoznu kožu koji su hipoalergijski, nekomedogeni, utiču na regulisanje pH vrednosti kože uz blagu eksfolijaciju kože i dodatni antiaging efekat, a pojedini preparati su pogodni čak i za najosetljiviju kožu.

Bitan je i način i učestalost upotrebe sredstva za ciscenje lica. Za masnu i mešovitu kožu birajte  umivanje mlakom ili hladnom vodom kako se koža ne bi isušila, a čišćenje lica najbolje je raditi ujutro nakon buđenja, a obavezno pred spavanje, kako biste obezbedili koži neophodnu regeneraciju tokom noći.

Ipak, umivanje nije dovoljno! Da biste uklonili ostatke sredstva za ciscenje lica, mrtve ćelije, kao i kamenac iz vode koji ostaje na vašoj koži – tonik za lice treba da bude sledeći korak u vašoj nezi. To je onaj preparat na koji ste verovatno zaboravili ili ga izbegavali usled nedovoljnog znanja o njegovoj korisnosti. Tonik za lice veoma je važan za vraćanje pH vrednosti kože, a neki od kvalitetnijih sadrže takođe prirodne kiseline, te imaju antibakterijsko dejstvo, utiču na ujednačavanje tena, hidrataciju i osveženje lica. Tonik za lice upotrebljava se uvek nakon umivanja, a pre nego što stavite kremu, serum za lice, kao drugih preparata za negu.

Postoje i preparati koje možete koristiti nekoliko puta tokom dana za uklanjanje viška sebuma i masnoća sa lica i tela, a koji će očistiti pore, osvežiti i tonirati kožu. Takav je npr. Neostrata Oily Skin Solution rastvor za masnu kožu sa glikolnom kiselinom i bez mirisa.

Nega masne i mešovite kože podrazumeva i hidrataciju!

Ovo zapamtite jednom za svagda i nikada ne preskačite poslednji korak u nezi. Hidratacija je bitna za svaki tip kože, jer ukoliko ona nije dovoljno hidrirana – ćelije će proizvoditi lipide kako bi nadoknadile nedostatak vlažnosti kože. Osim krema za lice prilagođene vašem tipu, tu je i serum za lice koji posebno pogoduje masnoj i mešovitoj koži zbog laganije teksture i bržeg upijanja. 

Bitno je da serum za lice za masnu i mešovitu kožu bude bez dodatnih masnoća, da pruži blistavost i ujednačenje kože, a poželjno je da obezbedi i mat efekat. Serum za lice možete koristiti samostalno ili u kombinaciji sa odgovarajućom kremom za najbolji efekat i negu.

Kada koži pružite kompletnu i adekvatnu negu, ona će vam vratiti svežim i mladalačkim izgledom. Brinite o njenom zdravlju i nećete imati probleme!