Tražite odgovarajuću pastu za zube, a ne znate koja bi bila prava, jer čini vam se da sve imaju ista svojstva. Jedan proizvođač tvrdi da ukoliko redovno koristite njegovu pastu, zubi će vam posle prvog pranja biti lepi i beli, drugi pak nudi pastu koja će sprečiti brojna oboljenja zuba, poput parodontopadije, upala desni, ali kako da izaberete pravu. Ima mnogo tipova i vrsta, jedne su sa komadićima kristala, druge su za smanjenje osetljivosti, treće omogućavaju uvek svež dah, četvrte su neutralne i sve tako redom.

A onda se zapitate pa da li je to zapravo sve jedan isti proizvod, ali samo drugi proizvođač i da li se stvarno ipak razlikuju po nečemu. Jeste li se ikada pomislili šta natpisi poput efikasno beli zubi, napredna formula, svežina okeana, efekat izbeljivanja znače i jesu li oni samo označeni na pakovanju kako bi vam privukli pažnju? Stručnjaci smatraju da ne bi trebalo da vam to bude glavni razlog zbog kojeg ćete jednu pastu izabrati, već da su sastojci presudni za odabir adekvatne paste za zube.

Svakako da paste za zube imaju uglavnom slične sastojke, ali da se razlikuje količina stastojaka koje neka pasta sadrži. Zato je dobro znati da kada su paste u pitanju ne mora nužno da znači da je ono što je dobro i skupo, jer to često nije slučaj. Nekada i one paste koje su povoljne mogu sadržati dovoljnu količinu relevantnih sastojka i tako će on biti odličan izbor, jer je važno da one odlično vrše funkciju.

Ipak, neki proizvođač najpre dođu do kupca, jer osim što je njegovo ime postalo brend i istaklo se među ostalim proizvođačima, često nude razne akcije, pa se kupac lako odluči za brendiran proizvod. Ukoliko vam na pakovanju privuku natpisi poput ekefat izbeljivanja, znajte da to nekada može da bude obmana, jer često ne sadrže potrebne sastojke za izmenu boje zuba.

Verovatno i deca srednjeg uzrasta znaju da pase koje koriste moraju sadržati fluor koji i jeste najvažniji sastojak za jačanje u zaštitu zuba.

Da li ste znali da se zahvaljujući fluoru spreči u 40% slučajeva nastanak karijesa?

Pored fluora, paste bi trebalo da sadrže i natrijum nitrat, pirofosfat, jer su svi ovi sastojci značajni za izgled i očuvanje zuba, ali i za zaštitu od upale desni, lošeg zadaha, kao i drugih oboljenja zuba. Oralna higijena je najvažnija, a ako imate osetljive desni i zube, prilagodite pastu. Takođe, treba imati na umu da ukusi pasti nisu važni, pa ako vam se čini da pasta sa ukusom kamilice ne ostavlja nikakav ukus, a da je menta bolja, varate se, jer koji god da je ukus u pitanju, on nema nikakvo dejstvo na oralnu higijenu.

Zašto je važno da izaberete pravu pastu za vaše dete?

Deca mlađa od 6 godina trebalo bi da koriste paste koje su namenjene njihovom uzrastu, jer one sadrže malu količinu fluora, a imajući u vidu da deca često gutaju pastu, odaberite isključivo one koje su za njih specijalizovane. Iako smo već rekli da ukus pasti neće doprineti kvalitetu zuba i da ne sprečava pojavu upala desni i drugih oboljenja, treba imati na umu da primamljiv izgled pakovanja, usku jagode i drugi preporučeni ukusi za decu doprinose da vaše dete želi da pere zube, a veoma je važno da se od malena naveknu na ovu obavezu.