Verovatno ste primetili da gde god da odete ili da se nađete možete uživati u najrazličitijim osvetljenima, pa tako rasvete mogu biti unutrašnje, spoljašnje, ali i one javne koje su mnogo važne, kako bi nam ulice bile osvetljene u svakom momentu. Kada odete u radnje koje se bave rasvetom možete prisustvovati pravim čudima od osvetljenja, jer nekad ni ne možemo zamisliti šta sve može postojati. Setite se samo čarobnih fonatana koje se nalaze u Barseloni i koje menjaju boje i osvetljenja.

Naravno, u zavisnosti od finansija varijaju i vrste rasveta, pa tako oni sa većim sredstvima mogu sebi priuštiti i malo luksuznije varijante.

Javna rasveta

Možete li uopšte zamisliti kako bi gradovi izgledali bez javnih rasveta? Posebno oni milionski, kada bi u nekom momentu, rasveta stala, i osvetljenja ne bi bilo. Sugurno da bi pored mračnih ulica i ustanova, razne ideje ljudima padale na pamet, pa bi mogle izbiti i mnoge opasnosti.

Zato bi gradske vlasti trebale voditi računa, da javna rasveta uvek bude aktivna i da se održava na pravilan način kako ne bi došlo do njenog prekida.

Unutrašnja rasveta

Unutrašnja rasveta je jedna od važnijih u svakom domu, bilo kući ili stanu, ali i kancelariji u kojoj radite ili lokalu koji vodite. Sa unutrašnjom rasvetom možete postići efekat koji želite, pa ako vodite neku diskoteku, to može biti pravi izazov. Za takve klubove, gde je rasveta vrlo važna, na tržištu postoji i veliki izbor. Pa tako mogu postojati i razne svetleće kugle ili plafonjere, zatim prigušena svetla i lampe.

Isto tako, u svom domu možete odabrati rasvetu kakvu želite i uvek imati ambijent koji vam je potreban u onoj meri kako ste zamislili. Zato, put do najbliže radnje po lampu ili luster koji je skrojen po vašoj meri.

Spoljašnja rasveta

Ne zaboravite da je pored unutrašnjeg izgleda doma, vrlo važan i izgled spolja, pa je samim tim rasveta spolja podjednako važna jer je nekad estetika bitnija od suštine. Razne ustanove zahvaljujući spoljašnjoj rasveti mnogo lepše izgledaju i samim tim privlače turiste da se zagledaju baš u tu fasadu zrade ili kuće. Rasveta može biti u raznim oblicima, poput creva koji može biti preko cele kuće, ali i staze koja vodi do ulaza u sam dom.

Led rasveta

Od skoro, kao inovacija na tržištu, posroje i led rasvete. One nam nude mogućnost da upravo ta led dioda ne emituje uv zrake i na taj način ne emituje toplotu pri njenoj realizaciji kada osvetljava. Kako je ovo nova varijanta na tržištu, tako je ovaj vid rasveta sve popularniji. Posebno je u primeni u prostorima i objektima sa velikom frekfencijom ljudi, kao što su na primer restorani, teretane, picerije, javne ustanove i slična mesta, jer je LED rasveta izuzetno prijatna za oko i pozitivno utiče na atmosferu.

Dečija rasveta

Ne bi bilo lepo kada bismo nabrojali sve vrste rasveta, a zaboravili onu za naše najmlađe. Ipak, mališani su najbitniji i najvažnije je da oni imaju dobro osvetljenje u svojoj sobi. A ovo je posebno važno kada odrastu i počnu sa čitanjem knjiga, kako ne bi oštetili svoj vid. Zbog toga je vrlo važno da se odabere prava rasveta, koja će doprineti što boljem osvetljenju. Danas, postoje razni oblici lampi, pa njihova rasveta u sobi može biti još lepša u odnosu na druge.