Pre odluke o kupovini najbolje bi bilo da se dobro informišete šta se može očekivati ako kupite polovnu PVC stolariju.

Neka Vas pri izboru ne vodi samo niža cena PVC stolarije po m2 i uključite više faktora koji će uticati na trajnost polovne PVC stolarije.

Nedovoljno informacija o polovnoj PVC stolariji

Nije isto da li je stolarija bila u upotrebi 5 godina, 10 godina ili čak i preko 15. Nemate mogućnost da to utvrdite samim pregledanjem PVC prozora i PVC vrata jer su oni poznati da decenijama ne menjaju svoj izgled. A godine upotrebe bi pokazale koliko se već godina stolarija haba, ali i koliko zaostaje za savremenim sedmokomornim profilima.

I ne samo što nećete moći da ocenite starost već se ovakva stolarija često nalazi putem interneta gde niste u mogućnosti ni da uživo pogledate šta kupujete. Kod proizvodnje nove stolarije tih problema nema. Firme saslušaju zahteve, predlažu načine izrade, daju garanciju, a sve u cilju pružanja vrhunskog kvaliteta kao konačnog proizvoda. Više o kvalitetnoj PVC stolariji možete pogledati na ovom linku.

Demontažom se PVC prozori i PVC vrata vrlo često oštete a da toga niste ni svesni. Tek kada ih postavite u svom domu postaje jasno da ona ne dihtuju, koče pri upotrebi, a onda vam sledi pronalazak dobrog majstora i novi troškovi. Nemate nikakvu pismenu garanciju niti plaćenog servisera. Polovna PVC stolarija je u glavnom bačen novac na nešto što bi trebalo da predstavlja visok kvalitet. 

Koliko je realna visina cene polovne PVC stolarije?

Polovna PVC stolarija se uvozi iz inostranstva i po uveravanju prodavaca uvek je uvežena iz Zapadne Evrope gde su standardi u proizvodnji najviši. Cena PVC stolarije po m2 je viša u odnosu na druge polovne ponude i treba da ukazuje da je reč o kvalitetnijim proizvodima. Tako prodavci brže ostvare prodaju, a kupci imaju iluziju da kupuju nekakav kvalitet. Zapravo, PVC prozori i PVC vrata su uglavnom uvezeni iz Turske i Kine gde je profil dosta tanji i sa manje vazdušnih komora, ali nemojte da zamerite prodavcima jer mnogi i ne znaju pravo poreklo PVC stolarije koje prodaju.

Sami zaključujete da ako pretražujete faktore na primer: „PVC prozori cena“ i plaćate viši iznos ne mora da znači i da je kvalitet bolji jer je puno nepoznanica da bi mogli realno da procenite njenu vrednost. Isto važi i za kupovinu polovnih PVC vrata.

Polovna PVC stolarija zahteva troškove za održavanje tokom godina upotrebe

Nabavljena je polovna PVC stolarija, dodatno ste platili da se otvori na zidu prilagode veličini PVC stolarije, otklonili kvarove koji su vidljivi, i da li je to sve?

Nažalost nije jer će se vremenom javljati sve više problema koji će zahtevati servisiranje. Oni ozbiljniji kvarovi su i teži za reparaciju – pucanje ramova i vlaga između stakala. Morate taj problem rešiti, a koštaće vas puno. Iako ste polovne PVC prozore platili duplo jeftinije, u godinama koje slede cena PVC stolarije po m2 može premašiti i cenu potpuno novih savremenih varijanti.

Mudro birajte stolariju i razmislite da li je bolje platiti skuplje novu PVC stolariju i biti siguran u kvalitet, ili kupiti polovnu u nadi da troškovi popravke neće višestruko prevazići početnu cenu.