Moderan način poslovanja doprineo je da se sve češće posao obavlja od kuće, jer je za potrebe rada danas u nekim slučajevima samo neophodna dobra konekcija i računar. Međutim, ako se već radi od kuće, onda i deo stana mora da bude prilagođen potrebi. Trebalo bi ga urediti kao radni prostor. Uređenje stana za mnoge uopšte nije naivan posao, ali ako ga treba malo preurediti onda vam mi možemo pomoći kako to brzo i lako da učinite.

Najbolje bi bilo da radni kutak bude zasebna prostorija. Naravno, ako je to moguće. Kako to obično ne može da se iskombinuje, jer nema dovoljno prostora u stanu, onda se mora izdvojiti deo dnevne boravka ili spavaće sobe za rad. E sada, ako ni to nije moguće, one krenite u potragu za slobodnim prostorom u stanu. Bilo da je reč o delu trpezarije ili o uglu dnevne sobe ili ste rešili da se smestite u prostor ispod stepenica, vreme da počnete da planiranjem tog prostora.

Problem može da nastane jedino ako su vam radijatori glomazni, pa nemate dovoljno mesta da uglavite radni sto. Imajte to na umu ako vam je uređenje doma sledeći korak. Panelni radijatori se uklapaju u svaki enterijer, a zbog specifičnog dizajna mogu se naći u različitim dimenzijama. Malo mesta zauzimaju, a izuzetne su toplotne snage.

Gde ubaciti radni sto?

Uređenje doma vam pruža mnogo veće mogućnosti nego što je to slučaj sa radnim prostorom. S obzirom na to da mnogi žive u malim stanovima, onda je i radni prostor skučen. Sve što vam je potrebno u radnom prostoru jeste računar, mesto za radni sto i po mogućstvu deo za policu, a ako ima mesta, onda bi trebalo ubaciti i ormarić. Ako izdvajate deo dnevnog boravka, onda možete u uglu prostorije postaviti radni sto i sve ostale prateće elemente.

Međutim, ako ste planirali da deo spavaće sobe pretvorite u radni prostor, onda to neka bude u suprotnom ulgu od kreveta. Naime, neka vaše uzglavlje bude zaštićeno od zračenja elektromagnetnih talasa. Svakako mogu vam poslužiti komadi nameštaja na točkiće koji omogućavaju pretvaranje komoda u radni sto brzo i lako. Tako ćete rešiti pitanje prostora i vrlo brzo svoju spavaću ili dnevnu sobu pretvoriti u kutak za rad.

Nameštaj i osvetljenje u radnom prostoru

Utvrđeno je da nema mnogo prostora za radni nameštaj, zato se treba ponašati u skladu sa veličinom stana. Radni sto neka bude makar dimenzija kao što je računar da biste mogli iole fino da funkcionišete. Takođe, polica može da vam posluži za odlaganje dokumenata. Ako nemate fioke ni ormarić, polica je idealno rešenje.

Ako imate prirodni izvor svetlosti, onda odlično. Organizujte se tako da vam na radnu površinu ne pada senka. Još bi bolje bilo da vam je izvor svetlosti direktno napram vas. Ako ste desnoruki, a prozor vam je sa strane, onda namestite radni sto tako da svetlo pada sa suprotne strane. Lampe su takođe ključne za rad, jer ako naprežete oči sigurno vam se neće militi posao. Pazite na refleksiju od računara, a lampe stavite tako da se nalaze iznad mesta za čitane ili neka budu iza vas. Takođe, obezbedite i odličan izvor za napajanje stujom. Ne zaboravite da vam je potrebno nekoliko utičnica, te ih na vreme obezbedite.