Odlučili ste da zamenite vrata na ulazu u kuću? Dobro razmislite pri izboru novih, jer su upravo ulazna vrata prvo sa čime se susreću posetioci Vašeg doma. Ona ostavljaju prvi utisak o ukućanima i kući u koju se ulazi. Zato nemojte žuriti, birajte pažljivo, imajte u vidu i to da će ulazna vrata koja izaberete krasiti Vaš ulaz dugo godina.

Izgled ulaznih vrata

Vrata na ulazu u Vaš dom doprinose arhitektonskom doživljaju kuće. Izgled ulaznih vrata je u određenoj meri odraz stila i ukusa ljudi koji žive iza njih. Ulazna vrata sa staklenim oknom oslikavaju otvorenost i pristupačnost ljudi. Staklo na vratima mora biti protivprovalno jer će u drugom slučaju biti glavni ulaz provalnicima. Utisak dobrodošlice upotpunjavaju venci od cveća na vratima.

Ulazna vrata treba da ispunjavaju određene zahteve u estetskom, finkcionalnom i sigurnosnom smislu. Boja ulaznih vrata treba da se uklapa sa ostalim bojama u eksterijeru, ali nikako ne treba biti ista kao i boja fasade na kući. Neophodno je da ulazna vrata budu otporna na vlagu. Ulazna vrata predstavljaju fizičku barijeru za provalnike, buku i požar. Ukoliko živite u stanu, Vaša ulazna vrata ne treba da se razlikuju mnogo od ostalih vrata u zgradi. Obićno se na ulaznim vratima svih stanara nalazi pločica sa brojem stana i prezimenom porodice koja u tom stanu živi.

Moderna i tradicionalna ulazna vrata

Tradicionalna ulazna vrata su napravljena od drveta. Vrata od ovog materijala odaju utisak dobrodošlice svakom gostu. Moderna ulazna vrata izrađena su najčešće od PVC materijala, aluninijuma ili čelika. PVC ulazna vrata imaju jako dobar odnos cene i kvaliteta. Odlikuju se velikom trajnošću, a ugrađeni protivprovalni sistemi na njima obezbeđuju sigurnost. Imaju dobru toplotnu izolaciju. Slične karakteristike imaju i ulazna vrata od aluminijuma, čija stabilnost, čvrstoća i pouzdanost čine da se vrata od ovog materijala danas vrlo često sreću na kućama. Zahvaljujuči svojim antikorozivnim osobinama ova vrata ostaju nepromenjena dugi niz godina odolevajući uspešno različitim vremenskim uticajima. Vrlo su laka za održavanje. Ulazna vrata od čelika obezbeđuju maksimalan stepen bezbednosti ali deluju hladno. Hladnoća čeličnih vrata može se donekle odagnati žardinjerama sa cvećem oko ulaza ili prostirkom u toplim bojama.

foto:pixabay.com