Toplota u domu može da se zadrži duže nego što to mislite, ali isto tako može i da brzo nestane. Sve to zavisi od brojnih faktora, od stanja u kojem se nalazi vaš dom, nebitno da li je stan ili kuća, od vaše pažnje i pažnje vaših ukućana, pa sve do toga čime i na koji način se grejete. Sve to je jako važno, jer se inače ne bi svake zime postavljalo jedno te isto pitanje koje je u vezi sa tim kako imati dobro i kvalitetno grejanje, a da opet računi za njega ne budu sa enormnim ciframa. To je zaista moguće, saveti dolaze sa različitih strana, od stručnjaka, ljudi koji uspevaju da uštede na grejanju, a da se ipak ugreju, i neke od tih saveta vam i donosimo kroz ovaj tekst. Odvojili smo, čini se, četiri najefikasnija načina koji će vam pomoći u ovoj borbi, da budete spokojni kada su računi u pitanju, a uzgred da budete i fino ugrejani tokom zime.

Kada govorimo o smanjenju troškova grejanja u toku zimske sezone, moramo napomenuti koji su to najefikasniji načini. Tu ubrajamo sledeće načine:

  • Izolacija doma aluminijumskom stolarija 
  • Izolacija doma uz pomoć PVC stolarija
  • Termoizolacija i fasada
  • Optimalno korošćenje električne energije

U nastavku teksta ćemo opistai šta vam svaki od ovih načina smanjenja troškova grejanja donosi.

ALU stolarija

Često se razmišlja o tome da li je bolje postaviti PVC ili ALU stolariju. Razlike su male, iako se radi o različitim materijalima, na kraju dobijate proizvode i varata koji vam podjednako služe. ALU stolarija je možda nešto skuplja od prethodnog predloga, ali je najbitnije to da će vam i ona obezbediti topao dom, sigurno prijatnu zimu u svoja „četiri zida“, a računi za grejanje i utrošak električne energije će vam biti manji. ALU stolarija, neće umanjiti samo troškove za grejanje, već će umanjiti troškove uopšte, jer se dom neće brzo hladiti kao ranije, održavaće se potrebna temperatura konstantno, što utiče, na primer, i na hlađenje vode u bojleru, što je čest problem onih kojima domovi nemaju kvalitetnu izolaciju.

Uz pomoć ALU stolarije će te imati dom koji je topao, prijatan, a mesečni računi za grejanje su sigurno manji!

Takođe je važno da imate kvalitetno izolovan dom kada su u pitanju zidovi, pa tako spoljašnja izolacija fasadom u kombinaciji sa unutrašnjom izolacijom, u velikoj meri štedi energiju, jer se dom brže zagreva, a sporije hladi. Pored toga, ako se doda i kvalitetna stolarija, umesto drvenih prozora, koji često ne dihtuju dobro, onda možete slobodno reći da je vaš dom potpuno izolovan.
Kada govorimo o aluminijumskoj stolariji jedna od lepših strana ove stolarije jeste i to što je možete estetski birati prema ukusu, pa ne mora ona biti bela, već može da dođe i u kombinaciju sa drvetom, ukoliko vam se to više dopada. Najvažnije jeste to da ćete uz pomoć ALU stolarije imati dom koji je topao, prijatan, a mesečni računi za grejanje su sigurno manji nego što je to ranije bilo, jer ćete trošiti manje ogreva i derivata koje inače koristite za grejanje.

PVC prozori

PVC stolarija

Kada se dešava da računi za grejanje budu prilično veliki, a dom da ipak bude hladan, onda najpre treba razmisliti o tome da li je stolarija dovoljno dobra. Drvena, stara stolarija, nije nešto što je dobro kako za kućni budžet, tako i za visinu temperature u zimskim danima. Zato se uvek prvo predlaže da se odlučite za nešto veću investiciju, a to je ulaganje u PVC stolariju, kako biste najpre za sebe i svoju porodicu obezbedili topao i prijatan dom. PVC stolarija je odlična za termoizolaciju doma, pa vam se tako više neće dešavati da vam toplotna energija iz doma odlazi bez ikakvog razloga i potrebe. Samim tim, kako PVC stolarija ne dozvoljava da se toplotna energija bespotrebno gubi, manje će vam biti potrebno ogreva, a to na kraju meseca znači da će vam računi biti prilično manji u odnosu na raniji period.

Investiranje u PVC stolariju kao dodatnu izolaciju doma je višestruko isplativije gledano na duži period!

Naravno, postoji u svemu izbor, pa tako i ovde, jer možete za svoj dom ne morate odabrati PVC stolariju. Ali s obzirom da je poslednjih decenija PVC stolarija kod nas veoma popularna, kako zbog svog estetskog momenta, jer ima moderan izgled, tako i zbog efikasne izolcije za svaku prostoriju. Kao i aluminijumska stolarija, tako i PVC stolarija čini da vaš dom bude duže topao, smanjuje potrebu dodatnog grejanja, što na kraju umanji račune, a vas više ugreje. Neka istraživanja govore u prilog PVC stolariji jer ona smanjuje troškove grejanja u zimskom periodu i do 35%. Možda trenutno ulaganje u ovu vrstu toplotne izolacije može biti veći izdatak ali gledano na duže staze ovo je prava investicija.

Međutim, ugradnja PVC stolarije i ne mora biti skupa kao što očekujete. Neke firme koje se bave izradom i ugradnjom stolrije kao što je BeoCentar PVC, nude mogućnosti odloženog plaćanja a pri tom ugrađjuju najkvalitetnije PVC profile sa termo-prekidom koji će sigurno obezbediti topao dom bez visokih troškova.

PVc prozor otvoren

Termoizolacija – Fasada

Dok je ugradnja ALU i PVC stolarije veće ulaganje, postoji još veće koje je obavezno ukoliko nije urađeno, a to je postavljanje fasade i termoizolacijonih materijala, te kompletne izolacije zidova, kako unutra, tako i spolja. Ukoliko želite da vaš dom bude topao, prijatan u svakom trenutku tokom zime, nebitno da li je dan ili noć, onda je i zidna izolacija jako bitna, jer će ona dopustiti svakom domu da se u njemu toplotna energija zadržava i da se ne gubi bez ikakve potrebe. Pa će tako biti potrebno manje vremena da se prostorije zagreju, a duže će biti tople, što opet na kraju meseca donosi manje cifre na računima.

Termoizolacija bezbeđuje energetsku efikasnost vašeg doma i smanjuje potrošnju energije za grejanje i hlađenje!

Funkcija termoizolacije je da zaštiti objekat od spoljašnjih toplotnih promena i da zadrži konstantno prijatnu temperaturu u unutrašnjosti vašeg doma.  Termoizolacija predstavlja neizostavni elemenat i osnovu za uštedu pre svega toplotne energije a zatim i novca koji biste izdvajali grejanje ili hlađenje u letnjim vrelim danima. Odlike dobre termoizolacije su da i leti i zimi održava konstantnu prijatnu temeraturu u vašem domu. Dobra termoizolacija ne dozvoljava stvaranje kondenzacije, plesni i buđi u domu. I konačno obezbeđuje energetsku efikasnost vašeg doma i smanjuje potrošnju energije za grejanje i hlađenje.

Termo izolacija

Dodatni saveti

Održavanje optimalne temperature

Jedan od glavnih saveta jeste da se u domu održava optimalna temperatura u svakom trenutku, a preporučeno je da ona u zimskim mesecima bude negde oko 22 stepena Celzijusova. Naravno, bez dobre izolacije, novih ili polovnih PVC vrata i prozora, ovo će biti težak, skoro nemoguć zadatak, međutim, uz dobru izolaciju ovo postaje ne samo moguće, već i sasvim normalno i očekivano, a održavanje optimalne temperature u stanu ili kući umanjiće troškove za grejanje.

Korišćenje jeftine električne energije

Ukoliko za grejanje koristite neko grejno telo koje se pokreće pomoću električne energije, kao što su to TA peći ili neke druge vrste radijatora, onda je najpametnije da ih akumulirate i najviše uključujete tokom noći, kada je u opticaju jeftina električna energija. Ovakva grejna tela troše veliku količinu energije, zbog čega će vam ovaj savet pomoći da mesečne troškove umanjite za prilično veliku svotu novca.