Radujemo se putovanjima, dužim ili kraćim, kao i odlascima na odmor i uvek se pitamo kako najbolje da se spakujemo kada letimo avionom, koji kofer da ponesemo, da li je prtljag odgovarajuće veličine i da li ćemo poneti sve neophodne stvari.

Pitamo se da li da ponesemo dva kofera ili kofer i ručni prtljag. Uz sve to bitan nam je i izgled prtljaga koji nosimo kao i kvalitet njegove izrade. Svemu tome dodajemo i pravila o težini i dimenzijama aviokompanija koja moramo da poštujemo da ne bismo plaćali prekoračenje težine.

Koferi za avion

Kada putujemo avionom važno nam je da je naš kofer dovoljno čvrst, da ne dođe do većeg oštećenja tokom transporta, kao i da se ne otvori tokom puta.

Mnogi putnici smatraju da su najkvalitetniji oni koji su kruti, i koji se zaključavaju, jer su pouzdani i otporni na udarce i padove što ih sve čini veoma zgodnim za putovanje avionom.

Koferi koji su napravljeni od mekih materijala su elestični i prilagodljivi količini unetih stvari i najčešće imaju rajsfešlus za zatvaranje. Preporuka je da se ovi koferi uviju u celofan na aerodromu pre ulaska u avion kako se ne bi otvorili prilikom stalnog premeštanja.

Poslednje generacije kofera se prave od materijala kao što su polikarbonati, a koji su istovremeno čvrsti i jaki, a sa druge strane, vrlo lagani i elastični. Naravno ovakvi koferi koštaju više.

Dozvoljena težina

Prilikom putovanja avionom uvek pogledajte putnu kartu jer su na njoj naznačene informacije o prtljagu. Ove informacije su svakom putniku od velikog značaja kako bi znao koji kofer da ponese na put i kako da se spakuje. Potrebno je znati koja težina kofera je dozvoljena. Ona zavisi od putne klase i od destinacije na koju se putuje.

U ekonomskoj klasi važi jedna dozvoljena težina kofera, za razliku od biznis klase. Jedan kofer je dozvoljen ako se leti na neku od bližih destinacija. Ukoliko su u pitanju duži letovi, sa jednog na drugi kontinent, onda je dozvoljen unos dva kofera u avion.

Svakako je bitno proveriti pravila avio kompanije sa kojom se putuje i biti oprezan ukoliko ima više vezanih letova kao i koja su pravila svih ostalih avio kompanija u vezi sa prtljagom.

Ručni prtljag

Pre svakog puta neophodno je da se raspitate o pravilima za ručni prtljag, odnosno, koliko kilograma je dozvoljeno da se unese u avion, kao i kojih dimenzija ručni prtljag bi trebalo da bude.

Poštujte ova pravila da vam se ne desi da premašite određenu težinu ili dimenziju ručnog prtljaga i da zbog toga plaćate prekoračenje. Svaka avio kompanije ima svoja pravila i standarde za težinu i veličinu ručnog prtljaga. Okvirno je dozvoljena da težina bude oko 10 kg, a dimenzije oko 55x40x25 cm.

Pored ovih informacija trebalo bi da znate i šta jedozvoljeno unositi u avion, kako biste mirno prošli bezbednosne provere na aerodromu. U avion se ne unose tečnosti preko 100 ml. Zabranjen je unos oštrih predmetanoževa, žileta, makaza, itd.

Takođe se ne unose lekovi ukoliko nema potvrde lekara, a zabranjene su i baterije, čiji sadržaj može da iscuri, kao i uređaji sa baterijama.