Radna nedelja puna je poslovnih turbulencija i borbe da izbalansiramo privatan život sa poslovnim, a da se pritom zdravo hranimo, treniramo, i dovoljno spavamo. U svoj toj žurbi da zadovoljimo sve potrebe nikada ne uspemo da se zaista oslobodimo stresa i posvetimo aktivnostima koje nas zapravo opuštaju, hrane naša interesovanja izvan poslovnih ili učvršćuju odnose sa prijateljima. Zbog toga vam sugerišemo nekoliko načina da izvučete maksimum iz svog vikenda, ali na planu relaksacije.

Moć masaže

Iako je neophodno unapred bukirati masera i isplanirati vremenski period u okviru koga ćemo biti tamo, a pritom uložiti novac, sve ovo višestruko se isplati u trenucima kada naše telo prepustimo profesionalcu. Cele nedelje sedimo pogrbljeni u kancelariji, ili u kolima i nagomilavamo stres na našim mišićima i kostima. Moć masaže nije samo u tome da nas fizički opusti i pomogne nam, već i u mentalnom isključivanju od problema. Tokom te kratke sesije trudite se da se fokusirate samo na sebe i oslobodite svih napetih svakodnevnih misli. Ako se masaži doda i eterično ulje, obezbeđena je relaksacija za sva čula.

Topla kupka

Ugrabite bar pola sata vremena dok ste kod kuće da se prepustite ovom užitku koji nikada ne stižete da priuštite sebi tokom radne nedelje. Pustite umirujuću muziku, sipajte u vodu penušavu kupku i isključite sve misli. Ovako se nećete osloboditi smao nagomilanog stresa, već i mrtvih ćelija kože koje brzinsko tuširanje ne može da spere.

Video igre

Iako agresivna video igra nije sinonim za relaksaciju, vreme provedeno u aktivnosti koja nas animira i skreće misli sa svakodnevnih briga svakako je korisno za naše mentalno zdravlje. Malim pobedama u video igricama možemo i podići sopstveno samopouzdanje, a doza adrenalina koja se luči tokom igre  pozitivno će se odraziti na naše raspoloženje.

Putovanje

Nema boljeg načina da se odmorite od obaveza i stresa od fizičkog izmeštanja sa lokacije koja vas asocira na posao i obaveze. Zbog toga je putovanje najbolji izbor za opuštanje tokom radne nedelje. Ne morate se odlučiti za neku predaleku destinaciju, Srbija je puna netaknute prirode, lokacija za seoski turizam, ali i gradova sa bogatom istorijom koje vredi posetiti.

Izlazak sa prijateljima

Vreme provedeno u krugu bliskih ljudi lek je za sve nedaće. Zbog toga iskoristite vikend i rezervišite sto u nekom od ugostiteljskih objekata u vašem rodnom gradu, ili na primer u Beogradu. Popularne kafane u Beogradu nude vam pravi ugođaj boemskog života, uz zvuke tamburaša i ukusnu hranu, pa nema boljeg načina da se opustite i zaboravite na brige.

Fizička aktivnost

Ovaj najmanje popularan metod mentalne relaksacije fizičkim opterećenjem jedan je od najsnažnijih ako želite da se oslobodite stresa. Fizička aktivnost i način na koji ona produkuje pozitivnu energiju ali i oslobađa telo od nagomilanih toksina čini je pogonskim gorivom ne samo rasterećenja, već i preživljavanja naredne stresne nedelje na poslu. Odaberite onu aktivnost koja vam najviše odgovara, bilo da je u pitanju teretana, trčanje ili basket sa prijateljima i neka makar tih sat vremena treninga postanu vaša vikend tradicija.

Posetite bioskop

Iako smo obasuti serijama i filmovima preko kablovskih operatera, jedinstven osećaj odlaska u bioskop, uživljavanja u sadržaj na velikom platnu i emocija koje to proizvodi, ništa ne može da zameni. Zbog toga, ispratite repertoar lokalnih bioskopa i upustite se u ovu avanturu. Bilo da se odlučite za neku dramu uz kokice, ili ste dete novog doba koje više voli uzbudljive 3D projekcije ova aktivnost će učiniti vaš vikend posebnimi doneti vam mnogo zabave.

Relaksacija i oslobađanje od stresa nikada nisu samo fizički proces i oba iziskuju da se i mentalno fokusirate na isključivanje onih misli koje vas čine napetim tokom naporne radne nedelje. Tek kada oslobodimo um, fizička relaksacija će moći da nam donese kompletan užitak i da u naredne radne pohode krenemo puni elana.