U toku perioda sezonskog gripa u svetu oboli i do nekoliko miliona ljudi. Mnogi od njih na različite načine pokušavaju da se odbrane od gripa i prehlade, a i veliki je broj onih koji primaju vakcinu. Zanimljivo je da se većinom isti prirodni lekovi protiv prehlade i gripa koriste u mnogim državama, poput đumbira i luka. Naravno, u skladu sa kulturom i tradicijom, ali i u zavisnosti šta uspeva u određenim zemljama, postoje i specifičnosti. Ukoliko se nađete u nekoj od sledećih zemalja, mi vam preporučujemo kako da se u skladu sa njihovim navikama odbranite od prehlade i gripa.

U Africi – vražja kandža i muškatla

Biljku pod nazivom vražja kandža otkrili su članovi afričkog plemena Kalahari. Koren ove biljke se koristi kao lek protiv prehlade i gripa, ali takođe pomaže u rešavanju brojnih bakterijskih infekcija. Može se koristiti u prahu, a od nje se može praviti i čaj.

Drugi lek protiv prehlade i gripa koji nam stiže iz Afrike jeste – južnoafrička muškatla. Za pronalazk ovog leka zaslužno je pleme Zulu, a zahvaljujući jednom Britancu ovaj lek protiv prehlade i gripa prenet je i na prostore Evrope. Karakteristika ovog leka jeste ojačavanje vašeg imunog sistema i eliminisanje simptoma vrlo brzo, ukoliko odmah počne da se koristi.  Dobra vest je da ga možete naći i u Srbiji i to kao kapi pod nazivom Resistol.

Japan – lotos, šitaki i alge protiv prehlade

Poznato je da Japanci retko kad imaju izgovor da izbegavaju posao, pa je tako i kada ih pogodi grip. Oni čine sve kako ne bi izostajali, pa tako koriste veoma jake medicinske preparate i medikamente. Kada su u pitanju prirodni lekovi protiv prehlade i gripa u Japanu uglavnom koriste koren lotosa za upale grla i kašalj, zatim šitaki pečurke, kada žele da ojačaju imuni sistem. Kuvane alge, japanski bosiljak i dajkon rotkvice su takođe efikasn japanski lek protiv prehlade i gripa.

Indija, Kina i Tajland – ljuto je lek

S obzirom da je jedan od najčešćih simptoma gripa i temperatura, u ovim zemljama pronašli su najbrži lek za skidanje temperature. Naime, lek protiv prehlade i gripa, koji se koriste u ovim zemljama jeste čili. Oni objašnjavaju da čili, s obzirom na svoj sastav i ljutinu, pomaže čoveku da se više znoji, a putem znoja se eliminiše temperatura iz tela. Oni takođe koriste i kajensku papriku, za koju je isto karakteristična ljutina.

U Australiji očekivano – eukaliptus

Kao što ste i mogli da pretpostavite, lek protiv prehlade i gripa u Australiji je šta drugo nego eukaliptus. Poznato je da najviše vrsta eukaliptusa uspeva upravo na ovom kontinentu. Kao lek protiv prehlade i gripa koriste se listovi eukaliptusa, jer pozitivne supstance koje sadrži list pomažu kod problema sa disanjem, upalom sinusa, upalom grla, kašlja, bronhitisa. Eukaliptosovo ulje, koje nastaje od kore drveta eukaliptusa, najbolji je lek za spuštanje visoke temperature.

Na Kubi – čaj od origana

Iako priznaju da nije fenomenalan ukus, ovaj čaj može biti vrlo delotvoran lek protiv prehlade i gripa. Jednostavno se i priprema, baš kao i svaki drugi čaj. Potrebno je da samo prelijete listiće origana vrelom vodom. Origano je dobar lek protiv prehlade i gripa, jer sadrži kalijum, gvožđe, mangan, omega 3 masne kiseline i vitamine.

Škotska – rum, pepermint i svež morski vazduh

Navodi se da su stariji Škotlanđani, odnosno mornari, kao lek za prehladu i grip koristili topli rum, kao i pepermint. Danas, u Škotskoj za prehladu i grip najčešće koriste čaj od koprive, ali je za njih jako bitan i morski vazduh. Šetnja pored mora se smatra vrlo značajnom u borbi protiv bolesti. Smatraju da ni planinski vazduh ne može toliko da pomogne, koliko to čini morski.